Smacznie i zdrowo !
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to nie tylko bardzo pożywne i zdrowe danie, ale także błyskawiczne w przygotowaniu. Zrobisz je w 20 minut, a łączny koszt przyrządzenia tego przysmaku dla 4 osób to ok. 25 zł.
Składniki:
- 2 torebki mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 torebka makaronu razowego (świdry lub pióra)
- 1 serek Camembert
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- łyżka masła roślinnego
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na nieduże kawałki i smażymy na oliwie z oliwek. Mięso najlepiej jest doprawić wcześniej pieprzem, solą i oregano. W osobnym naczyniu rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy zmiażdżony czosnek i wykładamy szpinak. Kiedy szpinak się rozpuści dodajemy do niego usmażone kawałki piersi z kurczaka. Posypujemy całość przyprawami według uznania (dobrze, by w potrawie znalazło się dużo czosnku i papryki). Na wierch układamy kawałki pokrojonego serka camembert. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść figi?
Smaki dzieciństwa
Naleśniki z twarożkiem i owocami...palce lizać! To danie często przygotowywane przez mamy dla swoich maluchów. Naleśniki to niedrogi obiad, a co więcej możemy je przyrządzić na wiele sposobów: na słodko, na ostro. My proponujemy naleśniki w wersji letniej. Koszt przygotowania takiego obiadu dla 4 osób to ok. 15 zł.
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- sól, cukier waniliowy
- 2 łyżki wody gazowanej mineralnej
Składniki na nadzienie:
- 500g białego chudego twarożku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pól kilograma ulubionych owoców (maliny, borówki, jagody, truskawki)
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i roztrzepujemy trzepaczką do zyskania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto na 10 minut, by odpoczęło. Do drugiej miseczki wkładamy cały twarożek i dodajemy jogurt naturalny. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Możemy dosłodzić nadzienie łyżeczką cukru (lub cukru waniliowego). Rozgrzewamy patelnię (możemy skropić ja na początku odrobiną oleju) i pieczemy naleśniki. Gotowe placki smarujemy twarożkiem, posypujemy owocami i zawijamy. Możemy posypać naleśniki odrobiną cukru pudru, będą słodsze.
Zobacz także: Orzechy włoskie - ważny składnik diety
Danie zapiekane
Zapiekanka to wyśmienite danie dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Wersji jest wiele, ale my wybraliśmy zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Dlaczego ? Bo potrafi zaspokoić naprawdę spory głód, a jest prostym i tanim daniem. Łączny koszt przygotowania takiej zapiekanki dla 4 osób to 25 zł.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- Ok.1,5 kg ziemniaków
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 papryczka jalapeno
- Pomidory z puszki (1 puszka)
- 1 łyżeczka masła
- 200 dag startego żółtego sera
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz, sól oregano, kolendra –do smaku
Przygotowanie:
Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek. Czekamy aż się zarumieni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Po 5 minutach dodajemy rozmiażdżony czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojoną papryczkę jalapeno. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy pieprzem, solą, oregano i kolendrą. Ugotowane wcześniej i wystudzone ziemniaki kroimy w plastry i wykładamy nimi naczynie żaroodporne. Skrop je oliwą z oliwek i przykryj przygotowanym wcześniej mięsem. Na wierzch wyłóż drugą porcję ziemniaków i przykryj żółtym serem. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok 25- 30 minut. Smacznego !
Zobacz także: Zjedz śniadanie - nie przytyjesz