Jak przygotować pastilię?
Tradycyjna i wielowiekowa pastilia była kiedyś rodzajem wypieku, zbliżonym do tortu, nadziewana gołębim mięsem. Brzmi to dość dziwnie, ale marokańska kuchnia uwielbia łączyć ze sobą mięso i słodycz. Dzisiaj do wykonania tego dania wykorzystuje się najczęściej kurczaka, ponieważ mięso gołębie jest w dzisiejszych czasach znacznie trudniej dostępne. Zmienił się także sposób i okoliczności serwowania pastilii. Kiedyś podawana była wyłącznie podczas świąt i wielkich uroczystości i w ogromnych rozmiarach–teraz przyrządzana jest nawet jako przekąska. Nie jest to najprostsza w przygotowaniu potrawa, ale dla wrażeń smakowych jakie gwarantuje warto poświęcić w kuchni trochę więcej czasu niż zwykle.
Sprawdź: Sosy marokańskie
Oto przepis na pastilię z kurczakiem :
Składniki:
- 2 piersi i 2 udka z kurczaka
- 2 – 3 cebule
- 6 jajek
- 200 g migdałów sparzonych
- pęczek naci pietruszki
- ok. 2 łyżki oleju
- Pół kostki masła
- Ok. 300 g cukru pudru
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy lub róży
- 1 łyżka cynamonu, kurkumy, imbiru
- szczypta szafranu
- sól i pieprz do smaku
- 1 paczka gotowanego ciasta filo
- ok. 1 szklanki wody
Przygotowanie:
Najpierw dusimy na oleju pokrojonego w kostkę kurczaka z cebulką, posiekaną nacią pietruszki i przyprawami. Następnie kroimy migdały, sparzamy je na brązowo i mieszamy z cukrem pudrem oraz wodą kwiatową. Usmażonego kurczaka przekładamy do drugiego naczynia, a do sou z cebulką dodajemy jajka i mieszamy, aż białko się zetnie. Smarujemy blaszkę (np. do pizzy) masłem i wykładamy ciasto filo, które następnie przykrywamy farszem z jajkami. Wierzch przykrywamy płatem ciasta filo, smarujemy roztopionym masłem i przykrywamy drugim farszem mięsnym. Nakładamy kolejny placek, smarujemy go ponownie masłem i wykładamy ostatnią warstwę farszu z posłodzonych migdałów. Górę przykrywamy ostatnim plastrem ciasta, który smarujemy rozmąconym żółtkiem i odrobiną masła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż placek się zarumieni.
Zobacz także: Ogórek w stylu marokańskim