Sos z maślaków - przepis na sos ze świeżych grzybów

Na sos z maślaków możesz przeznaczyć duże i małe grzyby, wcześniej trzeba obrać je ze skórki. Obrane maślaki gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
/ 25.09.2020 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Sos z maślaków - przepis na sos ze świeżych grzybów fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg maślaków,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany,
  • sól, pieprz,
  • 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • kilka liści laurowych.
Przygotowanie:

Sos z maślaków nie wymaga wiele pracy - najdłuższym etapem jest obieranie grzybów. Grzyby musisz obrać ze skórki, inaczej gorycz zepsuje smak sosu z maślaków.

  1. Maślaki obierz ze skórki, a następnie przepłucz osoloną wodą, aby je dokładnie oczyścić.
  2. Przełóż grzyby do garnka i zalej wodą, aby w całości je przykryć. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, dodaj liście laurowe.
  3. Zbieraj łyżką pianę, która utworzy się na powierzchni wody i wyrzucaj ją.
  4. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zeszklij na maśle.
  5. Grzyby na sos z maślaków odcedź, połowę wywaru wylej, połowę odstaw.
  6. Maślaki wyłóż na patelnię i duś z cebulką pod przykryciem przez kilka minut.
  7. Następnie podlej niewielką ilością wywaru. W razie potrzeby dolej go więcej, by zmienić konsystencję. Maślaki duś pod przykryciem przez około 20 minut.
  8. Śmietanę połącz z niewielką ilością gorącego wywaru, by ją zahartować. Dopraw solą i pieprzem i dodaj do duszących się grzybów, wymieszaj.
  9. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do sosu. Wymieszaj sos z maślaków i zestaw z ognia.

Sos z maślaków możesz podawać jako dodatek do mięsa lub serwować z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 12.06.2008.

Zobacz więcej przepisów na sosy z grzybów:Makaron z sosem grzybowymSos z podgrzybkówSos z suszonych grzybówSos kurkowy - 3 sprawdzone przepisy

DRUKUJ PRZEPIS