Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, są na Śląsku bardzo popularnym daniem. Stały się jednak znane w całej Polsce - zarówno jako samodzielna potrawa, jak i jako dodatek do mięs. To rodzaj klusek ziemniaczanych, które są przyrządzane z gotowanych ziemniaków oraz mąki. Ich kształt to zazwyczaj forma lekko spłaszczonej kulki z wgłębieniem na środku.
Spis treści:
Kluski śląskie - przepis tradycyjny
Składniki:
- 20 dag mąki ziemniaczanej,
- 1 kg ziemniaków,
- 15 dag słoniny,
- 2 cebule,
- jajko.
- Słoninę posiekaj w kosteczkę i smaż, aż powstaną przyrumienione skwarki.
- Cebulę obierz i pokrój, dodaj do słoniny, smaż aż cebulka będzie zeszklona.
- Ugotuj ziemniaki, odcedź, wystudź i zmiel w maszynce do mielenia mięsa (możesz też przecisnąć je przez prasę).
- Masę ziemniaczaną przełóż do miski, uklep i podziel na 4 mniej więcej równe części.
- W środku masy na kluski śląskie stwórz wgłębienie, wbij w nie jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną.
- Wyrabiaj, aż masa przestanie się kleić i zacznie łatwo odchodzić od rąk. Jeśli potrzeba, dosyp do niej więcej mąki. Z masy uformuj kulki, palcem zrób w nich niewielkie wgłębienia.
- Gotuj w osolonym wrzątku - po wypłynięciu na powierzchnię odczekaj jeszcze 4 minuty.
- Wyjmij, odsącz z wody, podawaj ze słoniną i cebulą.
fot. Adobe Stock
Kluski śląskie z sosem
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego,
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- słodka papryka mielona,
- 2 łyżeczki mąki pszennej,
- 2 szklanki bulionu,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 3 ziela angielskie,
- 2 listki laurowe.
- Rozgrzej olej. Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Posyp pieprzem, solą i papryką słodką.
- Mięso smaż, często mieszając, aż będzie mocno zrumienione. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i przesmaż.
- W rondlu doprowadź do wrzenia bulion, dodaj ziele angielskie i listki laurowe.
- Przełóż do niego również mięso z cebulą. Ponownie dopraw solą i pieprzem, dodaj curry.
- Gdy sos zacznie się gotować, zagęść go mąką. Gotuj jeszcze przez 10-12 minut.
fot. Adobe Stock
Sos pieczarkowy do klusek
Składniki:
- cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 300 g pieczarek,
- łyżka masła,
- łyżka oliwa,
- 1/3 szklanki kremówki,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój na plasterki.
- Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę, a czosnek obierz i przeciśnij na tarkę.
- Rozgrzej na patelni oliwę i przesmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Smaż przez 7-8 minut, aż pieczarki zmniejszą swój rozmiar i staną się przyrumienione.
- Teraz dodaj masło, pieprz oraz sól, smaż przez 5 minut.
- Wlej do sosu śmietanę kremówkę, zagotuj wszystko razem i zdejmij z ognia.
Zobacz też inne dania kuchni polskiej:
Tradycyjny przepis na aromatyczny bigos Najlepsze farsze do pierogów