Rydze smażone - przepis, który zawsze się udaje

Rydze smażone na maśle przygotujesz zaledwie z 4 składników: oprócz samych rydzów potrzebujesz masła, czosnku i soli. Rydze smażone zrobisz w zaledwie 15 minut.
Weronika Kwaśniak / 17.09.2020 15:03
DRUKUJ PRZEPIS
Rydze smażone - przepis, który zawsze się udaje fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g rydzów,
  • 4 łyżki masła,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • sól,
  • opcjonalnie: pieprz i zioła prowansalskie.
Przygotowanie:

Rydze smażone na maśle to najprostszy przepis, pozwalający wydobyć głębię smaku tych pysznych grzybów. Sezon na rydze rozpoczyna się już latem, trzeba jednak wiedzieć, że ten grzyb występuje wyłącznie w najczystszych lasach.

  1. Rydze wypłucz w zimnej wodzie, potem dokładnie osusz.
  2. Odetnij nóżki, a kapelusze pokrój np. na ćwiartki.
  3. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
  4. Na patelni roztop masło, chwilę przesmaż posiekany czosnek. Dodaj rydze.
  5. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą. Jeśli masz ochotę, rydze smażone wzbogać też dodatkiem pieprzu i ziół, ale naszym zdaniem nie jest to konieczne.

Zobacz więcej przepisów na smaczne grzyby:
30 przepisów na dania z grzybami
Zupa grzybowa Magdy Gessler
Sos z podgrzybków
Flaczki z kani
Grzyby w śmietanie
Przetwory z grzybów
Maślaki duszone w śmietanie

DRUKUJ PRZEPIS