Nawet kilka maślaków czy podgrzybków wystarczy, aby usmażona z ich dodatkiem jajecznica czy duszone mięso miały głęboki smak i aromat. A jeśli uda nam się zebrać większą ich liczbę, warto część wykorzystać na zrobienie przetworów. Dzięki nim zimą i wiosną będziemy mogli wzbogacić dania dodatkiem suszonych grzybów, a przekąski urozmaicić np. marynowanymi borowikami.
Zachęcamy również do przygotowania mniej znanych specjałów do spiżarni, które mają różnorodne zastosowanie, np. grzybów kiszonych czy w maśle. Pamiętajcie, że zebrane grzyby nie powinny długo leżeć – zajmijcie się więc nimi zaraz po powrocie z grzybobrania.
Jak zbieramy grzyby?
- Pora dnia - grzyby najlepiej zbierać rano, w słoneczny suchy dzień.
- Zbierajmy tylko te grzyby, co do których nie mamy wątpliwości, że są jadalne. Owocniki powinny być dobrze rozwinięte, młode, nierobaczywe.
- Grzyby wstępnie oczyszczmy i wkładamy do wiklinowego, przewiewnego kosza lub łubianki. Przerabiamy zaraz po powrocie do domu.
Makaron z sosem grzybowym - sprawdzony przepis
Makaron z sosem grzybowym możesz przyrządzić właściwie z dowolnych grzybów leśnych - świetnie sprawdzą się podgrzybki, prawdziwki, kurki, a nawet maślaki.
Wyborna tarta z grzybami - krok po kroku
Na zimno lub na ciepło!
Grzyby pasteryzowane
Zachowaj ten jesienny smak!
Grzyby duszone w maśle
Nieco inny sposób na zachowanie wspaniałego smaku grzybów
Grzyby marynowane z rozmarynem
Na zimowe spotkania z przyjaciółmi!
Wołowe zrazy duszone z grzybami
Na bogato!
Gulasz z grzybami i mięsem wieprzowym
Dodaj borowiki, prawdziwki lub inne owoce lasu!
Ziemniaki faszerowane grzybami
Przekąska na każdą okazję!
Pieczony łosoś z grzybami
Najlepszy z borowikami!
Kaczka z pieprzem i grzybami
Idealna na obiad!
Grzybowa zupa zabielana
Super pomysł na jesienną zupę!
Sałatka z makaronem, kurkami i rokpolem
Sprawdź, jak smakuje ta pyszna sałatka makaronowa!
Sałatka z grzybami, kaszą gryczaną i żółtym serem
Z prawdziwymi grzybami!
Zupa grzybowa z serem pleśniowym
Niezwykle aromatyczna!
Pomidory faszerowane kurkami
Wegetariańska przekąska z grzybami!