Maślaki duszone w śmietanie - prosty przepis

Maślaki duszone w śmietanie możesz podawać z makaronem, ryżem, dowolną kaszą lub ziemniakami. Mogą stanowić dodatek do pełnego dania obiadowego, np. sztuki mięsa, jak również być podstawą obiadu.
Weronika Kwaśniak / 16.09.2020 14:08
DRUKUJ PRZEPIS
Maślaki duszone w śmietanie - prosty przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kg maślaków,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło do smażenia,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:

Maślaki duszone w śmietanie przygotujesz dosłownie w 30 minut. Danie można przyrządzić zarówno ze świeżych grzybów, jak i mrożonych.

  1. Maślaki oczyść i pokrój na małe kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  3. Na głębokiej patelni roztop masło, zeszklij czosnek i cebulę.
  4. Dodaj maślaki, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką. Duś pod przykryciem przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Dodaj śmietankę, duś jeszcze chwilę, aż zacznie wrzeć.
  6. Gotowe maślaki duszone w śmietanie możesz posypać koperkiem.

Zobacz więcej przepisów z grzybami:
Jak zrobić kanie? 3 sprawdzone przepisy
Marynowane opieńki
Grzyby w pomidorach
Przetwory z grzybów
Grzyby w śmietanie
Pierogi z kurkami

DRUKUJ PRZEPIS