Turbot – mało znana ryba. Jak ją przyrządzić?
Turbot – mało znana ryba. Jak ją przyrządzić?2 lata temu
Nie należy do najbardziej znanych ryb. Rzadko możemy ją spotkać w restauracyjnym menu, co nie znaczy, ze nie nadaje się na pyszny obiad. Mintaj, flądra, łosoś, dorsz.. to już znamy. Teraz pomysł na turbota w musztardzie! Czytaj więcej
Po czym poznać prawdziwego oscypka?
Po czym poznać prawdziwego oscypka?3 lata temu
Obowiązkowy punkt programu wyjazdu w góry to skosztowanie oscypka. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że często przepłacamy kupując ser, który wcale oryginalnym oscypkiem nie jest. Warto wiedzieć, po czym poznać prawdziwego oscypka i nie dać nabić się w butelkę. Czytaj więcej
Karaibska marynata jerk, czy chicken curry?
Karaibska marynata jerk, czy chicken curry?7 lat temu
Oto wariacje na temat…. kurczaka. Wiemy doskonale jak wiele jest rozmaitych przepisów na przyrządzenie dobrego dania z tego mięsa. Jedne z propozycji to chicken curry i kurczak w karaibskiej marynacie jerk. Jeżeli jesteś wielbicielem ostrych i wyrazistych smaków – to przepisy idealne dla ciebie! Czytaj więcej
Czym jest Pastilia?
Czym jest Pastilia?7 lat temu
Pastilia to marokańska potrawa z kurczaka. Przyrządza się ją tam najczęściej podczas święta Ramadan. Jest potrawą łączącą w sobie sporo różnych smaków i przypraw, dzięki czemu zadziwia oryginalnością. Zachęcamy do skorzystania z przepisu na to słodko – mięsne danie. Czytaj więcej
Świeże zioła - do czego warto je wykorzystać?
Świeże zioła - do czego warto je wykorzystać?7 lat temu
Żadna przyprawa nie zastąpi nam świeżych ziół. Jeśli chcesz, by twoje potrawy miały niezwykły aromat i wyglądały apetycznie - są absolutnym must have. Podpowiadamy do czego mogą być wykorzystane w kuchni świeże zioła. Czytaj więcej
Przepisy na tanie dania
Przepisy na tanie dania7 lat temu
Nie musisz wydawać fortuny na drogie posiłki w restauracji, czy chociażby na uzupełnienie domowej lodówki. Zjeść smacznie i tanio...to da się zrobić! Jako inspirację prezentujemy przepisy na naprawdę pyszne i niedrogie dania, którymi spokojnie nakarmisz nawet całą rodzinę. Czytaj więcej
Czym jest Farinata?
Czym jest Farinata?7 lat temu
Niby prosta potrawa, a ma w sobie to „coś”. To za sprawą mąki z cieciorki, która nadaje temu daniu wyjątkowości. Prezentujemy przepis na farinatę, czyli włoski placek z ciecierzycy. Czytaj więcej
Pomysły na świeże kurki
Pomysły na świeże kurki7 lat temu
Korzystajmy z tego, co oferuje nam natura. Obecnie – sezon na grzyby. Największą popularnością cieszą się kurki. Można z nich przyrządzić sporo smacznych dań i sprawiają, że banalne potrawy stają się niebanalne. Jako pomoc podpowiadamy, co można przyrządzić ze świeżych kurek. Czytaj więcej
Czym jest algierski Bourek?
Czym jest algierski Bourek?7 lat temu
Serwowana podczas ramadanowej kolacji przekąska, przypominająca znane nam sajgonki. Czym jest bourek ? To tradycyjna potrawa z Algierii z ciastem filo, którą z powodzeniem przyrządzisz samodzielnie w domu. Czytaj więcej
Pomysły na drinki z rumem
Pomysły na drinki z rumem7 lat temu
Rum jest obecnie podstawowym składnikiem wielu drinków. Swoimi korzeniami sięga najprawdopodobniej Indii i Chin i był niegdyś ulubionym trunkiem piratów i marynarzy. Pomysł na drinka z rumem ? Koniecznie Mojito, Pina Colada i Cuba Libre. Czytaj więcej