Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 kg maślaków,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- masło do smażenia,
- 300 ml śmietany 18%,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Maślaki duszone w śmietanie przygotujesz dosłownie w 30 minut. Danie można przyrządzić zarówno ze świeżych grzybów, jak i mrożonych.
- Maślaki oczyść i pokrój na małe kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
- Na głębokiej patelni roztop masło, zeszklij czosnek i cebulę.
- Dodaj maślaki, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką. Duś pod przykryciem przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj śmietankę, duś jeszcze chwilę, aż zacznie wrzeć.
- Gotowe maślaki duszone w śmietanie możesz posypać koperkiem.
Zobacz więcej przepisów z grzybami:
Jak zrobić kanie? 3 sprawdzone przepisy
Marynowane opieńki
Grzyby w pomidorach
Przetwory z grzybów
Grzyby w śmietanie
Pierogi z kurkami