Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 1/4 szklanki soli,
- zimna woda,
- 1 łyżka czosnku, obranego i startego na tarce,
- 1 łyżeczka imbiru, obranego i startego na tarce,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1-5 łyżek kruszonych papryczek gochugaru,
- 200 g białej rzepy, obranej i pokrojonej w drobne słupki,
- pęczek szczypioru dymki, pokrojonego w 2-centymetrowe kawałki.
Przygotowanie:
Istnieje wiele powodów, dla których do swojej diety warto wprowadzić kimchi. Przepis na nie jest prosty, chociaż fermentacja wymaga czasu. Warto też wspomnieć o wyjątkowych wartościach odżywczych kimchi. Doskonale wspomaga trawienie, odchudzanie oraz doskonale działa przeciwstarzeniowo! Jak je przyrządzić?
- Kapustę pokrój w paseczki. Przełóż ją do dużej miski, dodaj sól i zacznij masować, aż zmięknie. Zalej wodą, a następnie dociąż talerzem, by cała kapusta znalazła się pod nią. Odstaw na godzinę.
- Wypłucz kapustę pod zimną wodą i porządnie osusz.
- Przygotuj ostrą pastę. W misce po namaczaniu kapusty połącz czosnek, imbir, cukier i sos rybny. Wymieszaj na pastę, stopniowo dodając kruszone papryczki.
- Wymieszaj pastę z kapustą. Dodaj rzepę oraz szczypiorek i jeszcze raz wymieszaj dłońmi - najlepiej w rękawiczkach.
- Przełóż kimchi do słoika i porządnie dociśnij. Zakręć lekko słoik, postaw go na talerzu. Trzymaj przez 1-5 dni w zacienionym i chłodnym miejscu, a następnie przełóż do lodówki. Smacznego!
Więcej przepisów na azjatyckie dania:
Pyszny pad thai
Tradycyjna zupa miso
Sajgonki z mięsem
Wieprzowina po chińsku