Turbot jest drogi i trudno dostępny, pewnie dlatego tak rzadko ląduje na naszych stołach. Jest rybą z rodziny flądrowatych, ale cieszy się znacznie lepszym smakiem, ponieważ jest bardziej soczysty. Świetnie komponuje się z masłem czosnkowym i koperkiem. My prezentujemy przepis na turbota z dodatkiem musztardy.
Składniki:
- 1 cytryna
- 4 łyżki musztardy
- 300 ml śmietany
- pół łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka tymianku
- 400 g masła
- Sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić turbota?
Sparzoną wrzątkiem cytrynę przekrój na pół. Z jednej połowy wyciśnij sok, drugą pokrój w talarki. Sok z cytryny wymieszaj z musztardą, cukrem pudrem, śmietaną i zagotuj ubijając całość trzepaczką. Umytą rybę dopraw solą i pieprzem i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Ułożoną na talerzu polej przygotowanym sosem musztardowym. Ozdób talarkami cytryny i tymiankiem.
Sprawdź: Ryby w diecie odchudzającej - sprawdź ich kaloryczność!