Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis

Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami warto uzupełnić również dodatkiem papryki. Nie żałuj przypraw - to one wydobędą głębię azjatyckiego smaku!
Weronika Kwaśniak / 12.02.2020 15:46
DRUKUJ PRZEPIS
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g chińskiego makaronu, np. Chow Mein,
  • główka brokułu,
  • 400 g krewetek dowolnej wielkości,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1/3 średniej czerwonej papryki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • łyżeczka cukru brązowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • słodka papryka w proszku,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:

Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami to danie jak z chińskiej restauracji, które szybko przygotujesz w zaciszu własnego domu. Do listy składników możesz dorzucić inne warzywa według własnego gustu - np. cukinię albo marchewkę.

  1. Krewetki rozmroź, opłucz i osusz. Obsyp solą, pieprzem i słodką papryką, odstaw.
  2. Makaron Chow Mein przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Brokuł umyj, podziel na różyczki, ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
  4. Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na rozgrzanym maśle. Jeśli masz wok, koniecznie go użyj. Jeśli nie, wystarczy zwykła patelnia.
  5. Sos sojowy wymieszaj w miseczce z brązowym cukrem oraz startym imbirem.
  6. Do zeszklonego czosnku i cebuli dodaj czerwoną paprykę, podduś. Teraz dołóż krewetki, smaż po 2-3 minuty z każdej strony (nie dłużej, bo staną się gumowe!).
  7. Na patelnię wrzuć makaron. Zalej całość przygotowanym sosem. Chwilę smaż, ciągle mieszając. W razie potrzeby dopraw dodatkowo makaron po chińsku papryką, solą i pieprzem.

Zobacz więcej przepisów na chińskie dania:
Kaczka po chińsku
Wieprzowina po chińsku
Danie z woka z krewetkami
Kurczak po chińsku

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)