Czym jest Pastilia?

Pastilia to marokańska potrawa z kurczaka. Przyrządza się ją tam najczęściej podczas święta Ramadan. Jest potrawą łączącą w sobie sporo różnych smaków i przypraw, dzięki czemu zadziwia oryginalnością. Zachęcamy do skorzystania z przepisu na to słodko – mięsne danie.
/ 01.08.2013 11:09

Jak przygotować pastilię?

Tradycyjna i wielowiekowa pastilia była kiedyś rodzajem wypieku, zbliżonym do tortu, nadziewana gołębim mięsem. Brzmi to dość dziwnie, ale marokańska kuchnia uwielbia łączyć ze sobą mięso i słodycz. Dzisiaj do wykonania tego dania wykorzystuje się najczęściej kurczaka, ponieważ mięso gołębie jest w dzisiejszych czasach znacznie trudniej dostępne. Zmienił się także sposób i okoliczności serwowania pastilii. Kiedyś podawana była wyłącznie podczas świąt i wielkich uroczystości i w ogromnych rozmiarach–teraz przyrządzana jest nawet jako przekąska. Nie jest to najprostsza w przygotowaniu potrawa, ale dla wrażeń smakowych jakie gwarantuje  warto poświęcić w kuchni trochę więcej czasu niż zwykle.

Sprawdź: Sosy marokańskie

Oto przepis na pastilię z kurczakiem :

Składniki:

  • 2 piersi i 2 udka z kurczaka
  • 2 – 3 cebule
  • 6 jajek
  • 200 g migdałów sparzonych
  • pęczek naci pietruszki
  • ok. 2 łyżki oleju
  • Pół kostki masła
  • Ok. 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy lub róży
  • 1 łyżka cynamonu, kurkumy, imbiru
  • szczypta szafranu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 paczka gotowanego ciasta filo
  • ok. 1 szklanki wody

Przygotowanie:

Najpierw dusimy na oleju pokrojonego w kostkę kurczaka z cebulką, posiekaną nacią pietruszki i przyprawami. Następnie kroimy migdały, sparzamy je na brązowo i mieszamy z cukrem pudrem oraz wodą kwiatową. Usmażonego kurczaka przekładamy do drugiego naczynia, a do sou z cebulką dodajemy jajka i mieszamy, aż białko się zetnie. Smarujemy blaszkę (np. do pizzy) masłem i wykładamy ciasto filo, które następnie przykrywamy farszem z jajkami. Wierzch przykrywamy płatem ciasta filo, smarujemy roztopionym masłem i przykrywamy drugim farszem mięsnym. Nakładamy kolejny placek, smarujemy go ponownie masłem i wykładamy ostatnią warstwę farszu z posłodzonych migdałów. Górę przykrywamy ostatnim plastrem ciasta, który smarujemy rozmąconym żółtkiem i odrobiną masła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż placek się zarumieni.

Zobacz także: Ogórek w stylu marokańskim

Redakcja poleca

REKLAMA