Shakshouka pochodzi z Tunezji i występuje w bardzo wielu odmianach. Możemy ją przygotować według własnych upodobań smakowych, ale jest jeden warunek. Muszą być jajka. Jeśli masz je w lodówce, a do tego kilka pomidorów –pomysł na śniadanie, obiad, czy kolację masz z głowy.
Ta potrawa coraz częściej ląduje na polskich stołach, ponieważ jest szybka w przygotowaniu, a poza tym, my Polacy lubimy urozmaicone dania jajeczne. Na śniadanie idealnie sprawdzi się w najbardziej tradycyjnej wersji, czyli z pikantnym pomidorowym sosem i chili. Z kolei na obiad możesz przyrządzić Shakshoukę z bakłażanem i cukinią.
Shakshouka pomidorowa
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku400 g siekanych pomidorów z kartonika
- 1 papryczka chili (pozbawiona pestek i posiekana)
- 1 czerwona papryka
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 4 duże jajka
- sumak (opcjonalnie)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i papryczkę chili. Smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Po upływie tego czasu wlewamy pomidory, dodajemy kmin, sól, pieprz i gotujemy kilka minut do czasu, aż całość zgęstnieje. W pomidorach na patelni robimy 4 otwory i wbijamy do nich jajka, które następnie solimy. Przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: Z czego słynie kuchnia Tunezji?
Shakshouka z bakłażanem i cukinią
Składniki:
- puszka pomidorów (możemy dać świeże pomidory)
- 100g zagęszczonego soku pomidorowego
- 0,5 dużej cebuli lub 1 mała
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 papryki zielonej
- 0,5 cukinii
- 0,5 bakłażana
- ser feta
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka cukru, płatki chilli (lub mała ostra papryczka)
- świeże zioła: natka pietruszki, bazylia, tymianek, oregano
- 4 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę i 1 ząbek zmiażdżonego czosnku. Następnie podsmażamy pokrojone warzywa: paprykę, bakłażana, cukinię. Zalewamy całość pomidorami i zagęszczonym sokiem pomidorowym. Dodajemy przyprawy i 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Całość dusimy około 5 – 10 minut. Po upływie tego czasu rozbijamy na wierz 4 jajka. Przykrywamy patelnię i czekamy aż białka się zetną. Tak przygotowane jajka podajemy posypane serem fetą i ziołami.
Zobacz także: Tunezyjskie zupy i sałatki