Badanie pokazuje, że osoby stosujące suplement oleju rybnego wykazywały się sprawniejszym funkcjonowaniem mózgu.

Turbot – mało znana ryba. Jak ją przyrządzić?

Nie należy do najbardziej znanych ryb. Rzadko możemy ją spotkać w restauracyjnym menu, co nie znaczy, ze nie nadaje się na pyszny obiad. Mintaj, flądra, łosoś, dorsz.. to już znamy. Teraz pomysł na turbota w musztardzie!
/ 05.09.2017 20:30
Badanie pokazuje, że osoby stosujące suplement oleju rybnego wykazywały się sprawniejszym funkcjonowaniem mózgu.

 

Turbot jest drogi i trudno dostępny, pewnie dlatego tak rzadko ląduje na naszych stołach. Jest rybą z rodziny flądrowatych, ale cieszy się znacznie lepszym smakiem, ponieważ jest  bardziej soczysty. Świetnie komponuje się z masłem czosnkowym i koperkiem. My prezentujemy przepis na turbota z dodatkiem musztardy.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 4 łyżki musztardy
  • 300 ml śmietany
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 400 g masła
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić turbota?

Sparzoną wrzątkiem cytrynę przekrój na pół. Z jednej połowy wyciśnij sok, drugą pokrój w talarki. Sok z cytryny wymieszaj z musztardą, cukrem pudrem, śmietaną i zagotuj ubijając całość trzepaczką. Umytą rybę dopraw solą i pieprzem i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Ułożoną na talerzu polej przygotowanym sosem musztardowym. Ozdób talarkami cytryny i tymiankiem.

Sprawdź: Ryby w diecie odchudzającej - sprawdź ich kaloryczność!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/28.11.2016 22:34
Turbot - uwielbiam tą rybkę , ale tylko jadłam ją w restauracji checz kole szperka, tak dobrą.
/29.01.2015 22:25
400 g masła może wydawać się dużo, ale turbot atlantycki jest wielkości siedziska taboretu. Żeby to wszystko usmażyć (nie na spalonym tłuszczu), to sporo masła potrzeba. Do masła warto dodać łyżkę oleju, by zapobiec przypalaniu się masła. Też klarowane będzie tu lepsze.
/07.01.2015 09:58
Czy waga masła jest prawidłowa? nie za dużo? 400g to dwie kostki...