Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 całe jajko,
- 100 g mąki pszennej.
Sos pieczarkowy:
- 400 g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- odrobina wody – w zależności od potrzeby,
- łyżka oleju.
Przygotowanie:
Nasz przepis na kopytka z sosem pieczarkowym to doskonały sposób na szybki i prosty obiad. Jeśli nie masz w domu pieczarek, zamiast nich możesz przygotować sos z suszonych grzybów.
Kopytka możesz ogrzać następnego dnia – wystarczy wrzucić je na minutę do wrzącej wody lub odsmażyć na patelni. Jak je przygotować? Oto nasz przepis na kopytka idealne!
- Przygotuj sos pieczarkowy. Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na łyżce oleju na złoty kolor. Pieczarki pokrój w cienkie plastry – będzie szybciej jeśli użyjesz do tego krajalnicy do jajek.
- Pieczarki podsmaż na patelni. Gdy będą już rumiane, dodaj soli i pieprzu. Powinny teraz zacząć puszczać wodę – dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem kilkanaście minut.
- Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i odstaw do ostygnięcia.
- Przepuść ziemniaki przez praskę lub porządnie ubij je tłuczkiem do ziemniaków. Przełóż je do miski.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i jajko i wyrób sprężyste ciasto.
- Ciasto podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na wałek. Pokrój je na 2-3-centymetrowe kawałki.
- Gotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Podawaj z sosem pieczarkowym. Do tego dnia doskonale będzie też pasować pieczony udziec z indyka. Smacznego!
Więcej dań z pysznym sosem:
Delikatne pulpety z indyka
Aromatyczny gulasz wieprzowy