Składniki:
- 150 g chińskiego makaronu, np. Chow Mein,
- główka brokułu,
- 400 g krewetek dowolnej wielkości,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- 1/3 średniej czerwonej papryki,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- łyżeczka cukru brązowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- słodka papryka w proszku,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami to danie jak z chińskiej restauracji, które szybko przygotujesz w zaciszu własnego domu. Do listy składników możesz dorzucić inne warzywa według własnego gustu - np. cukinię albo marchewkę.
- Krewetki rozmroź, opłucz i osusz. Obsyp solą, pieprzem i słodką papryką, odstaw.
- Makaron Chow Mein przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Brokuł umyj, podziel na różyczki, ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
- Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na rozgrzanym maśle. Jeśli masz wok, koniecznie go użyj. Jeśli nie, wystarczy zwykła patelnia.
- Sos sojowy wymieszaj w miseczce z brązowym cukrem oraz startym imbirem.
- Do zeszklonego czosnku i cebuli dodaj czerwoną paprykę, podduś. Teraz dołóż krewetki, smaż po 2-3 minuty z każdej strony (nie dłużej, bo staną się gumowe!).
- Na patelnię wrzuć makaron. Zalej całość przygotowanym sosem. Chwilę smaż, ciągle mieszając. W razie potrzeby dopraw dodatkowo makaron po chińsku papryką, solą i pieprzem.
Zobacz więcej przepisów na chińskie dania:
Kaczka po chińsku
Wieprzowina po chińsku
Danie z woka z krewetkami
Kurczak po chińsku