Cukinia z mięsem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Cukinia faszerowana mięsem to ciekawy pomysł na letni obiad

Jeżeli znudziły ci się zapiekanki i placki to danie z pewnością ci posmakuje. Nie zapomnij posypać z wierzchu serem!
Sylwia Kazimierczuk / 18.06.2019 12:05
Cukinia z mięsem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. Z pieczarkami
  3. Wersja z ryżem
  4. Jakie mięso wybierać?

Cukinia faszerowana mięsem

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 100 g startego sera żółtego
  • Papryka czerwona

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki kuchennej.
  2. Następnie przepołów każdą z nich i wydrąż środek z pestkami.
  3. Mięso mielone dopraw i połącz z papryką pokrojoną w kosteczkę.
  4. Wyłóż cukinie farszem i posyp całość startym serem żółtym.
  5. Zapiecz w naczyniu żaroodpornym przez 25 minut do zbrązowienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  6. Podawaj z sosem czosnkowym lub jogurtowym.

Z pieczarkami

Składniki:

  • 3-4 średnie cukinie
  • 300 g mięsa mielonego indyczego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 100 g tartej mozzarelli

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki kuchennej.
  2. Następnie przepołów każdą z nich i wydrąż środek z pestkami. Dopraw solą, pieprzem i słodka papryką w proszku.
  3. Mięso wymieszaj z mozzarellą i nadziej nim warzywa. Jeżeli chcesz, możesz skropić je na tym etapie oliwą z oliwek.
  4. Przełóż na blachę i przykryj folią aluminiową. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  5. Zaserwuj je z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Cukinia faszerowana
fot. Adobe Stock

Z ryżem

Składniki:

  • 3-4 średnie cukinie
  • Torebka ryżu jaśminowego
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • Pół szklanki pulpy pomidorowej
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 100 g fety

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki kuchennej.
  2. Następnie przepołów każdą z nich i wydrąż środek z pestkami.
  3. Ryż ugotuj al. dente we wrzącej, osolonej wodzie. Odciśnij i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Połącz z mięsem i pulpą pomidorową. Wyłóż farszem cukinie.
  5. Na koniec posyp pokruszoną fetą.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Jakie mięso wybierać?

W zależności od preferencji użyj:

Mięsa mielonego wieprzowego – jeżeli zależy ci na soczystym wnętrzu wybierz tę opcję. Tłuszcz wieprzowy delikatnie rozpuszcza się w farszu i łączy inne składniki w jedno. Możesz wzmocnić jego smak dodając pieczony lub wędzony boczek

Mięsa mielonego indyczego – osoby na diecie powinny wybierać ten rodzaj mięsa. Bogate w witaminy z grupy B, niacynę, potas oraz cynk. Jest lekkostrawne i świetnie łączy się z warzywami i grzybami. W przypadku, gdy wyjdzie za suche, podlej oliwą z oliwek lub olejem z pestek winogron

Kurczaka gyros – gdy zostanie ci za dużo mięsa z zapiekanki lub po upieczeniu do sałatki, wykorzystaj do nadziewania warzyw. Świetnie łączy się z kozim serem lub fetą. Eksperymentuj z tartym parmezanem lub delikatną ricottą

Szarpana wołowina – pieczona lub wolno gotowana przez kilka godzin będzie świetną bazą do aromatycznych zapiekanek. Faszerowana cukinia z wołowiną sprawdzi się w asyście azjatyckiego makaronu, zielonego groszku oraz grzybów mun

Zobacz też:
Zrób lasagne z cukinii, która smakuje lepiej niż ta z makaronem. Placki z cukinii, które przygotujesz w wersji na słodko i wytrawnie.
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)