Składniki:
- 400 g rydzów,
- 4 łyżki masła,
- 4-5 ząbków czosnku,
- sól,
- opcjonalnie: pieprz i zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Rydze smażone na maśle to najprostszy przepis, pozwalający wydobyć głębię smaku tych pysznych grzybów. Sezon na rydze rozpoczyna się już latem, trzeba jednak wiedzieć, że ten grzyb występuje wyłącznie w najczystszych lasach.
- Rydze wypłucz w zimnej wodzie, potem dokładnie osusz.
- Odetnij nóżki, a kapelusze pokrój np. na ćwiartki.
- Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni roztop masło, chwilę przesmaż posiekany czosnek. Dodaj rydze.
- Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą. Jeśli masz ochotę, rydze smażone wzbogać też dodatkiem pieprzu i ziół, ale naszym zdaniem nie jest to konieczne.
Zobacz więcej przepisów na smaczne grzyby:
30 przepisów na dania z grzybami
Zupa grzybowa Magdy Gessler
Sos z podgrzybków
Flaczki z kani
Grzyby w śmietanie
Przetwory z grzybów
Maślaki duszone w śmietanie