Dżem z arbuza jest słodki i pyszny. Ten przepis to hit lata

Dżem z arbuza to świetny dodatek do naleśników, gofrów, pancakes'ów i wszelkich placków. Przygotuj go latem, gdy trwa szczyt sezonu na ten owoc, aby wydobyć z arbuza prawdziwą głębię smaku. Do przygotowania dżemu z arbuza wykorzystaj również prawdziwą laskę wanilii albo cukier wanilinowy, dla ciekawego przełamania aromatów.
Weronika Kwaśniak / 25.06.2022 05:24
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z arbuza jest słodki i pyszny. Ten przepis to hit lata fot. Adobe Stock, yanadjan
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg cukru,
  • 2 kg miąższu z arbuza (bez pestek),
  • 1 cytryna,
  • 1 laska wanilii.
Przygotowanie:

Dżem z arbuza z dodatkiem wanilii smakuje jak wspomnienie wakacji, zamknięte w słoiczku na zimowe miesiące. Niektórzy dodają również do niego cynamon.

  1. Miąższ z arbuza drobno pokrój, zasyp cukrem, odstaw na około 2-3 godziny, aby arbuz puścił sok.
  2. Następnie smaż posłodzonego arbuza na niewielkim ogniu przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby masa nie przywarła.
  3. Do upływie 60 minut, dodaj wyskrobane ziarenka z laski wanilii, a także sok wyciśnięty z cytryny.
  4. Smaż przez kolejne 20 minut.
  5. Dżem z arbuza powinien stać się gęsty, lekko szklisty.
  6. Gotowy dżem z arbuza przekładaj do wyparzonych słoików, mocno zakręcaj i ustawiaj do góry dnem.

Zobacz więcej na temat arbuza:
Arbuz a cukrzyca
Czy arbuz tuczy?
Arbuz - właściwości odżywcze

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA