Drinki z blue curacao to nie tylko kamikaze. Zobacz, jak jeszcze możesz wykorzystać ten niebieski likier lub syrop
Drinki z blue curacao to nie tylko kamikaze. Zobacz, jak jeszcze możesz wykorzystać ten niebieski likier lub syroprok temu
Blue curacao (kurakao) to pyszny likier bądź syrop, który zachęca i kusi swoim niebanalnym kolorem. Oryginalnie pochodzi z wyspy Curacao (czyt. Kurasau), należącej do archipelagu Antylii. Może stać się inspiracją do stworzenia wielu rozmaitych drinków - najpopularniejsze z nich to kamikaze oraz blue lagoon. Czytaj więcej
Prawdziwy oscypek - jak go poznać?
Prawdziwy oscypek - jak go poznać?4 lata temu
Prawdziwy oscypek musi składać się w 60% z mleka owiec pasanych na górskich halach. Można go kupić wyłącznie od marca do października. Czytaj więcej
Turbot – mało znana ryba. Jak ją przyrządzić?
Turbot – mało znana ryba. Jak ją przyrządzić?7 lat temu
Nie należy do najbardziej znanych ryb. Rzadko możemy ją spotkać w restauracyjnym menu, co nie znaczy, ze nie nadaje się na pyszny obiad. Mintaj, flądra, łosoś, dorsz.. to już znamy. Teraz pomysł na turbota w musztardzie! Czytaj więcej
Karaibska marynata jerk, czy chicken curry?
Karaibska marynata jerk, czy chicken curry?12 lat temu
Oto wariacje na temat…. kurczaka. Wiemy doskonale jak wiele jest rozmaitych przepisów na przyrządzenie dobrego dania z tego mięsa. Jedne z propozycji to chicken curry i kurczak w karaibskiej marynacie jerk. Jeżeli jesteś wielbicielem ostrych i wyrazistych smaków – to przepisy idealne dla ciebie! Czytaj więcej
Czym jest Pastilia?
Czym jest Pastilia?12 lat temu
Pastilia to marokańska potrawa z kurczaka. Przyrządza się ją tam najczęściej podczas święta Ramadan. Jest potrawą łączącą w sobie sporo różnych smaków i przypraw, dzięki czemu zadziwia oryginalnością. Zachęcamy do skorzystania z przepisu na to słodko – mięsne danie. Czytaj więcej
Przepisy na tanie dania
Przepisy na tanie dania12 lat temu
Nie musisz wydawać fortuny na drogie posiłki w restauracji, czy chociażby na uzupełnienie domowej lodówki. Zjeść smacznie i tanio...to da się zrobić! Jako inspirację prezentujemy przepisy na naprawdę pyszne i niedrogie dania, którymi spokojnie nakarmisz nawet całą rodzinę. Czytaj więcej
Czym jest Farinata?
Czym jest Farinata?12 lat temu
Niby prosta potrawa, a ma w sobie to „coś”. To za sprawą mąki z cieciorki, która nadaje temu daniu wyjątkowości. Prezentujemy przepis na farinatę, czyli włoski placek z ciecierzycy. Czytaj więcej
Pomysły na świeże kurki
Pomysły na świeże kurki12 lat temu
Korzystajmy z tego, co oferuje nam natura. Obecnie – sezon na grzyby. Największą popularnością cieszą się kurki. Można z nich przyrządzić sporo smacznych dań i sprawiają, że banalne potrawy stają się niebanalne. Jako pomoc podpowiadamy, co można przyrządzić ze świeżych kurek. Czytaj więcej
Czym jest Shakshouka?
Czym jest Shakshouka?12 lat temu
Potrawa jadana w krajach arabskich, idealna na śniadanie. Czym jest shakshouka? Wariantów jej przygotowania jest wiele, ale podstawa to jajka. Czytaj więcej
Aquas frescas - napoje z Ameryki Środkowej
Aquas frescas - napoje z Ameryki Środkowej12 lat temu
Aquas frescas za oceanem są hitem - idealne na upalne dni, jednocześnie chłodzące i bardzo pożywne. W Polsce trudno jest je spotkać w restauracyjnym menu, ale ich przygotowanie jest naprawdę proste. Co więcej nie ma na nie jednego przepisu - można eksperymentować do woli. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA