Łatwe kimchi. Przepis na tradycyjną koreańską przekąskę

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Jego przygotowanie jednak nie jest wcale takie trudne. Wystarczą świeże warzywa i kilka dni na fermentację.
Urszula Wilczkowska / 24.01.2020 15:41
DRUKUJ PRZEPIS
Łatwe kimchi. Przepis na tradycyjną koreańską przekąskę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kapusta pekińska,
  • 1/4 szklanki soli,
  • zimna woda,
  • 1 łyżka czosnku, obranego i startego na tarce,
  • 1 łyżeczka imbiru, obranego i startego na tarce,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1-5 łyżek kruszonych papryczek gochugaru,
  • 200 g białej rzepy, obranej i pokrojonej w drobne słupki,
  • pęczek szczypioru dymki, pokrojonego w 2-centymetrowe kawałki.
Przygotowanie:

Istnieje wiele powodów, dla których do swojej diety warto wprowadzić kimchi. Przepis na nie jest prosty, chociaż fermentacja wymaga czasu. Warto też wspomnieć o wyjątkowych wartościach odżywczych kimchi. Doskonale wspomaga trawienie, odchudzanie oraz doskonale działa przeciwstarzeniowo! Jak je przyrządzić?

  1. Kapustę pokrój w paseczki. Przełóż ją do dużej miski, dodaj sól i zacznij masować, aż zmięknie. Zalej wodą, a następnie dociąż talerzem, by cała kapusta znalazła się pod nią. Odstaw na godzinę.
  2. Wypłucz kapustę pod zimną wodą i porządnie osusz.
  3. Przygotuj ostrą pastę. W misce po namaczaniu kapusty połącz czosnek, imbir, cukier i sos rybny. Wymieszaj na pastę, stopniowo dodając kruszone papryczki.
  4. Wymieszaj pastę z kapustą. Dodaj rzepę oraz szczypiorek i jeszcze raz wymieszaj dłońmi - najlepiej w rękawiczkach.
  5. Przełóż kimchi do słoika i porządnie dociśnij. Zakręć lekko słoik, postaw go na talerzu. Trzymaj przez 1-5 dni w zacienionym i chłodnym miejscu, a następnie przełóż do lodówki. Smacznego!

Więcej przepisów na azjatyckie dania:
Pyszny pad thai
Tradycyjna zupa miso
Sajgonki z mięsem
Wieprzowina po chińsku

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)