Dania z pieczarkami są proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Najczęściej doprawiane są cebulą, czosnkiem, tymiankiem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Pieczarki są dobrą bazą do zup i sosów. Świetnie sprawdzają się w towarzystwie mięs i są doskonałym dodatkiem do zapiekanek, pizzy czy warzywnych dań jednogarnkowych. Jeśli chcesz, by po obróbce cieplnej pozostały jędrne i sprężyste, smaż je na suchej niemal patelni i posól dopiero na sam koniec.
Pamiętaj, że dania z pieczarkami bywają ciężkostrawne, staraj się je przygotowywać na niewielkiej ilości tłuszczu.
Spis treści:
Zupy z pieczarek
Z pieczarek możesz przygotować pyszną i szybką zupę. Wystarczy włoszczyzna, ziemniaki lub makaron i pół kilograma pieczarek. Zupę możesz podawać „czystą" lub zabieloną śmietaną.
Klasyczna zupa pieczarkowa
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 6 ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g śmietany 18%,
- 1 łyżka masła,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- świeży koperek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki: marchewki, seler, pietruszkę, czosnek i pieczarki.
- Smaż przez 2-3 minuty i dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość zalej gorącą wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zupę zabiel śmietaną i dopraw koperkiem lub pietruszką.
- Zupę pieczarkową możesz podawać zamiast ziemniaków z makaronem.
fot. Adobe Stock
Sos pieczarkowy do mięs i makaronów
Z pieczarek możesz przygotować pyszny sos. Wystarczy podsmażyć cebulę, razem z pokrojonymi grzybami, zabielić śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
Taki sos pasuje nie tylko do karkówki, piersi z kurczaka czy kotletów mielonych, ale również świetnie sprawdza się również jako sos do makaronu.
Dania z pieczarkami i mięsem
Pieczarki doskonale komponują się ze smakiem drobiu - kurczaka i indyka oraz mięsa wieprzowego. Możesz dodać je zarówno do jednogarnkowego mięsnego dania, jak i do oddzielnie podawanego sosu. Dobrze sprawdzą się również w środku kotletów mielonych.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Karkówka z pieczarkami w lekkim sosie
Kotlety mielone z pieczarkami
Kurczak z pieczarkami
fot. Adobe Stock
Dania z pieczarkami wegetariańskie
Pieczarki mogą również stanowić samodzielne danie - hitem są np. pieczarki nadziewane warzywno-serowym farszem. Możesz je również dodać do kotletów wegetariańskich lub zapiekanek.
To również świetny dodatek do dań azjatyckich - tajskiego curry lub jako zamiennik grzybów shitake (jeśli akurat nie mamy ich pod ręką).
Kotlety jajeczne z pieczarkami
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Quesadillas z pieczarkami
Przepis na curry z pieczarkami
Składniki:
- 300 g pieczarek,
- 1 cukinia,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki żółtej pasty curry,
- 1 cebula,
- 100 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście kaffiru,
- sok z 1/2 limonki,
- 1 papryczka chili,
- 3 cm korzenia imbiru,
- 200 g ryżu jaśminowego,
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia,
- świeża kolendra do podania.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w grube piórka cebulę, czosnek, imbir i pastę curry i smaż całość przez 2 minuty.
- Dodaj pieczarki - jeśli są małe to w całości, jeśli większe przekrój je na pół. Smaż przez 3-4 minuty i dodaj pomidorki koktajlowe.
- Po 2 minutach wlej mleko kokosowe, dodaj liście limonki i cukinię pokrojoną w kostkę.
- Gotuj przez 10 minut i dodaj liście szpinaku.
- Warzywne curry z pieczarkami podawaj ze świeżą kolendrą, posiekaną papryczką chili i cząstką limonki.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z pieczarkami:

Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami. Pożywny obiad dla całej rodziny

Pulpety w sosie pieczarkowym: przepis na sycący obiad

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem - prosty przepis

Krokiety z pieczarkami, serem i kurczakiem - sprawdzony przepis

Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym. Idealne na obiad

Krokiety z kapustą i pieczarkami. Prosty przepis

Schab z pieczarkami zapiekany w piekarniku. Zobacz przepis

Sałatka z pieczarkami i porem na sposób rustykalny

Sznycle z indyka duszone z pieczarkami - sprawdzony przepis

Gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami. Zobacz przepis

Kurczak faszerowany pieczarkami i inne pomysły na kurczaka i pieczarki

RISOTTO: risotto z kurkami, risotto z pieczarkami i inne

SOS: sos kurkowy, sos beszamelowy, sos pieczarkowy i inne

Zupa pieczarkowa: zupa pieczarkowa przepis, zupa krem z pieczarek

Lasagne z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie

Quesadillas z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie
