Co zrobić z maślaków fot. Adobe Stock

Co zrobić z maślaków - sos, zupa, maślaki duszone i inne przepisy na maślaki

Maślak ma ciekawy smak i aromat, dlatego jeśli zastanawiasz się co zrobić z maślaków, to polecamy sos i duszenie ich w śmietanie. Dobrze doprawiona zupa z maślaków to również nie lada gratka dla smakoszy.
Edyta Liebert / 21.09.2020 18:41
Co zrobić z maślaków fot. Adobe Stock

Maślaki wymaga zdjęcia skóry z kapelusza - jest ona gorzka i może zepsuć smak potrawy. Jednak gdy się ją usunie, maślaki mają delikatny posmak i aromat masła. Dlatego wybornie smakują jako tło do mięs, np. gęsi, kaczki czy wołowiny.

Maślaki - przyrządzanie

Duże okazy warto obierać, ale drobne maślaki do słoików na zimę, można pozostawić z maślaną skórką pokrytą śluzem. Trzeba je jednak obgotować przez ok. 10 minut. W przypadku większych maślaków, których nie chcesz marynować, należy ściągnąć skórkę z kapelusza

Po zjedzeniu maślaków ze skórką, mógłby on długo zalegać w układzie pokarmowym i doprowadzić do poważnych dolegliwości gastrycznych. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z maślaków, to polecamy klasyczne wybory: sosy, zupy i marynowanie. 

Sos z maślaków

Składniki:

  • 250 g maślaków,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 120 ml bulionu drobiowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Maślaki dokładnie oczyść ze skórki na kapeluszu, przepłucz w zimnej wodzie i odsącz.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby i duś przez ok. 4 minuty. Przełóż maślaki do salaterki.
  3. Na tej samej patelni podduś pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie pokrojony w plasterki czosnek. 
  4. Ponownie wrzuć grzyby na patelnię, zalej domowym bulionem, dodaj przyprawy i duś przez 10 minut.
  5. Całość dopraw solą i pieprzem, po 2 minutach zdejmij sos z ognia.
  6. Sos z maślaków podawaj z makaronem, mięsem lub pieczonymi ziemniakami.

Maślaki duszone w śmietanie

Składniki:

  • 400 g świeżych maślaków,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 cebula,
  • 70 g masła,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Maślaki pozbaw skórki z kapelusza, obmyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Po 3 minutach dodaj maślaki - daj im ok. 5 minut, by poddusiły się z cebulą i czosnkiem i nabrały aromatu.
  4. Następnie wlej śmietanę, sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Maślaki w śmietanie smakują świetnie z puree ziemniaczanym lub domowymi kluskami śląskimi

Maślaki w śmietaniefot. Adobe Stock

Zupa z maślaków

Składniki:

  • włoszczyzna,
  • 500 g maślaków (może to być miks grzybów leśnych),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżki masła,
  • 500 g ziemniaków,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, opłucz, pozbaw skórki z kapeluszy i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulkę. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj, przecedź. Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce. 
  4. Ciepłym wywarem zalej grzyby, gotuj razem 30 min, połącz z ziemniakami, dodaj startą marchew, przypraw do smaku. 

 

Zupa z maślakówfot. Adobe Stock

Czytaj więcej na temat grzybów:Jak suszyć grzyby?Jak gotować grzyby?Objawy zatrucia grzybamiJak mrozić grzyby?Jak przechowywać suszone grzyby?