Likier piernikowy - sprawdzony przepis jesienno-zimowy

Likier piernikowy swoim zapachem przywodzi na myśl Boże Narodzenie. Możesz go jednak wykonać dużo wcześniej - świetnie rozgrzeje podczas jesiennych wieczorów
Weronika Kwaśniak / 01.10.2021 16:24
DRUKUJ PRZEPIS
Likier piernikowy - sprawdzony przepis jesienno-zimowy fot. Adobe Stock, Yulia Furman
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 100 g gorzkiej czekolady (może być np. z dodatkiem mięty),
  • 100 g cukru pudru,
  • 200 ml wódki,
  • 200 ml wrzącej wody,
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika.
Przygotowanie:

Likier piernikowy smakuje i pachnie świętami! Musisz przechowywać go w lodówce. Przygotowanie tego alkoholu nie zakłada konieczności leżakowania, tak jak jest to niezbędne w przypadku przepisów na nalewki.

  1. Kremówkę wlej do rondelka, dodaj przyprawę do piernika. Podgrzewaj na małym ogniu, gdy tylko zacznie się gotować, zdejmij z ognia.
  2. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do rondelka, ustaw ponownie na palnik i podgrzewaj mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  3. Dodaj przesiany cukier puder, wymieszaj aby nie było grudek. Wystudź.
  4. Gdy masa ostygnie, dodaj wódkę.
  5. Wlej likier piernikowy do butelki, dodaj do niego gorącą wodę, wstrząśnij aby dokładnie się wymieszał.
  6. Po wystudzeniu umieść likier piernikowy w lodówce. Nie musi leżakować, jest gotowy do spożycia.

Zobacz więcej przepisów na domowe alkohole:
Nalewka z melisy
Nalewka z mięty
Nalewka z jabłek

DRUKUJ PRZEPIS