Składniki:
- 250 g makaronu,
- 225 g krewetek,
- 2 cebule szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- szklanka śmietany kremówki,
- 1/4 szklanki białego wina,
- natka pietruszki,
- 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
Makaron z krewetkami sprawdzi się na wiele okazji. To pomysł na romantyczną kolację dla dwojga, sycący lunch do pracy albo szybki obiad.
Pamiętaj, że zbyt długa obróbka termiczna zdecydowanie nie służy krewetkom. Aby nie stały się gumowe, nie smaż ich zbyt długo.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy jego odcedzaniu zostaw kilka łyżek wody, aby później dołożyć je do sosu.
- Krewetki rozmroź, oczyść i umyj. Odsącz na ręczniku papierowym. Jeśli masz czas, obsyp je przyprawami i odstaw na jakiś czas.
- Natkę pietruszki, czosnek i cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i przesmaż czosnek z cebulą.
- Na patelnię wrzuć krewetki, jeśli wcześniej ich nie doprawiałaś, zrób to teraz. Smaż na dużym ogniu przez około minutę z każdej strony.
- Wlej wino i odparuj na większym ogniu.
- Dodaj natkę pietruszki i kremówkę, przez chwilę duś, aż sos będzie gęstszy. Dodaj też kilka łyżek wody z gotowania makaronu, chyba że konsystencja jest za rzadka.
- Gotowy sos z krewetkami wymieszaj z makaronem.
- Makaron z krewetkami serwuj z ćwiartką cytryny, aby można było go skropić według upodobań.
Zobacz więcej przepisów na dania z makaronem:
Makaron z brokułami i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Spaghetti carbonara
Sałatki z makaronem
10 przepisów na spaghetti
Makaron ze szparagami i kurczakiem