Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 ml śmietany 30%,
- 100 g gorzkiej czekolady (może być np. z dodatkiem mięty),
- 100 g cukru pudru,
- 200 ml wódki,
- 200 ml wrzącej wody,
- 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika.
Przygotowanie:
Likier piernikowy smakuje i pachnie świętami! Musisz przechowywać go w lodówce. Przygotowanie tego alkoholu nie zakłada konieczności leżakowania, tak jak jest to niezbędne w przypadku przepisów na nalewki.
- Kremówkę wlej do rondelka, dodaj przyprawę do piernika. Podgrzewaj na małym ogniu, gdy tylko zacznie się gotować, zdejmij z ognia.
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj do rondelka, ustaw ponownie na palnik i podgrzewaj mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Dodaj przesiany cukier puder, wymieszaj aby nie było grudek. Wystudź.
- Gdy masa ostygnie, dodaj wódkę.
- Wlej likier piernikowy do butelki, dodaj do niego gorącą wodę, wstrząśnij aby dokładnie się wymieszał.
- Po wystudzeniu umieść likier piernikowy w lodówce. Nie musi leżakować, jest gotowy do spożycia.
Zobacz więcej przepisów na domowe alkohole:
Nalewka z melisy
Nalewka z mięty
Nalewka z jabłek