
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg małych gąsek,
- 1 łyżeczka soli,
- kilka ziarenek pieprzu,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- gałązka świeżego tymianku,
- 2 listki laurowe,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 ml octu winnego.
Na zalewę:
- oliwa,
- 4 listki laurowe,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka gałązek tymianku,
- 4 łyżeczki pieprzu ziarnistego.
Przygotowanie:
W naszym przepisie gąski w occie doprawione są nie tylko czosnkiem i liśćmi laurowymi, ale również świeżym tymiankiem i rozmarynem.
W sezonie warto przygotować kilka słoiczków prośnianek w occie - będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań, z powodzeniem sprawdzą się również na świątecznym stole jako dodatek do warzywnego lub mięsnego pasztetu.
- Gąski starannie oczyść i wypłucz w zimnej wodzie.
- Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć gąski.
- Dodaj sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, listki laurowe i posiekany ząbek czosnku. Całość smaż przez kilka minut.
- Gdy gąski puszczą sok, zaczekaj aż odparuje.
- Na patelnię wlej ocet winny i dobrze zamieszaj. Kiedy ocet odparuje, zdejmij patelnię z gazu.
- Przełóż gąski do wyparzonych słoików.
- Do każdego słoika gąsek w occie dodaj 1 listek laurowy, gałązkę rozmarynu, pół ząbka czosnku, łyżeczkę ziarenek pieprzu i gałązkę tymianku.
- Zalej gąski w occie oliwą, aby zakryła całkowicie grzyby.
- Zakręć i odstaw na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
Czytaj także: Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie?
Najczęściej spotykane grzyby jadalne
Jak suszyć grzyby - poradnik Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Zrazy w sosie grzybowym - przepis Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach Co zrobić z kurek - 16 przepisów Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku
Najczęściej spotykane grzyby jadalne
Jak suszyć grzyby - poradnik Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Zrazy w sosie grzybowym - przepis Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach Co zrobić z kurek - 16 przepisów Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku