Regionalne potrawy wigilijne wyróżniają mocno regiony Polski. Wydaje ci się, że w Wigilię każdy je barszcz z uszkami, a 12 tradycyjnych potraw wigilijnych jest podobnych w każdym domu? Możesz być zdziwiona. Warto wiedzieć, że nie wszędzie ten kanon wygląda tak samo.
Regionalne potrawy wigilijne to takie, które są typowe dla danej części kraju. Wigilijne menu, w zależności od regionu i tradycji rodzinnych, jest różne. Uważa się, że tylko Dolny Śląsk, który jest zlepkiem tradycji z całego kraju, nie ma swoich świątecznych potraw. Każdy kto tam przybył i zamieszkał, przywiózł ze sobą swoje zwyczaje wigilijne, również kulinarne. Co ciekawe, w całej Polsce z pokolenia na pokolenia przekazywane są także przesądy wigilijne.
U jednych króluje na na wigilijnym stole kutia, u innych kluski z makiem, pierogi, wigilijna zupa grzybowa lub barszcz wigilijny. Zobacz zatem jak wyglądają regionalne potrawy wigilijne w różnych zakątkach Polski.
Spis treści:
- Regionalne potrawy wigilijne w Wielkopolsce
- Potrawy wigilijne na Pomorzu i na Kaszubach
- Wigilia na Śląsku
- Góralskie potrawy wigilijne
- Potrawy wigilijne na Podlasiu
- Regionalne potrawy wigilijne z Mazowsza
Regionalne potrawy wigilijne w Wielkopolsce
Dawniej na wielkopolskich stołach wigilijnych znaleźć można było wiele, na przykład zupę konopną, grochówkę, polewkę z maku z jagłami, czy też więdkę, czyli zupę z brukwi. Tradycyjną potrawą wigilijną były też kluski z sokiem z kiszonej kapusty oraz kluski z makiem, grzyby smażone w oleju i oczywiście kapusta. Ryby jedli tylko bogatsi, biednym pozostawały śledzie.
Po wojnie, wigilijne tradycje kulinarne uległy dużym zmianom i z dawnych potraw niewiele pozostało. Z wigilijnych zup podaje się barszcz czerwony i zupę grzybową. Dalej królują makiełki, czyli kluski z makiem, przyrządzane na wiele sposobów. Podaje się ryby, głównie smażonego karpia i nadal na stole pojawiają się śledzie. Do najpopularniejszych deserów wigilijnych w Wielkopolsce zalicza się drożdżową struclę, makowce i pierniki.
Strucla drożdżowa z makiem - wigilijne danie z Wielkopolski
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 130 g margaryny,
- 8-10 łyżek cukru,
- 50 g drożdży,
- 3 żółtka,
- 1 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- cukier wanilinowy lub esencja zapachowa,
- jajko do smarowania ciasta,
- 300 g maku,
- 200 g cukru,
- łyżka miodu,
- 2 białka,
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
- Mak namocz, zagotuj, odcedź, przepuść kilkakrotnie przez maszynkę do mielenia.
- Wymieszaj z roztopionym masłem, cukrem, miodem.
- Dodaj bakalie, na końcu pianę z białek. Lekko podgrzej, stale mieszając.
- Z drożdży, mąki, cukru i 1/3 szklanki mleka, zrób rozczyn.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie żółtka utrzyj z cukrem, wlej do miski, dodaj mąkę, rozczyn, sól i resztę mleka.
- Wyrób ciasto, odłóż w ciepłe miejsc do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto i mak podziel na 2 części.
- Ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj robiąc prostokąt ok. 30 na 25 cm.
- Masę makową równo rozsmaruj, pozostawiając ok. 2 cm po krótszych bokach.
- Zwiń w rulon, włóż do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze w ciepłym miejscu.
- Następnie struclę wysmaruj rozkłóconym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni i piecz przez około 40 minut.
fot. Reginalna strucla z makiem z Wielkopolski/ Adobe Stock, FomaA
Wigilia na Pomorzu i na Kaszubach
Dawniej na Kaszubach i Pomorzu Wigilie były bardzo skromne. Ilość i rodzaj podawanych potraw, uzależnione były od majętności rodziny. Na wigilijnym stole dominowały ryby, ale głównie śledzie. Podawano zupę z suszonych owoców z kluskami, zwaną brzadem.
Podawano również kapustę z grzybami lub bigos postny oraz pluci, czyli ziemniaki w mundurkach z solonym śledziem. Na deser podawano piernik, makowiec i drożdżówkę kaszubską.
Dziś tradycja niewiele ewoluowała, nadal na kaszubskich i pomorskich stołach, dominują ryby. Wśród regionalnych potraw wigilijnych z Kaszub i Pomorza można wyliczyć karpia, wędzonego węgorza, flądrę w galarecie, pstrąga w migdałach i wszelkie odmiany śledzi np. marynowane, w śmietanie duszone z jabłkami, śledzie po kaszubsku.
