Spis treści
Cukinia faszerowana mięsem
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 100 g startego sera żółtego
- Papryka czerwona
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki kuchennej.
- Następnie przepołów każdą z nich i wydrąż środek z pestkami.
- Mięso mielone dopraw i połącz z papryką pokrojoną w kosteczkę.
- Wyłóż cukinie farszem i posyp całość startym serem żółtym.
- Zapiecz w naczyniu żaroodpornym przez 25 minut do zbrązowienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Podawaj z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
Z pieczarkami
Składniki:
- 3-4 średnie cukinie
- 300 g mięsa mielonego indyczego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta słodkiej papryki w proszku
- 100 g tartej mozzarelli
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki kuchennej.
- Następnie przepołów każdą z nich i wydrąż środek z pestkami. Dopraw solą, pieprzem i słodka papryką w proszku.
- Mięso wymieszaj z mozzarellą i nadziej nim warzywa. Jeżeli chcesz, możesz skropić je na tym etapie oliwą z oliwek.
- Przełóż na blachę i przykryj folią aluminiową. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Zaserwuj je z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
fot. Adobe Stock
Z ryżem
Składniki:
- 3-4 średnie cukinie
- Torebka ryżu jaśminowego
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- Pół szklanki pulpy pomidorowej
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 100 g fety
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki kuchennej.
- Następnie przepołów każdą z nich i wydrąż środek z pestkami.
- Ryż ugotuj al. dente we wrzącej, osolonej wodzie. Odciśnij i pozostaw do wystygnięcia.
- Połącz z mięsem i pulpą pomidorową. Wyłóż farszem cukinie.
- Na koniec posyp pokruszoną fetą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Jakie mięso wybierać?
W zależności od preferencji użyj:
Mięsa mielonego wieprzowego – jeżeli zależy ci na soczystym wnętrzu wybierz tę opcję. Tłuszcz wieprzowy delikatnie rozpuszcza się w farszu i łączy inne składniki w jedno. Możesz wzmocnić jego smak dodając pieczony lub wędzony boczek
Mięsa mielonego indyczego – osoby na diecie powinny wybierać ten rodzaj mięsa. Bogate w witaminy z grupy B, niacynę, potas oraz cynk. Jest lekkostrawne i świetnie łączy się z warzywami i grzybami. W przypadku, gdy wyjdzie za suche, podlej oliwą z oliwek lub olejem z pestek winogron
Kurczaka gyros – gdy zostanie ci za dużo mięsa z zapiekanki lub po upieczeniu do sałatki, wykorzystaj do nadziewania warzyw. Świetnie łączy się z kozim serem lub fetą. Eksperymentuj z tartym parmezanem lub delikatną ricottą
Szarpana wołowina – pieczona lub wolno gotowana przez kilka godzin będzie świetną bazą do aromatycznych zapiekanek. Faszerowana cukinia z wołowiną sprawdzi się w asyście azjatyckiego makaronu, zielonego groszku oraz grzybów mun
Zobacz też:
Zrób lasagne z cukinii, która smakuje lepiej niż ta z makaronem. Placki z cukinii, które przygotujesz w wersji na słodko i wytrawnie.