Kluski śląskie zagnieć z ziemniaków i mąki i ugotuj we wrzątku

kluski śląskie fot. Fotolia
Kluski śląskie to pożywne polskie dania z ziemniaków i mąki. Dzięki naszym proporcjom ciasto jest delikatne i nie lepie się do rąk.
Weronika Kwaśniak / 21.10.2019 12:16
kluski śląskie fot. Fotolia

Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, są na Śląsku bardzo popularnym daniem. Stały się jednak znane w całej Polsce - zarówno jako samodzielna potrawa, jak i jako dodatek do mięs. To rodzaj klusek ziemniaczanych, które są przyrządzane z gotowanych ziemniaków oraz mąki. Ich kształt to zazwyczaj forma lekko spłaszczonej kulki z wgłębieniem na środku.

Spis treści:

  1. Tradycyjne kluski śląskie
  2. Z sosem
  3. Sos pieczarkowy do klusek śląskich

Kluski śląskie - przepis tradycyjny

Składniki:

  • 20 dag mąki ziemniaczanej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 15 dag słoniny,
  • 2 cebule,
  • jajko.
  1. Słoninę posiekaj w kosteczkę i smaż, aż powstaną przyrumienione skwarki.
  2. Cebulę obierz i pokrój, dodaj do słoniny, smaż aż cebulka będzie zeszklona.
  3. Ugotuj ziemniaki, odcedź, wystudź i zmiel w maszynce do mielenia mięsa (możesz też przecisnąć je przez prasę).
  4. Masę ziemniaczaną przełóż do miski, uklep i podziel na 4 mniej więcej równe części.
  5. W środku masy na kluski śląskie stwórz wgłębienie, wbij w nie jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną.
  6. Wyrabiaj, aż masa przestanie się kleić i zacznie łatwo odchodzić od rąk. Jeśli potrzeba, dosyp do niej więcej mąki. Z masy uformuj kulki, palcem zrób w nich niewielkie wgłębienia.
  7. Gotuj w osolonym wrzątku - po wypłynięciu na powierzchnię odczekaj jeszcze 4 minuty.
  8. Wyjmij, odsącz z wody, podawaj ze słoniną i cebulą.

Kluski śląskie przepis
fot. Adobe Stock

Kluski śląskie z sosem

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • słodka papryka mielona,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 listki laurowe.

  1. Rozgrzej olej. Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Posyp pieprzem, solą i papryką słodką.
  2. Mięso smaż, często mieszając, aż będzie mocno zrumienione. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i przesmaż.
  3. W rondlu doprowadź do wrzenia bulion, dodaj ziele angielskie i listki laurowe.
  4. Przełóż do niego również mięso z cebulą. Ponownie dopraw solą i pieprzem, dodaj curry.
  5. Gdy sos zacznie się gotować, zagęść go mąką. Gotuj jeszcze przez 10-12 minut.

Kluski śląskie z sosem
fot. Adobe Stock

Sos pieczarkowy do klusek

Składniki:

  • cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 300 g pieczarek,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwa,
  • 1/3 szklanki kremówki,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyj, obierz i pokrój na plasterki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę, a czosnek obierz i przeciśnij na tarkę.
  3. Rozgrzej na patelni oliwę i przesmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Smaż przez 7-8 minut, aż pieczarki zmniejszą swój rozmiar i staną się przyrumienione.
  4. Teraz dodaj masło, pieprz oraz sól, smaż przez 5 minut.
  5. Wlej do sosu śmietanę kremówkę, zagotuj wszystko razem i zdejmij z ognia.

Zobacz też inne dania kuchni polskiej:
Tradycyjny przepis na aromatyczny bigos Najlepsze farsze do pierogów

Redakcja poleca

REKLAMA