1. Sos kurkowy
To podstawowe danie z grzybów. Idealnie nadaje się do ziemniaków, makaronów, kaszy, czy jako dodatek to mięs. Taki sos pachnie genialnie i smakuje równie dobrze.
Składniki:
- 400 g kurek
- 1 cebula
- 4 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Najpierw oczyszczamy i kroimy grzyby. Cebule kroimy w kostkę. Następnie w naczyniu roztapiamy masło i smażymy cebule z kurkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Co chwilę podlewamy odrobiną wody. W osobnym małym naczyniu mąkę mieszamy ze śmietaną oraz musztardą – dodajemy do kurek po około 15 minutach. Gotujemy jeszcze prze 5 – 10 minut.
Zobacz także: Jak zrobić krem z kurek?
2. Jajecznica z kurkami
Wydaje się najprostszym i podstawowym pomysłem na śniadanie, ale z dodatkiem kurek jej smak i aromat będzie o niebo lepszy niż zwykle.
Składniki:
- 3 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Łyżka masła
- 2 łyżeczki śmietany
- Ok. 1, 5 szklanki kurek
Przygotowanie:
Kurki oczyścić i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić grzyby. Doprawić pieprzem. Kiedy kurki będą miękkie, wbić jajka. Mieszać aż jajka się zetną. Następnie dodać śmietanę i posolić. Tak przygotowaną jajecznicę można podawać także na gorących tostach.
3. Zupa kurkowa
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie tych grzybów jest bardzo prosta w przygotowaniu zupa kurkowa. Pachnie i smakuje wyśmienicie i jest odskocznią od tradycyjnej pomidorowej.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1,5-2 szklanki posiekanych grzybów
- 1,5 litra wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 kostka bulionu grzybowego (opcjonalnie)
- 2 ziemniaki
- 1/3 szklanki drobnego makaronu
- posiekany koperek do smaku
- kwaśna śmietana do podania
Przygotowanie:
W naczyniu stopić masło i wrzucić posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smażyć przez 7 minut. Następnie dodać kurki i smażyć przez kolejne 5 minut. W osobnym garnku zagotować wodę (posolić ją wcześniej) i włożyć do niej warzywa z grzybami, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę bulionową. Gotować przez 5 minut. Po upływie tego czasu włożyć makaron, doprawić pieprzem do smaku oraz udekorować koperkiem. Tak przygotowaną zupę podajemy z odrobiną śmietany na wierzchu.
Zobacz także: Co należy wiedzieć o kurkach?