Obok barszczu podawana jest zupa rybna. Popularne są również pierogi z rybnym farszem. W niektórych domach serwuje się również żurek postny na zakwasie, a także czerwony barszcz. Wśród ciast dalej dominują makowce, pierniki i małe pierniczki, drożdżówki kaszubskie, a także sękacz zwany bałmkuchem.
Drożdżówka kaszubska, czyli kuch na młodzach
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- rodzynki.
Składniki na rozczyn drożdżowy:
- 100 g drożdży,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka cukru,
- 1/4 szklanki mleka.
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki.
Sposób przygotowania:
- Z drożdży, mąki, cukru i mleka, zrób rozczyn.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieć, odstaw.
- Mąkę przesiej przez sito.
- W rondelku podgrzej mleko, dodaj masło i cukier, podgrzewaj do rozpuszczenia składników.
- Do przesianej maki wlej rozczyn drożdżowy, następnie rozpuszczone masło z mlekiem, żółtka oraz jajo.
- Wyrabiaj ręką lub drewnianą łyżką, tak długo aż ciasto nie będzie się kleiło. Dodaj rodzynki i ponownie wyrób.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto wyłóż na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, posyp kruszonką i odstaw do wyrośnięcia.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Wigilijne śledzie po kaszubsku
Składniki:
- 1/2 kg śledzi solonych,
- 1 kg cebuli,
- koncentrat pomidorowy,
- 10 śliwek suszonych,
- garść namoczonych rodzynek,
- pieprz, sól, majeranek,
- mleko,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Śledzie namocz w mleku przez kilka godzin.
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną w pióra cebulę i zeszklij.
- Dorzuć śliwki oraz rodzynki i smaż około 10 min.
- Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze około 5-10 min.
- Całość wkładaj do dużego słoika warstwami - cebula, śledzie, cebula. Odstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
fot. Śledzie po kaszubsku/ Adobe Stock, mbt_studio
Wigilijne potrawy regionalne na Śląsku
Wigilijny stół śląski był zawsze bardzo bogato zastawiony. Tradycyjną zupą wigilijną na Śląsku była siemieniotka. To zupa z siemienia konopnego z uprażoną kaszą jęczmienną. Spożywanie tej zupy miało moc magiczną, a każda gospodyni miała swój własny, tajemny przepis.
Dziś ta potrawa jest już zapomniana, a zastąpiły ją zupa migdałowa oraz kapuśnica grzybowa. Poza tym na śląskich stołach podaje się kapustę z grzybami i grochem, ziemniaki ze śledziem, kaszę z suszonymi śliwkami, karpia duszonego w piwie oraz śląskie kluski z ziemniaków albo jęczmienia.
Na wigilijnym śląskim stole nie może zabraknąć tradycyjnych makówek, są to kawałki bułki drożdżowej przełożone słodkim makiem i zalane mlekiem oraz moczki, czyli coś w rodzaju budyniu z pokruszonych pierników, rozmoczonych w kompocie porzeczkowym z dodatkiem bakalii. Wśród tradycyjnych deserów nie może zabraknąć śląskich pierników i bytomskich kamyków.
Wigilijna zupa migdałowa
Składniki:
- 150 g migdałów,
- 2 l mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 filiżanka ryżu.
Sposób przygotowania:
- Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wysusz i przepuść przez maszynkę.
- Mleko zagotuj z cukrem. Ugotuj ryż na sypko.
- Do gotującego się mleka dodaj migdały i gotuj dalej na bardzo małym ogniu przez około 15 minut.
- Do wazy włóż ugotowany ryż i zalej zupą migdałową.
Góralskie potrawy wigilijne
Górale najbardziej dbają o tradycje regionalne. Najpopularniejsze góralskie potrawy wigilijne przyrządza się z ziemniaków i podhalańskich serów, np. bukty, czyli kopytka, moskole, inaczej podpłomyki, czyli placki pieczone na blasze, oraz kłóty, czyli kapusta z ziemniakami.
Wigilijną zupą na Podhalu jest postna kwaśnica albo barszcz z kwaszonych buraków z fasolą. Nie może zabraknąć również pierogów z kapustą, smażonego pstrąga i klusek z makiem i miodem. W Wigilię gaździny wypiekają także kołoce z serem i chleb razowy. Ciekawym zwyczajem podhalańskim jest spożywanie opłatka z miodem.
Na tym przykładzie widać, że niektóre regionalne zwyczaje wigilijne, kultywuje się w innych częściach Polski. Maczanie opłatka w miodzie popularne jest również w wielu domach na Lubelszczyźnie.
