Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg cukru,
- 2 kg miąższu z arbuza (bez pestek),
- 1 cytryna,
- 1 laska wanilii.
Przygotowanie:
Dżem z arbuza z dodatkiem wanilii smakuje jak wspomnienie wakacji, zamknięte w słoiczku na zimowe miesiące. Niektórzy dodają również do niego cynamon.
- Miąższ z arbuza drobno pokrój, zasyp cukrem, odstaw na około 2-3 godziny, aby arbuz puścił sok.
- Następnie smaż posłodzonego arbuza na niewielkim ogniu przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby masa nie przywarła.
- Do upływie 60 minut, dodaj wyskrobane ziarenka z laski wanilii, a także sok wyciśnięty z cytryny.
- Smaż przez kolejne 20 minut.
- Dżem z arbuza powinien stać się gęsty, lekko szklisty.
- Gotowy dżem z arbuza przekładaj do wyparzonych słoików, mocno zakręcaj i ustawiaj do góry dnem.
Zobacz więcej na temat arbuza:
Arbuz a cukrzyca
Czy arbuz tuczy?
Arbuz - właściwości odżywcze