Składniki:
- 1 kg maślaków,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 3/4 szklanki gęstej śmietany,
- sól, pieprz,
- 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki,
- kilka liści laurowych.
Przygotowanie:
Sos z maślaków nie wymaga wiele pracy - najdłuższym etapem jest obieranie grzybów. Grzyby musisz obrać ze skórki, inaczej gorycz zepsuje smak sosu z maślaków.
- Maślaki obierz ze skórki, a następnie przepłucz osoloną wodą, aby je dokładnie oczyścić.
- Przełóż grzyby do garnka i zalej wodą, aby w całości je przykryć. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, dodaj liście laurowe.
- Zbieraj łyżką pianę, która utworzy się na powierzchni wody i wyrzucaj ją.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zeszklij na maśle.
- Grzyby na sos z maślaków odcedź, połowę wywaru wylej, połowę odstaw.
- Maślaki wyłóż na patelnię i duś z cebulką pod przykryciem przez kilka minut.
- Następnie podlej niewielką ilością wywaru. W razie potrzeby dolej go więcej, by zmienić konsystencję. Maślaki duś pod przykryciem przez około 20 minut.
- Śmietanę połącz z niewielką ilością gorącego wywaru, by ją zahartować. Dopraw solą i pieprzem i dodaj do duszących się grzybów, wymieszaj.
- Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do sosu. Wymieszaj sos z maślaków i zestaw z ognia.
Sos z maślaków możesz podawać jako dodatek do mięsa lub serwować z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 12.06.2008.
Zobacz więcej przepisów na sosy z grzybów:Makaron z sosem grzybowymSos z podgrzybkówSos z suszonych grzybówSos kurkowy - 3 sprawdzone przepisy