Moskole
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 szklanka kefiru lub maślanki,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżka soli,
- 100 g masła,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do ugotowanych i zmielonych ziemniaków dodaj kefir lub maślankę, sól oraz tyle mąki, aby dało się zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1 cm i wytnij owalne moskole.
- Delikatnie oprósz je mąką i piecz na brzegu gorącej blachy (na piecu).
fot. Moskole/Adobe Stock, Maciej Banasik
Podlaskie dania wigilijne
Na Podlasiu królowała i króluje nadal kutia, czyli pszenica z miodem, makiem i bakaliami. Potrawa przywędrowała na tereny Podlasia z Litwy, gdzie dawniej podawana była na stypach. Większość potraw podlaskiej wieczerzy charakteryzuje się wpływami kuchni wschodniej.
Wśród regionalnych potraw wigilijnych na Podlasiu prócz kutii podaje się kisiel owsiany, a także barszcz grzybowy, pierogi z kapustą i grzybami, czyli podlaskie wareniki, kluski z makiem polane olejem lnianym, rybę smażoną lub gotowaną, drożdżowe racuchy oraz kompot z suszonych owoców.
Podlaskie racuchy wigilijne
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 30 g drożdży,
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- sól,
- cukier,
- olej,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier, 1/3 szklanki ciepłego mleka.
- Odstaw na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie zagnieć ciasto z mąki, drożdży i reszty mleka. Dodaj po szczypcie soli i cukru.
- Wyrób drewnianą łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany).
- Następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Łyżką np. do zupy zamoczoną w zimnej wodzie, nabieraj porcje ciasta i wykładaj je na rozgrzany na patelni olej.
- Smaż na rumiany kolor.
- Na koniec posyp cukrem pudrem.
fot. Racuchy wigilijne/ Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Podlaskie wareniki
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- garść dowolnych suszonych grzybów,
- 3 średnie cebule,
- olej,
- sól, pieprz,
- 500 g mąki tortowej,
- 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz i ugotuj. Kapustę przepłucz wodą, odciśnij, ugotuj.
- Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj z kapustą i grzybami.
- Wszystko razem przepuść przez maszynkę o średnich oczkach. Przypraw solą i pieprzem.
- Z mąki, ciepłej wody i szczypty soli zarób ciasto na pierogi.
- Wykrawaj szklanką krążki, nakładaj farsz i zlepiaj w falbankę.
- Wrzucaj wareniki na lekko osolony wrzątek i gotuj tak długo, aż wypłyną.
- Na patelni rozgrzej resztę oleju i obsmaż je na rumiano.
Wigilia na Mazowszu
Główną regionalną potrawą wigilijną na Mazowszu były kłosy, czyli kluski z makiem. Im grubsze i dłuższe tym lepiej, bo symbolizować miały plon pszenicy w następnym roku.
Poza kluskami na mazowieckiej wieczerzy podawano rwaki, czyli ugotowane mielone ziemniaki (coś w rodzaju kopytek), kapustę z grzybami, kaszę jaglaną z olejem, kisiel żurawinowy lub owsiany. Dania rybne zdarzały się, ale głównie w Warszawie.
Dziś oprócz ryby w galarecie, smażonego karpia, karpia w śmietanie, podaje się postny bigos oraz panierowane i smażone grzyby. Do dziś na Wigilię podaje się mazowiecką zupę grzybową, czyli barszcz biały na zakwasie z kapusty z grzybami. Z tego regionu też wywodzi się tradycja picia kompotu z suszu podczas wigilijnej kolacji.
Wigilijne kluski z makiem
Składniki:
- makaron,
- szklanka maku,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- rodzynki,
- orzechy włoskie,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Mak namocz, zagotuj, odcedź, przepuść kilkakrotnie przez maszynkę do mielenia.
- Wymieszaj z roztopionym masłem, miodem. Dodaj bakalie.
- Lekko podgrzej, stale mieszając. Wymieszaj z ugotowanymi kluskami.
fot. Wigilijne kluski z makiem/ Adobe Stock, teressa
Rwaki
Składniki:
- ugotowane, mielone ziemniaki,
- mąka pszenna,
- 2 jajka,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowana:
- Do ugotowanych, mielonych ziemniaków, dodaj mąkę, całe jaja, szczyptę soli i pieprzu, dobrze zagnieć.
- Rozrobione ciasto rwij na małe kawałki, rozwałkuj dłońmi i wrzucaj do gotującej się wody.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 14.12.2012.
Poznaj więcej pomysłów na potrawy wigilijne:
Wyjątkowe ciasto na świąteczny stół? Musisz wypróbować tego przepisu
Wigilijne dania ryble to nie tylko karp i śledź. Jakie jeszcze ryby warto podać?