Jesienne desery możesz przygotować na wiele sposobów, wykorzystując nie tylko owoce i słodkie sosy, ale także niektóre warzywa. Królową deserów niezaprzeczalnie jest dynia, której łagodny smak doskonale współgra z owocami czy korzennymi przyprawami. Jesienne desery doskonale uzupełniają się z gorącą kawą.
Spis treści:
- Sos karmelowy do deserów
- Placki z dyni
- Pieczone jabłka faszerowane
- Gruszka na cieście francuskim
- Granola z owocami i sosem karmelowym
Sos karmelowy do jesiennych deserów
Ten sos karmelowy możesz wykorzystać do wszystkich deserów, które znajdziesz w tym zestawieniu. Jest łatwy do wykonania, a dodatkowo pysznie smakuje. Możesz przygotować go w wersji na słodko lub klasyczny słony karmel – obie sprawdzą się do jesiennych deserów.
Składniki:
- 100 g drobnego cukru,
- 100 g śmietanki 36%,
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
- Śmietanka i masło powinny być w temperaturze zbliżonej do pokojowej.
- Cukier przełóż do rondelka i rozłóż płasko na dnie. Następnie zacznij podgrzewać, nie mieszaj. Uważaj, aby cukier się nie przypalił. Musi się jedynie lekko rozpuścić i zbrązowieć.
- Kiedy zauważysz, że cukier zaczyna się dymić, zmniejsz ogień do minimum i dodaj masło.
- Mieszaj energicznie, aż wszystko się rozpuści i dobrze połączy.
- Następnie dodaj śmietankę. Zdejmij rondelek z ognia i mieszaj ok. 40 sekund, aż powstanie gęsta, jednolita masa.
fot. Sos karmelowy do jesiennych deserów/Adobe Stock, Anikonaann
Jesienne desery: placki z dyni
Placki dyniowe możesz przygotować na słono lub na słodko. Podawaj je jako pyszny deser lub przekąskę podczas imprez. Pomysłów na potrawy z dyni jest naprawdę mnóstwo, ale placki zdecydowanie są na podium.
Składniki:
- ok. 200 g jadalnej części dyni (po obraniu i wydrążeniu),
- 160 g mąki pszennej,
- 120 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki sosu karmelowego.
Sposób przygotowania:
- Dynię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski. Dodaj jogurt, jajka i oba cukru.
- Wymieszaj całość.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej ją do mokrych składników i dobrze połącz.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcję masy. Smaż z każdej strony po kilka minut. Placki nieco urosną, dlatego nie wykładaj masy blisko siebie.
- Na koniec udekoruj jesienny deser sosem karmelowym lub miodem.
fot. Jesienne desery: placki dyniowe/Adobe Stock, Vladislav Noseek
Jesienne desery: pieczone jabłka faszerowane
Pieczone jabłka to niemal jesienny obowiązek. Smakują doskonale, a dodatkowo są sycące i rozgrzewające. Możesz upiec je bez farszu albo wypełnić jesiennymi dobrociami, takimi jak orzechy.
Składniki:
- 4 duże jabłka,
- ok. 60 g granoli,
- 2 łyżki mieszanki studenckiej,
- garść orzechów włoskich,
- 3 łyżki sosu karmelowego,
- 100 g serka mascarpone,
- łyżka cynamonu,
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni. Jabłka umyj i odetnij “kapelusze”.
- Następnie wydrąż środek, jednak nie za mocno – zbyt cienkie “ścianki” jabłek mogą sprawić, że deser się rozpadnie.
- Do miski wrzuć wszystkie orzechy, bakalie oraz granolę. Dodaj cukier, cynamon, serek mascarpone oraz sos karmelowy.
- Wymieszaj całość, a następnie gotową masą nafaszeruj jabłka.
- Przykryj je “kapeluszami” i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz ok. 20-30 minut.
- Podawaj ten jesienny deser z sosem karmelowym.
fot. Jesienne desery: pieczone jabłka faszerowane/Adobe Stock, elena_hramowa
Jesienne desery: gruszka na cieście francuskim
Gruszka na francuskim cieście z dodatkiem sera pleśniowego to idealna przekąska na imprezy i spotkania rodzinne. Sama poznałam ten przepis na wieczorze panieńskim koleżanki. To propozycja, która posmakuje nawet tym, którzy za serami pleśniowymi nie przepadają.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 2-3 gruszki,
- 2 łyżki miodu,
- kawałek sera z niebieską pleśnią lub gorgonzoli,
- garść orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie wyłóż na blachę, a następnie podziel na kwadraty lub prostokąty.
- Wielkość pojedynczych kawałków zależy od wielkości gruszek i od sposobu, w jaki chcesz je pokroić.
- Gruszki umyj i pokrój w plasterki. Ułóż na cieście francuskim.
- Na wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego oraz posiekane orzechy włoskie.
- Polej miodem i włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 20-30 minut.
fot. Jesienne desery: gruszki na cieście francuskim/Adobe Stock, wideonet
Jesienne desery: granola z owocami i sosem karmelowym
Granola z owocami sprawdza się idealnie na pierwsze czy drugie śniadanie, ale także na deser lub spotkanie z bliskimi. Możesz modyfikować składniki i dodawać to, co akurat masz w domu.
Składniki:
- 2 jabłka,
- 2 gruszki,
- ok. 60 g granoli,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki sosu karmelowego,
- łyżka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Jabłka i gruszki umyj, a następnie pokrój w łódeczki. Przełóż do miski.
- Dodaj cynamon i sos karmelowy. Wymieszaj całość, aby owoce były całe obtoczone masą.
- Na dnie słoika ułóż część owoców, dodaj część granoli i jogurt.
- Znów ułóż granolę i przykryj resztą owoców.
fot. Jesienne desery: granola z owocami/Adobe Stock, Jenifoto
Zobacz także przepisy na inne jesienne słodkości: