Dania z pieczarkami są proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Najczęściej doprawiane są cebulą, czosnkiem, tymiankiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Pieczarki są dobrą bazą do zup i sosów. Świetnie sprawdzają się w towarzystwie mięs i są doskonałym dodatkiem do zapiekanek, pizzy czy warzywnych dań jednogarnkowych.
Spis treści:
Co zrobić z dużą ilością pieczarek: zupa krem pieczarkowa
Z dużej ilości pieczarek możesz przygotować pyszną i szybką zupę. Wystarczy włoszczyzna, ziemniaki i oczywiście pieczarki. Zupę możesz podawać „czystą" lub zabieloną śmietaną.
Składniki:
- 600 g pieczarek,
- 5 ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g śmietany 18%,
- 1 łyżka masła,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- świeży koperek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki: marchewki, seler, pietruszkę, czosnek i pieczarki.
- Smaż przez 2-3 minuty i dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość zalej gorącą wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Całość lekko wystudź i zblenduj na gładki krem.
- Zupę pieczarkową możesz dodatkowo zabielić śmietanką.
fot. Co zrobić z pieczarek: zupa-krem/Adobe Stock, mizina
Proste dania z pieczarek: pieczarki faszerowane
Duże i średnie pieczarki możesz także nafaszerować. Wykorzystaj do tego mięso mielone, pomidory albo mieszankę ulubionych warzyw czy tofu. W każdej wersji będą smakować dobrze.
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa (lub tofu),
- puszka pomidorów,
- ok. 600-700 g pieczarek,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- natka pietruszki,
- 200 g tartego sera.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyj, obierz i usuń nóżki. Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć mięso mielone lub tofu. Kiedy się zarumieni, dodaj czosnek i pomidory z puszki, a także pokrojone nóżki pieczarek.
- Wymieszaj i podsmażaj, aż sos się zredukuje. Następnie dopraw do smaku przyprawami oraz natką pietruszki.
- Gotowy farsz przełóż do pieczarek, posyp serem i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
fot. Co zrobić z pieczarek/Adobe Stock, maria_lapina
Dania z pieczarkami na ciepło: makaron z pieczarkami i kurczakiem
Pieczarki doskonale komponują się ze smakiem drobiu - kurczaka i indyka oraz mięsa wieprzowego. Możesz dodać je zarówno do jednogarnkowego mięsnego dania, jak i do oddzielnie podawanego sosu. Dobrze sprawdzą się również w towarzystwie makaronu.
Składniki:
- 2 porcje makaronu pappardelle albo tagliatelle,
- 400 g pieczarek,
- duża pierś z kurczaka,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 100 g parmezanu lub peccorino,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Pieczarki także umyj i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju lub masła, a następnie podsmaż cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki i smaż na małym ogniu przez kilka minut.
- Dodaj czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, a następnie wlej śmietankę.
- Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i przełóż na talerze. Posyp gotowe danie serem.
fot. Co zrobić z pieczarek: makaron/Adobe Stock, ekatherina
Obiad z pieczarkami bez mięsa: curry pieczarkowe
Pieczarki mogą również stanowić samodzielne danie - hitem są np. pieczarki nadziewane warzywno-serowym farszem. Możesz je również dodać do kotletów wegetariańskich lub zapiekanek. To również świetny dodatek do dań azjatyckich - tajskiego curry lub jako zamiennik grzybów shitake (jeśli akurat nie mamy ich pod ręką).
Składniki:
- 300 g pieczarek,
- 1 cukinia,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki żółtej pasty curry,
- 1 cebula,
- 100 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście kaffiru,
- sok z 1/2 limonki,
- 1 papryczka chili,
- 3 cm korzenia imbiru,
- 200 g ryżu jaśminowego,
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia,
- świeża kolendra do podania.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w grube piórka cebulę, czosnek, imbir i pastę curry i smaż całość przez 2 minuty.
- Dodaj pieczarki - jeśli są małe to w całości, jeśli większe przekrój je na pół. Smaż przez 3-4 minuty i dodaj pomidorki koktajlowe.
- Po 2 minutach wlej mleko kokosowe, dodaj liście limonki i cukinię pokrojoną w kostkę.
- Gotuj przez 10 minut i dodaj liście szpinaku.
- Warzywne curry z pieczarkami podawaj ze świeżą kolendrą, posiekaną papryczką chili i cząstką limonki.
fot. Pomysły na dania z pieczarkami/Adobe Stock, myviewpoint
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.12.2020.
Więcej przepisów na dania z pieczarkami: