Zupa z maślaków fot. Fotolia

Zupa z maślaków - przepis składniki i przygotowanie

Ten smak zachwyci wszystkich!
Weronika Kwaśniak / 09.09.2014 16:41
Zupa z maślaków fot. Fotolia

Przygotowanie 1 godz. * 1 porcja – ok. 190 kcal

Składniki na 6 porcji zupy z maślaków:

  • pęczek włoszczyzny
  • 50 dag leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła 
  • 50 dag ziemniaków
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania zupy z maślaków:

  1. Grzyby przebierz, opłucz, osusz, pokrój, uduś z posiekaną cebulą na maśle.
  2. Warzywa oczyść, umyj, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotuj, przecedź, wywarem zalej grzyby, gotuj razem 30 min, połącz z ziemniakami, dodaj startą marchew, przypraw do smaku.
  3. Zupę posyp natką pietruszki, jeśli lubisz, możesz przyprawić śmietaną lub jogurtem.

Dobra rada:

Kostki bulionowe bardzo ułatwiają gotowanie, nadają intensywny smak wywarom i całym daniom. Dodaje się je do sosów, zup, można nimi po rozkruszeniu natrzeć mięso przed pieczeniem czy smażeniem. Są warzywne, mięsne, drobiowe, grzybowe. Delikatne w smaku i pikantne – do wyboru. Trzeba jednak pamiętać, że ich podstawowym składnikiem jest sól i solić przyrządzane potrawy oszczędnie.

Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz więcej na temat grzybów: