Gąski marynowane w occie: pyszna jesienna przekąska, którą zrobisz w kilka chwil

Gąski w occie to pyszna przekąska, która dzięki odpowiedniemu doprawieniu zyskuje wyjątkowy smak. Będą doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i pasztetów, a także samodzielną jesienną przekąską. Aby je przygotować potrzebujesz oliwy, octu winnego i kilku przypraw - liści laurowych, tymianku i rozmarynu.
Weronika Kwaśniak / 19.09.2024 07:17
DRUKUJ PRZEPIS
Gąski marynowane w occie: pyszna jesienna przekąska, którą zrobisz w kilka chwil fot. Adobe Stock, kostik2photo
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg małych gąsek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 ml octu winnego.

Składniki na zalewę:

  • oliwa,
  • 4 listki laurowe,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 4 łyżeczki pieprzu ziarnistego.
Przygotowanie:
  1. Gąski starannie oczyść miękką szczoteczką i wypłucz w zimnej wodzie.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć lekko osuszone gąski.
  3. Dodaj sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, listki laurowe i posiekany ząbek czosnku. Całość smaż przez kilka minut.
  4. Gdy gąski puszczą sok, zaczekaj aż odparuje.
  5. Na patelnię wlej ocet winny i dobrze zamieszaj. Kiedy ocet odparuje, zdejmij patelnię z gazu.
  6. Przełóż gąski do wyparzonych słoików.
  7. Do każdego słoika gąsek w occie dodaj 1 listek laurowy, gałązkę rozmarynu, pół ząbka czosnku, łyżeczkę ziarenek pieprzu i gałązkę tymianku.
  8. Zalej gąski w occie oliwą, aby zakryła całkowicie grzyby.
  9. Zakręć mocno i odstaw na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.

W sezonie warto przygotować kilka słoiczków prośnianek w occie - będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań, z powodzeniem sprawdzą się również na świątecznym stole jako dodatek do warzywnego lub mięsnego pasztetu.

gąski marynowane w occie

fot. Gąski w occie/Adobe Stock, 5ph

Jak doprawić gąski w occie?

W klasycznej marynacie do gąsek stosuje się proporcje: 1 część octu, 3 części wody, 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka soli na każdy litr płynu. Do tego dochodzą przyprawy, które dodaje się bezpośrednio do słoików.

Możesz wybrać te, które najbardziej lubisz. Do gąsek idealnie pasują:

  • liść laurowy i ziele angielskie,
  • pieprz czarny (w ziarnach),
  • gorczyca,
  • cukier,
  • czosnek,
  • koper (nasiona lub świeże gałązki),
  • kawałek chrzanu.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA