Jak sparzyć mak fot. Adobe Stock

Jak sparzyć mak do przygotowania makowca - 2 sposoby

Masa makowa domowej roboty wymaga sparzenia maku i przygotowania go do przełożenia makowca tak, by nie był gorzki. Możesz posłużyć się wodą, jak również sparzyć mak mlekiem. Mak można przygotować wcześniej, włożyć do woreczków i zamrozić.
Edyta Liebert / 17.11.2020 08:16
Jak sparzyć mak fot. Adobe Stock

Do przygotowania masy makowej będziesz potrzebować sparzonego, zmielonego maku. Możesz go przyrządzić w szybki sposób lub tradycyjny.

Jak sparzyć mak z wodą

  1. Mak sparz w 500 ml wrzątku.
  2. Odstaw go potem do wystygnięcia, pozostawiając w wodzie na około 25 minut.
  3. Następnie dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o gęstych oczkach.
  4. Dodaj składniki do masy makowej i mieszaj, póki nie będą one w miarę równomiernie rozłożone - objaśniamy ten proces w przepisie na idealną masę makową. 

​Jeśli robisz makowca, tak przygotowaną masę wystarczy wyłożyć na rozwałkowane ciasto, zawinąć i włożyć do piekarnika. Masę makową możesz jednak wykorzystać również do wielu innych wypieków, np. sernika z makiem.

Jak sparzyć mak do masy makowejfot. Adobe Stock

Jak sparzyć mak z mlekiem - tradycyjny sposób

Ten sposób jest bardziej pracochłonny, ale tak przygotowany mak jest smaczniejszy i lepiej się rozprowadza, dodatkowo podwoi swoją objętość.
  1. W garnku zagotuj 1 l mleka (na 500 g maku) i wsyp mak.
  2. Mak gotuj około 5 minut, następnie garnek zdejmij z palnika, nakryj pokrywką i odstaw na około 4 godziny do napęcznienia maku.
  3. Po 4 godzinach, mak przełóż na sito wyłożone gazą i pozostaw do osączenia. Przed mieleniem, mak jeszcze odciśnij, np. przez gazę.
  4. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia, z użyciem sitka o najgęstszym rozmieszczeniu oczek. 

Zobacz też: Jak zmielić mak do makowcaMakowiec japoński z makiem - wyjątkowy i niespotykanyMakowiec zawijany - przepis oryginalny