Gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami. Zobacz przepis

Gulasz z indyka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego gulaszu wieprzowego. Jest lżejszy i zdrowszy, ale z pewnością nie brakuje mu wyjątkowego smaku.
Urszula Wilczkowska / 06.11.2019 10:45
DRUKUJ PRZEPIS
Gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 średnich pieczarek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 4 szklanki bulionu (dowolnego),
  • 5 średnich marchewek,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 piersi z indyka, ugotowane i pokrojone w kostkę,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Opcjonalnie:

  • 5 łodyg selera naciowego.
Przygotowanie:

Tradycyjny gulasz raczej nie kojarzy się ze zdrowym i dietetycznym daniem: tłusta wieprzowina, często jeszcze dodatkowo okraszona tłustą śmietaną z pewnością nie sprzyja utrzymaniu diety (a w dużych ilościach – także sylwetki).

Jeśli nie chcesz rezygnować z ulubionego smaku, a wolisz coś zdecydowanie lżejszego, ugotuj znacznie lżejszy gulasz z indyka. W połączeniu z pieczarkami i warzywami stworzy równie smaczne, a może nawet i smaczniejsze danie obiadowe dla całej rodziny.

  1. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na maśle i oleju.
  2. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i pokrojone w plastry pieczarki i smaż, aż dostaną złocistego koloru i pieczarki oddadzą całą wodę. Dopraw solą.
  3. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki.
  4. Wlej białe wytrawne wino (czerwone może mieć zbyt intensywny smak do dania z indykiem) i bulion i nadal dokładnie mieszaj.
  5. Dodaj pokrojoną w plastry marchew, pokrojone ziemniaki i – jeśli się zdecydujesz – pokrojone w plastry łodygi selera naciowego. Doda on świeżości całemu gulaszowi.
  6. Gotuj całość na małym ogniu przez 30-40 minut aż się zredukuje i zgęstnieje, a warzywa będą miękkie.
  7. Dodaj indyka, zioła i dopraw solą i pieprzem według uznania. Gotuj jeszcze kilka minut i gotowe!

Zobacz więcej pomysłów na indyka:
Piccata z indyka – idealna na romantyczną kolację
Duszone sznycle z indyka z pieczarkami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)