Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym. Idealne na obiad

Nasz pyszny przepis na kopytka w sosie pieczarkowym doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub nawet jako samodzielne danie.
Urszula Wilczkowska / 11.12.2019 11:05
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym. Idealne na obiad fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 całe jajko,
  • 100 g mąki pszennej.

Sos pieczarkowy:

  • 400 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • odrobina wody – w zależności od potrzeby,
  • łyżka oleju.
Przygotowanie:

Nasz przepis na kopytka z sosem pieczarkowym to doskonały sposób na szybki i prosty obiad. Jeśli nie masz w domu pieczarek, zamiast nich możesz przygotować sos z suszonych grzybów.

Kopytka możesz ogrzać następnego dnia – wystarczy wrzucić je na minutę do wrzącej wody lub odsmażyć na patelni. Jak je przygotować? Oto nasz przepis na kopytka idealne!

  1. Przygotuj sos pieczarkowy. Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na łyżce oleju na złoty kolor. Pieczarki pokrój w cienkie plastry – będzie szybciej jeśli użyjesz do tego krajalnicy do jajek.
  2. Pieczarki podsmaż na patelni. Gdy będą już rumiane, dodaj soli i pieprzu. Powinny teraz zacząć puszczać wodę – dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem kilkanaście minut.
  3. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i odstaw do ostygnięcia.
  4. Przepuść ziemniaki przez praskę lub porządnie ubij je tłuczkiem do ziemniaków. Przełóż je do miski.
  5. Dodaj mąkę ziemniaczaną i jajko i wyrób sprężyste ciasto.
  6. Ciasto podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na wałek. Pokrój je na 2-3-centymetrowe kawałki.
  7. Gotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Podawaj z sosem pieczarkowym. Do tego dnia doskonale będzie też pasować pieczony udziec z indyka. Smacznego!

Więcej dań z pysznym sosem:
Delikatne pulpety z indyka
Aromatyczny gulasz wieprzowy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)