Reklama

Potrawy z dyni mogą być przygotowywane zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Przez wiele lat dynia była w Polsce mocno niedocenianym warzywem. Kilkanaście lat temu trend uległ zmianie - np. dyniowe zupy stały się szalenie modne.

Reklama

Smak dyni doskonale komponuje się ze smakiem cytrusów - cytryn i pomarańczy, a także korzennymi i pikantnymi przyprawami - chili, cynamonem, pieprzem, kardamonem, goździkami i imbirem. Zobacz nasze pomysły na to, co zrobić z dyni.

Spis treści:

  1. Potrawy z dyni wytrawne
  2. Potrawy z dyni na słodko
  3. Przetwory z dyni

Przepisy na dania wytrawne z dyni

Najpopularniejszym przepisem są dyniowe gnocchi i placki z dyni. Dynia doskonale nadaje się również do wszelkich jednogarnkowych dań wegetariańskich i mięsnych. Możesz z niej przygotować także pyszną zapiekankę - świetnie sprawdzi się w połączeniu z ziemniakami, jak i z makaronem.

Placki z dyni na słono

Placki dyniowe możesz przygotować w wersji na słodko, a także na słono. Doskonale smakują z jogurtowym sosem czosnkowym, ketchupem, a także musztardą. Zamiast dyni możesz wykorzystać także pieczone bataty.

Składniki:

  • 400 g startej dyni,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej,
  • 200 g mąki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż startą na tarce dynię, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
  2. Dodaj jajka, mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj dużą łyżką.
  3. Placuszki układaj na rozgrzanej patelni i smaż po 3 minuty z każdej strony (aż będą złociste). Jeśli dbasz o linię, możesz też upiec je w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Placki z dyni podawaj z ulubionym sosem jogurtowym np. czosnkowym.
fot. Co zrobić z dyni: placki z dyni na słono/Adobe Stock, Janna

Przepis na pieczoną dynię

Pieczona dynia może być bazą do wielu jesiennych potraw. Sprawdzi się do kremowej zupy, a także jako dodatek do rozgrzewającej sałatki czy jako warzywny dodatek do mięsnego obiadu.

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki sosu teryiaki,
  • 1 papryczka chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z sosem sojowym, sosem teriyaki i pokrojoną w plasterki papryczką chili.
  3. Dynię skrop przygotowanym sosem i oprósz solą i pieprzem.
  4. Piecz do miękkości - powinno to zająć nie więcej niż 45 minut.
fot. Pieczona dynia: przepis/Adobe Stock, karepa

Co zrobić z dyni: przepis na dyniową zupę-krem

Aromatyczna zupa z dyni to świetny pomysł na jesienny obiad, zarówno na pierwsze, jak i główne danie. Możesz przygotować ją w wersji neutralnej i lekko słodkiej, a także na ostro, z dodatkiem pieprzu cayenne albo płatków chili.

Składniki:

  • 500 g dyni,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 500 ml bulionu warzywnego (lub wody),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona. Pokrój w kostkę razem z ziemniakami.
  2. W dużym garnku na oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Po 2 minutach dodaj posiekany czosnek.
  3. Dodaj pokrojoną dynię i ziemniaki. Dopraw solą, kurkumą, papryką i imbirem. Smaż przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  5. Po tym czasie zmiksuj blenderem na jednolitą, gładką masę.
  6. Zupę z dyni podawaj z odrobiną śmietany i ulubionymi ziołami. Możesz również dodać prażone pestki dyni lub słonecznika.​
fot. Co zrobić z dyni: zupa-krem z dyni/Adobe Stock, New Africa

Przepis na dania z dyni na słodko

Ciasto dyniowe, a także wiele innych słodkości, zrobisz z odmiany Hokkaido, prowansalskiej, piżmowej lub Muscat. Te dynie mają słodszy smak, niż ich kuzynki, a dodatkowo świetnie nadają się do przygotowania masy na ciasto. Większość z nich ma także jadalną skórkę.

Pokrojone kawałki upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i wstępnie przygotuj mus do ciasta. Z dyni możesz równie przygotować pyszne muffiny lub sernik, a także naleśniki i placki na słodko.

Przepis na sernik z dyni

Sernik dyniowy to pyszna propozycja na osłodzenie długich, jesiennych wieczorów. Przygotujesz go w kilka chwil, a on jeszcze szybciej zniknie z talerzy. Jego smakowi nikt się nie oprze!

Składniki:

  • 400 g herbatników lub ciastek korzennych,
  • 100 g masła,
  • 400 g dyni,
  • 3 jajka,
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 250 mascarpone,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 100 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  2. Dynię upiecz w piekarniku i zmiksuj blenderem.
  3. Masło roztop w rondelku.
  4. Dodaj do masy sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, zmielony twaróg i serek mascarpone. Całość zmiksuj mikserem na jednolitą masę.
  5. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, jajka i mąkę ziemniaczaną i znów wymieszaj.
  6. Herbatniki drobno pokrusz, dodaj roztopione masło, zmiksuj i przełóż na spód tortownicy.
  7. Masę serowo-dyniową wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika na około 60 minut.
  8. Sernik z dyni podawaj z bitą śmietaną i cynamonem.
fot. Potrawy z dyni na słodko: sernik dyniowy/Adobe Stock, Jenifoto

Co zrobić z dyni? Placki dyniowe na słodko

Dynia doskonale sprawdzi się jako baza słodkich placków. W połączeniu z odrobiną cukru i korzennych przypraw będzie perfekcyjnym pomysłem na drugie śniadanie czy szybki podwieczorek.

Składniki:

  • 300 g purée z dyni,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka miodu,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Purée dyniowe umieść w misce, dodaj jaka, cukier oraz miód.
  2. Wymieszaj, a następnie przesiej mąkę i dodaj cynamon.
  3. Przy pomocy dużej łyżki albo silikonowej szpatułki wymieszaj całość, a następnie porcje placków smaż na mocno rozgrzanym oleju.
  4. Smaż kilka minut z każdej strony. Podawaj z miodem lub syropem klonowym.
fot. Potrawy z dyni na słodko: placki z dyni/Adobe Stock, pamela_d_mcadams

    Przepisy na przetwory z dyni

    Najpopularniejszym pomysłem na przetwory z dyni jest dżem z dyni. Doskonale nadaje się zarówno na kanapki, jak i do przełożenia biszkoptu czy wafli. Zagęścisz go dodatkowo sokiem z cytryny, który wiąże pektyny.

    Przepis na purée z dyni

    Jednak dżem dyniowy nie jest jedynym pomysłem na pyszne przetwory. Możesz przygotować np. aromatyczne purée, które zachowasz na dłużej w słoikach. Możesz je wykorzystać jako bazę do placków, ciast czy gęstych sosów.

    Składniki:

    • 1 duża dynia,
    • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie).

    Sposób przygotowania:

    1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.

    2. Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i pozbądź się pestek.

    3. Połóż na blaszce, wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut.

    4. Łyżką wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem na gładki mus.

    5. Mus dyniowy przełóż do garnka i zagotuj. Możesz dodać do niego sok z cytryny.

    6. Gorące purée dyniowe przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.

    fot. Co zrobić z dyni: purée dyniowe/Adobe Stock, M.studio

    Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.08.2020

    Reklama

    Więcej przepisów na to, co zrobić z dyni:

    Reklama
    Reklama
    Reklama