Co zrobić z maślaków? Oto pyszne przepisy na zupę, sos, tartę i duszone maślaki. Przygotujesz je w kilka chwil

maślaki co z nich zrobić fot. Adobe Stock, kvladimirv
Co zrobić z maślaków? Grzyby te mają ciekawy smak i aromat, dlatego jeśli zastanawiasz się nad pysznymi przepisami, wypróbuj przede wszystkim dobrze doprawiony jesienny sos lub zupę z maślaków. Możesz wykorzystać je także do zrobienia pysznej tarty na słono oraz udusić je w sosie śmietanowym, a potem podać np. z makaronem.
Edyta Liebert / 28.09.2023 13:41
maślaki co z nich zrobić fot. Adobe Stock, kvladimirv

Maślaki wymaga zdjęcia skóry z kapelusza - jest ona gorzka i śliska, przez co może zepsuć smak potrawy. Nie wszystkie maślaki trzeba obierać, jednak gdy się usunie skórkę, grzyby zyskują delikatny posmak i aromat masła. Dlatego wybornie smakują jako tło do mięs, np. gęsi, kaczki czy wołowiny.

Spis treści:

  1. Jak przyrządzić maślaki?
  2. Sos z maślaków
  3. Maślaki duszone w śmietanie
  4. Zupa z maślaków
  5. Tarta z maślakami

Jak przyrządzić maślaki?

Jak wykorzystać maślaki w kuchni? Tak naprawdę możliwości jest wiele - możesz dodać je do zup, sosów, a także przekąsek, takich jak zapiekanki czy śniadaniowa jajecznica. Duże okazy warto obierać, ale drobne maślaki do słoików na zimę, można pozostawić z maślaną skórką pokrytą śluzem. Trzeba je jednak obgotować przez ok. 10 minut. W przypadku większych maślaków, których nie chcesz marynować, należy ściągnąć skórkę z kapelusza

Po zjedzeniu maślaków ze skórką mogłyby one długo zalegać w układzie pokarmowym i doprowadzić do niestrawności. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z maślaków, to polecamy klasyczne wybory: sosy, zupy i marynowanie.

Co zrobić z maślaków? Sos z maślaków

Kremowy sos z maślaków świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów, ryżu, a także przeróżnych placków ziemniaczanych czy warzywnych. Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło, ale jako dodatek do przekąsek imprezowych sprawdzi się także na zimno.

Składniki:

  • 250 g maślaków,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 120 ml bulionu drobiowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Maślaki dokładnie oczyść ze skórki na kapeluszu, przepłucz w zimnej wodzie i odsącz.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby i duś przez ok. 4 minuty. Przełóż maślaki do salaterki.
  3. Na tej samej patelni podduś pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie pokrojony w plasterki czosnek. 
  4. Ponownie wrzuć grzyby na patelnię, zalej domowym bulionem, dodaj przyprawy i duś przez 10 minut.
  5. Całość dopraw solą i pieprzem, po 2 minutach zdejmij sos z ognia.
  6. Sos z maślaków podawaj z makaronem, mięsem lub pieczonymi ziemniakami.

przepisy z maślaków

fot. Co zrobić z maślaków: sos z maślaków/Adobe Stock, kikisora

Przepis na maślaki duszone w śmietanie

Maślaki to grzyby, które uwielbiają wszelkiego rodzaju gotowanie, duszenie oraz przyrządzanie w gęstym sosie. Dzięki swojemu maślanemu smakowi bardzo lubią towarzystwo jogurtu, śmietany oraz żółtych i białych serów. Ten przepis na duszone maślaki w śmietanie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 400 g świeżych maślaków,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 cebula,
  • 70 g masła,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Maślaki pozbaw skórki z kapelusza, obmyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Po 3 minutach dodaj maślaki - daj im ok. 5 minut, by poddusiły się z cebulą i czosnkiem i nabrały aromatu.
  4. Następnie wlej śmietanę, sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Maślaki w śmietanie smakują świetnie z purée ziemniaczanym lub domowymi kluskami śląskimi

maślaki przepisy

fot. Co zrobić z maślaków? Przepis na maślaki duszone w śmietanie/Adobe Stock, Food Shop

Co zrobić z maślaków? Kremowa zupa z maślaków

Zupę z maślaków możesz przygotować w formie kremu albo w wersji z dużymi kawałkami grzybów, ziemniaków oraz warzyw korzeniowych. Świetnie smakuje jesienią i zimą, a w połączeniu z aromatycznymi przyprawami działa rozgrzewająco.

Składniki:

  • włoszczyzna,
  • 500 g maślaków (może to być miks grzybów leśnych),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżki masła,
  • 500 g ziemniaków,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, opłucz, pozbaw skórki z kapeluszy i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulkę. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj, przecedź. Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce. 
  4. Ciepłym wywarem zalej grzyby, gotuj razem 30 min, połącz z ziemniakami, dodaj startą marchew, przypraw do smaku.
  5. Podawaj z ciepłymi grzankami.

co zrobić z maślaków

fot. Maślaki przepis na zupę/Adobe Stock, Maresol

Co zrobić z maślaków? Tarta z maślakami

Tarty na słono sprawdzają się idealnie na obiad, kolację, a także rodzinne uroczyste spotkanie. W połączeniu z grzybami tworzą świetną jesienną potrawę, która idealnie dopełni ciepły, złoty klimat za oknem.

Składniki:

  • 150 g zimnego masła,
  • jajko,
  • 250 g mąki tortowej,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 350-400 g maślaków,
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • 80 g parmezanu lub grana padano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka tymianku,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na tartę. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj pokrojone w kostkę, bardzo zimne masło.
  2. Przez chwilę siekaj nożem, a potem dodaj sól, wbij jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj ciasto, a następnie przełóż na formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem, obciąż specjalnymi kulkami do pieczenia albo dokładnie wyczyszczonymi kamykami.
  4. Wstaw do piekarnika (190 stopni) na 15 minut.
  5. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a umyte i obrane maślaki posiekaj lub pokrój w plasterki.
  6. Na niewielkiej ilości masła lub oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj maślaki. Podsmażaj na bardzo małym ogniu ok. 5-7 minut, a następnie lekko ostudź.
  7. Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę i całość wymieszaj. Następnie dodaj ser, przyprawy, czosnek oraz grzyby z cebulką. 
  8. Gotowy farsz przelej do wystudzonego ciasta i wstaw jeszcze raz do piekarnika na ok. 30-35 minut. Farsz musi się ściąć i zgęstnieć.

co z maślaków tarta z maślaków

fot. Co zrobić z maślaków: tarta na słono z maślakami/Adobe Stock, sashka1313

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 21.09.2020.

Czytaj także:
Trujące maślaki, czyli jakie?
Mało znane grzyby jadalne
Jak domyć ręce po grzybach?

Redakcja poleca

REKLAMA