Potrawy z dyni mogą być przygotowywane zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Przez wiele lat dynia była w Polsce mocno niedocenianym warzywem. Kilkanaście lat temu trend uległ zmianie - np. dyniowe zupy stały się szalenie modne.
Smak dyni doskonale komponuje się ze smakiem cytrusów - cytryn i pomarańczy, a także korzennymi i pikantnymi przyprawami - chili, cynamonem, pieprzem, kardamonem, goździkami i imbirem. Zobacz nasze pomysły na to, co zrobić z dyni.
Spis treści:
Przepisy na dania wytrawne z dyni
Najpopularniejszym przepisem są dyniowe gnocchi i placki z dyni. Dynia doskonale nadaje się również do wszelkich jednogarnkowych dań wegetariańskich i mięsnych. Możesz z niej przygotować także pyszną zapiekankę - świetnie sprawdzi się w połączeniu z ziemniakami, jak i z makaronem.
Placki z dyni na słono
Placki dyniowe możesz przygotować w wersji na słodko, a także na słono. Doskonale smakują z jogurtowym sosem czosnkowym, ketchupem, a także musztardą. Zamiast dyni możesz wykorzystać także pieczone bataty.
Składniki:
- 400 g startej dyni,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej,
- 200 g mąki,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż startą na tarce dynię, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
- Dodaj jajka, mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj dużą łyżką.
- Placuszki układaj na rozgrzanej patelni i smaż po 3 minuty z każdej strony (aż będą złociste). Jeśli dbasz o linię, możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Placki z dyni podawaj z ulubionym sosem jogurtowym np. czosnkowym.
fot. Co zrobić z dyni: placki z dyni na słono/Adobe Stock, Janna
Przepis na pieczoną dynię
Pieczona dynia może być bazą do wielu jesiennych potraw. Sprawdzi się do kremowej zupy, a także jako dodatek do rozgrzewającej sałatki czy jako warzywny dodatek do mięsnego obiadu.
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki sosu teryiaki,
- 1 papryczka chili,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
- W miseczce wymieszaj oliwę z sosem sojowym, sosem teriyaki i pokrojoną w plasterki papryczką chili.
- Dynię skrop przygotowanym sosem i oprósz solą i pieprzem.
- Piecz do miękkości - powinno to zająć nie więcej niż 45 minut.
fot. Pieczona dynia: przepis/Adobe Stock, karepa
Co zrobić z dyni: przepis na dyniową zupę-krem
Aromatyczna zupa z dyni to świetny pomysł na jesienny obiad, zarówno na pierwsze, jak i główne danie. Możesz przygotować ją w wersji neutralnej i lekko słodkiej, a także na ostro, z dodatkiem pieprzu cayenne albo płatków chili.
Składniki:
- 500 g dyni,
- 2 duże ziemniaki,
- 500 ml bulionu warzywnego (lub wody),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona. Pokrój w kostkę razem z ziemniakami.
- W dużym garnku na oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Po 2 minutach dodaj posiekany czosnek.
- Dodaj pokrojoną dynię i ziemniaki. Dopraw solą, kurkumą, papryką i imbirem. Smaż przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Całość zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Po tym czasie zmiksuj blenderem na jednolitą, gładką masę.
- Zupę z dyni podawaj z odrobiną śmietany i ulubionymi ziołami. Możesz również dodać prażone pestki dyni lub słonecznika.
fot. Co zrobić z dyni: zupa-krem z dyni/Adobe Stock, New Africa
Przepis na dania z dyni na słodko
Ciasto dyniowe, a także wiele innych słodkości, zrobisz z odmiany Hokkaido, prowansalskiej, piżmowej lub Muscat. Te dynie mają słodszy smak, niż ich kuzynki, a dodatkowo świetnie nadają się do przygotowania masy na ciasto. Większość z nich ma także jadalną skórkę.
Pokrojone kawałki upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i wstępnie przygotuj mus do ciasta. Z dyni możesz równie przygotować pyszne muffiny lub sernik, a także naleśniki i placki na słodko.
Przepis na sernik z dyni
Sernik dyniowy to pyszna propozycja na osłodzenie długich, jesiennych wieczorów. Przygotujesz go w kilka chwil, a on jeszcze szybciej zniknie z talerzy. Jego smakowi nikt się nie oprze!
Składniki:
- 400 g herbatników lub ciastek korzennych,
- 100 g masła,
- 400 g dyni,
- 3 jajka,
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 250 mascarpone,
- sok z 1/2 pomarańczy,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 100 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Dynię upiecz w piekarniku i zmiksuj blenderem.
- Masło roztop w rondelku.
- Dodaj do masy sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, zmielony twaróg i serek mascarpone. Całość zmiksuj mikserem na jednolitą masę.
- Dodaj cukier, cukier wanilinowy, jajka i mąkę ziemniaczaną i znów wymieszaj.
- Herbatniki drobno pokrusz, dodaj roztopione masło, zmiksuj i przełóż na spód tortownicy.
- Masę serowo-dyniową wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika na około 60 minut.
- Sernik z dyni podawaj z bitą śmietaną i cynamonem.
fot. Potrawy z dyni na słodko: sernik dyniowy/Adobe Stock, Jenifoto
Co zrobić z dyni? Placki dyniowe na słodko
Dynia doskonale sprawdzi się jako baza słodkich placków. W połączeniu z odrobiną cukru i korzennych przypraw będzie perfekcyjnym pomysłem na drugie śniadanie czy szybki podwieczorek.
Składniki:
- 300 g purée z dyni,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Purée dyniowe umieść w misce, dodaj jaka, cukier oraz miód.
- Wymieszaj, a następnie przesiej mąkę i dodaj cynamon.
- Przy pomocy dużej łyżki albo silikonowej szpatułki wymieszaj całość, a następnie porcje placków smaż na mocno rozgrzanym oleju.
- Smaż kilka minut z każdej strony. Podawaj z miodem lub syropem klonowym.
fot. Potrawy z dyni na słodko: placki z dyni/Adobe Stock, pamela_d_mcadams
Przepisy na przetwory z dyni
Najpopularniejszym pomysłem na przetwory z dyni jest dżem z dyni. Doskonale nadaje się zarówno na kanapki, jak i do przełożenia biszkoptu czy wafli. Zagęścisz go dodatkowo sokiem z cytryny, który wiąże pektyny.
Przepis na purée z dyni
Jednak dżem dyniowy nie jest jedynym pomysłem na pyszne przetwory. Możesz przygotować np. aromatyczne purée, które zachowasz na dłużej w słoikach. Możesz je wykorzystać jako bazę do placków, ciast czy gęstych sosów.
Składniki:
- 1 duża dynia,
- sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
-
Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
-
Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i pozbądź się pestek.
-
Połóż na blaszce, wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut.
-
Łyżką wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem na gładki mus.
-
Mus dyniowy przełóż do garnka i zagotuj. Możesz dodać do niego sok z cytryny.
-
Gorące purée dyniowe przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
fot. Co zrobić z dyni: purée dyniowe/Adobe Stock, M.studio
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.08.2020
Więcej przepisów na to, co zrobić z dyni: