Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 średnich pieczarek,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 4 szklanki bulionu (dowolnego),
- 5 średnich marchewek,
- 4 ziemniaki,
- 2 piersi z indyka, ugotowane i pokrojone w kostkę,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Opcjonalnie:
- 5 łodyg selera naciowego.
Przygotowanie:
Tradycyjny gulasz raczej nie kojarzy się ze zdrowym i dietetycznym daniem: tłusta wieprzowina, często jeszcze dodatkowo okraszona tłustą śmietaną z pewnością nie sprzyja utrzymaniu diety (a w dużych ilościach – także sylwetki).
Jeśli nie chcesz rezygnować z ulubionego smaku, a wolisz coś zdecydowanie lżejszego, ugotuj znacznie lżejszy gulasz z indyka. W połączeniu z pieczarkami i warzywami stworzy równie smaczne, a może nawet i smaczniejsze danie obiadowe dla całej rodziny.
- Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na maśle i oleju.
- Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i pokrojone w plastry pieczarki i smaż, aż dostaną złocistego koloru i pieczarki oddadzą całą wodę. Dopraw solą.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki.
- Wlej białe wytrawne wino (czerwone może mieć zbyt intensywny smak do dania z indykiem) i bulion i nadal dokładnie mieszaj.
- Dodaj pokrojoną w plastry marchew, pokrojone ziemniaki i – jeśli się zdecydujesz – pokrojone w plastry łodygi selera naciowego. Doda on świeżości całemu gulaszowi.
- Gotuj całość na małym ogniu przez 30-40 minut aż się zredukuje i zgęstnieje, a warzywa będą miękkie.
- Dodaj indyka, zioła i dopraw solą i pieprzem według uznania. Gotuj jeszcze kilka minut i gotowe!
Zobacz więcej pomysłów na indyka:
Piccata z indyka – idealna na romantyczną kolację
Duszone sznycle z indyka z pieczarkami