
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg małych gąsek
- sól
- pieprz ziarnisty
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- 2 listki laurowe
- ząbek czosnku
- 100 ml octu winnego
Na zalewę:
- oliwa
- 4 listki laurowe
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić gąski w occie winnym!
- Gąski starannie oczyść i wypłucz.
- Rozgrzej oliwę i wrzuć gąski.
- Dodaj sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, listki laurowe i posiekany ząbek czosnku.
- Podsmaż.
- Gdy gąski puszczą sok, zaczekaj aż odparuje.
- Zalej octem winnym i dobrze zamieszaj.
- Kiedy ocet odparuje, zdejmij patelnię z gazu.
- Przełóż gąski do wysterylizowanych słoików.
- Do każdego słoika dodaj 1 listek laurowy, gałązkę rozmarynu, pół ząbka czosnku, łyżeczkę ziarenek pieprzu i gałązkę tymianku.
- Zalej gąski oliwą, aby zakryła całkowicie grzyby.
- Zakręć i odstaw na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
Dowiedz się więcej o grzybach:
Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie?
Najczęściej spotykane grzyby jadalne
Jak suszyć grzyby - poradnik Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Zrazy w sosie grzybowym - przepis Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach Co zrobić z kurek - 16 przepisów Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku
Najczęściej spotykane grzyby jadalne
Jak suszyć grzyby - poradnik Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Zrazy w sosie grzybowym - przepis Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach Co zrobić z kurek - 16 przepisów Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku