jesienne desery fot. Adobe Stock, malinkaphoto

5 sposobów na jesienne desery, idealne na chłodne popołudnia

Jesienne desery przygotujesz nie tylko z dyni i jabłek, ale także gruszek, bakalii i... sera pleśniowego. Takie nieoczywiste połączenia często są strzałem w kulinarną dziesiątkę. Zobacz nasze propozycje na pieczone jabłka, placuszki, a także gruszkę na cieście francuskim. Niech jesień stanie się jeszcze pyszniejsza.
/ 10.09.2022 05:58
jesienne desery fot. Adobe Stock, malinkaphoto

Jesienne desery możesz przygotować na wiele sposobów, wykorzystując nie tylko owoce i słodkie sosy, ale także niektóre warzywa. Królową deserów niezaprzeczalnie jest dynia, której łagodny smak doskonale współgra z owocami czy korzennymi przyprawami. Jesienne desery doskonale uzupełniają się z gorącą kawą.

Spis treści:

  1. Sos karmelowy do deserów
  2. Placki z dyni
  3. Pieczone jabłka faszerowane
  4. Gruszka na cieście francuskim
  5. Granola z owocami i sosem karmelowym

Sos karmelowy do jesiennych deserów

Ten sos karmelowy możesz wykorzystać do wszystkich deserów, które znajdziesz w tym zestawieniu. Jest łatwy do wykonania, a dodatkowo pysznie smakuje. Możesz przygotować go w wersji na słodko lub klasyczny słony karmel – obie sprawdzą się do jesiennych deserów.

Składniki:

  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 g śmietanki 36%,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanka i masło powinny być w temperaturze zbliżonej do pokojowej.
  2. Cukier przełóż do rondelka i rozłóż płasko na dnie. Następnie zacznij podgrzewać, nie mieszaj. Uważaj, aby cukier się nie przypalił. Musi się jedynie lekko rozpuścić i zbrązowieć.
  3. Kiedy zauważysz, że cukier zaczyna się dymić, zmniejsz ogień do minimum i dodaj masło.
  4. Mieszaj energicznie, aż wszystko się rozpuści i dobrze połączy.
  5. Następnie dodaj śmietankę. Zdejmij rondelek z ognia i mieszaj ok. 40 sekund, aż powstanie gęsta, jednolita masa.

jesienne desery sos karmelowy
fot. Sos karmelowy do jesiennych deserów/Adobe Stock, Anikonaann

Jesienne desery: placki z dyni

Placki dyniowe możesz przygotować na słono lub na słodko. Podawaj je jako pyszny deser lub przekąskę podczas imprez. Pomysłów na potrawy z dyni jest naprawdę mnóstwo, ale placki zdecydowanie są na podium.

Składniki:

  • ok. 200 g jadalnej części dyni (po obraniu i wydrążeniu),
  • 160 g mąki pszennej,
  • 120 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki sosu karmelowego.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski. Dodaj jogurt, jajka i oba cukru.
  2. Wymieszaj całość.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej ją do mokrych składników i dobrze połącz.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcję masy. Smaż z każdej strony po kilka minut. Placki nieco urosną, dlatego nie wykładaj masy blisko siebie.
  5. Na koniec udekoruj jesienny deser sosem karmelowym lub miodem.

jesienne desery placki z dyni
fot. Jesienne desery: placki dyniowe/Adobe Stock, Vladislav Noseek

Jesienne desery: pieczone jabłka faszerowane

Pieczone jabłka to niemal jesienny obowiązek. Smakują doskonale, a dodatkowo są sycące i rozgrzewające. Możesz upiec je bez farszu albo wypełnić jesiennymi dobrociami, takimi jak orzechy.

Składniki:

  • 4 duże jabłka,
  • ok. 60 g granoli,
  • 2 łyżki mieszanki studenckiej,
  • garść orzechów włoskich,
  • 3 łyżki sosu karmelowego,
  • 100 g serka mascarpone,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Jabłka umyj i odetnij “kapelusze”.
  2. Następnie wydrąż środek, jednak nie za mocno – zbyt cienkie “ścianki” jabłek mogą sprawić, że deser się rozpadnie.
  3. Do miski wrzuć wszystkie orzechy, bakalie oraz granolę. Dodaj cukier, cynamon, serek mascarpone oraz sos karmelowy.
  4. Wymieszaj całość, a następnie gotową masą nafaszeruj jabłka.
  5. Przykryj je “kapeluszami” i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz ok. 20-30 minut.
  6. Podawaj ten jesienny deser z sosem karmelowym.

jesienne desery pieczone jabłka
fot. Jesienne desery: pieczone jabłka faszerowane/Adobe Stock, elena_hramowa

Jesienne desery: gruszka na cieście francuskim

Gruszka na francuskim cieście z dodatkiem sera pleśniowego to idealna przekąska na imprezy i spotkania rodzinne. Sama poznałam ten przepis na wieczorze panieńskim koleżanki. To propozycja, która posmakuje nawet tym, którzy za serami pleśniowymi nie przepadają.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 2-3 gruszki,
  • 2 łyżki miodu,
  • kawałek sera z niebieską pleśnią lub gorgonzoli,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie wyłóż na blachę, a następnie podziel na kwadraty lub prostokąty.
  2. Wielkość pojedynczych kawałków zależy od wielkości gruszek i od sposobu, w jaki chcesz je pokroić.
  3. Gruszki umyj i pokrój w plasterki. Ułóż na cieście francuskim.
  4. Na wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego oraz posiekane orzechy włoskie.
  5. Polej miodem i włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 20-30 minut.

jesienne desery gruszka na cieście francuskim
fot. Jesienne desery: gruszki na cieście francuskim/Adobe Stock, wideonet

Jesienne desery: granola z owocami i sosem karmelowym

Granola z owocami sprawdza się idealnie na pierwsze czy drugie śniadanie, ale także na deser lub spotkanie z bliskimi. Możesz modyfikować składniki i dodawać to, co akurat masz w domu.

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 2 gruszki,
  • ok. 60 g granoli,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki sosu karmelowego,
  • łyżka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka i gruszki umyj, a następnie pokrój w łódeczki. Przełóż do miski.
  2. Dodaj cynamon i sos karmelowy. Wymieszaj całość, aby owoce były całe obtoczone masą.
  3. Na dnie słoika ułóż część owoców, dodaj część granoli i jogurt.
  4. Znów ułóż granolę i przykryj resztą owoców.

jesienne desery granola z owocami
fot. Jesienne desery: granola z owocami/Adobe Stock, Jenifoto

Zobacz także przepisy na inne jesienne słodkości:

Jak ogrzać chłodne dni? Oto przepisy na jesienne drinki
Jak ogrzać chłodne dni? Oto przepisy na jesienne drinki
Jesienne drinki poprawiają nastrój i idealnie sprawdzają się podczas nadchodzących chłodnych wieczorów. Oprócz klasycznych składników, takich jak alkohol, syrop cukrowy czy soki owocowe, możesz dodać do nich cynamon, gałązki rozmarynu oraz korzenne przyprawy: gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu czy laskę wanilii.
Aromatyczny, jesienny dżem z dyni i pomarańczy: skuteczny sposób na chandrę!
Aromatyczny, jesienny dżem z dyni i pomarańczy: skuteczny sposób na chandrę!
Dynia jest słodka, dlatego idealnie sprawdza się do przygotowania dżemów i słodkich musów. Wypróbuj ten przepis na dżem z dyni i pomarańczy, jeśli chcesz podkreślić piękno jesieni lub odczarować poczucie końcoworocznego przygnębienia. Możesz go podawać na grzance lub jako ciepły dodatek do ciast, naleśników i gofrów.
Pomysły na jesienne śniadanie w wersji na słodko i słono. Na co masz dzisiaj ochotę?
Pomysły na jesienne śniadanie w wersji na słodko i słono. Na co masz dzisiaj ochotę?
Jeśli szukasz pomysłu na jesienne śniadanie, sięgnij po aromatyczne, korzenne przyprawy i owoce. Możesz także wybrać śniadania na słono - idealnie sprawdzą się jajka i ciepłe, chrupiące grzanki. Jesienią poranki są chłodne, dlatego warto przygotowywać rozgrzewające posiłki.
Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie
Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie
Aromatyczne jesienne przetwory rozgrzewają w chłodne dni i pozwalają zachować smak lata na dłużej. Do ich przygotowania wykorzystaj dynię, patisony, a także dwie jesienne królowe wśród owoców - jabłka i śliwki. Zobacz przepisy na pyszne dżemy, powidła oraz... cytryny w syropie, idealne do herbaty.
Pyszne jesienne ciasteczka: idealne na chłodne, ciemne wieczory
Pyszne jesienne ciasteczka: idealne na chłodne, ciemne wieczory
Jeśli chcesz przygotować pyszne jesienne ciasteczka, postaw na klasyczne smaki sezonu: jabłka, dynie, marchewki. W wersji fit możesz wykorzystać także płatki owsiane. Wypróbuj nasze przepisy i sięgaj po nie kiedy tylko chcesz - pasują do kawy, spotkań z przyjaciółmi, a także do imprez typu kinderbal.
20 pysznych przepisów na jesienne ciasta. Przepędź jesienną chandrę dzięki naszym apetycznym deserom
20 pysznych przepisów na jesienne ciasta. Przepędź jesienną chandrę dzięki naszym apetycznym deserom
Ciasta jesienne kuszą bogactwem owoców sezonowych - jabłek, śliwek, gruszek, orzechów włoskich i laskowych. Ich bazą możesz uczynić nawet... dynię! Wzbogać je mnóstwem korzennych przypraw. Jeśli masz ochotę, jesienne ciasta serwuj z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych, co dodatkowo podkręci ich smak.
Jesienne kiszone gruszki z korzennymi przyprawami
Jesienne kiszone gruszki z korzennymi przyprawami
Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie sezonowych owoców, wypróbuj ten przepis na kiszone gruszki. Brzmi abstrakcyjnie, ale to fantastyczny dodatek do deserów, ale także składnik kompotów i bogactwo witamin oraz minerałów. To także probiotyczna bomba odżywcza! Zobacz, jak przygotować kiszone gruszki.
Likier piernikowy - sprawdzony przepis jesienno-zimowy
Likier piernikowy - sprawdzony przepis jesienno-zimowy
Likier piernikowy swoim zapachem przywodzi na myśl Boże Narodzenie. Możesz go jednak wykonać dużo wcześniej - świetnie rozgrzeje podczas jesiennych wieczorów
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni świetnie smakuje zarówno podawany na zimno, jak i na ciepło. Dodaj do niego cynamon i goździki. Jeśli lubisz, możesz wzbogacić jego smak kardamonem.
Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte idealna na jesień
Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte idealna na jesień
Kawa o zapachu jesieni ma korzenny aromat, posmak imbiru, cynamonu, kardamonu. Pumpkin Spice Latte to kawa idealna na chłodne dni - rozgrzewa i otula smakiem.
Tagi: jesień, deser