Krewetki to najpopularniejsze owoce morza. Mają łagodny smak, który odpowiada właściwie każdemu, a dzięki dodatkom można przyrządzić najróżniejsze dania. Jeśli szukasz przepisu na wykwintne krewetki lub chcesz poznać dania z krewetkami, które podasz na co dzień - tu je znajdziesz.
Spis treści:
Krewetki z ryżem serwowane w ananasie
Jeśli wolisz mniej efektowny sposób podania, z ananasa jako naczynia możesz zrezygnować.
Składniki:
- 20 krewetek,
- 100 g ryżu jaśminowego,
- 1 ananas,
- kilka cebulek siedmiolatek (ze szczypiorkiem),
- 1 łyżka posiekanej kolendry,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulkę pokrój. Krewetki oczyść i obierz (zdejmij ogonki).
- Podsmaż krewetki z cebulką (bez szczypiorku) na oleju. Po kilku minutach zdejmij z patelni.
- Ananasa przekrój na pół i wydrąż. Połowę miąższu pokrój na kawałki.
- Ryż ugotuj i wymieszaj z krewetkami, ananasem i zieleniną. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Przełóż do ananasa i lekko skrop cytryną.
fot. Adobe Stock
Krewetki z makaronem
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka przecieru pomidorowego,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 30 krewetek,
- garść siekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy,
- pół łyżeczki chilli,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż krewetki, po kilku minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
- Dodaj chilli i odrobinę soli, wlej przecier pomidorowy i podgrzewaj przez około 10 minut.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron i przekrojone na połówki pomidorki.
- Posyp parmezanem i siekaną natką pietruszki, dopraw do smaku pieprzem i solą.
fot. Adobe Stock
Przepis na wykwintne krewetki w tempurze
Składniki:
- 20 dużych krewetek z ogonkami,
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki płatków kukurydzianych,
- 2 żółtka,
- 2 szklanki zimnej wody gazowanej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- 150 g ryżu jaśminowego,
- 1 łyżka czarnego sezamu.
Sposób przygotowania:
- Krewetki obmyj pod bieżącą wodą i osusz.
- Płatki kukurydziane pokrusz.
- W misce wymieszaj obie mąki, płatki kukurydziane i szczyptę soli.
- Wbij oba żółtka i wlej wodę. Wymieszaj, aż powstanie ciasto. Może mieć grudki - nie jest to wadą.
- W głębokim garnku rozgrzej olej.
- Krewetki maczaj w tempurze (trzymając za ogonek) i wkładaj do gorącego oleju.
- Smaż po kilka sztuk (nie więcej, by olej nie stygł) aż się zezłocą.
- Wyjmij na papierowy ręcznik.
- Ugotuj ryż i wymieszaj z sezamem.
- Krewetki z ryżem podaj z sosem sojowym lub gęstym, ulubionym dipem.
fot. Adobe Stock
Krewetki doskonale sprawdzają się jako składnik wielu potraw, np. sałatek czy dań z makaronem. Przysmaki z krewetkami doskonale sprawdzą się podczas przyjęcia, to również świetny pomysł na wyjątkową kolację dla dwojga.
Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 10.02.2014.
Zobacz inne przepisy na dania z krewetkami: