Karaibska marynata jerk, czy chicken curry?

Oto wariacje na temat…. kurczaka. Wiemy doskonale jak wiele jest rozmaitych przepisów na przyrządzenie dobrego dania z tego mięsa. Jedne z propozycji to chicken curry i kurczak w karaibskiej marynacie jerk. Jeżeli jesteś wielbicielem ostrych i wyrazistych smaków – to przepisy idealne dla ciebie!
/ 01.08.2013 11:34

Kurczak jerk

Składniki:

  • 2 papryczki chili (razem z pestkami)
  • posiekana cebula
  • kawałek świeżego imbiru (pokrojonego ma mniejsze kawałki i posiekanego)
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego)
  • listki świeżego tymianku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml octu tymiankowego

Do butelki z octem winnym należy włożyć gałązkę tymianku i pozostawić w takiej formie na około tydzień.

Miksując w blenderze wszystkie wyżej wymienione składniki przygotujemy marynatę, którą następnie użyjemy do przyrządzenia kurczaka.

Przygotowanie potrawy:

W mięsie z kurczaka, czyli w piersiach i skrzydełkach robimy głębokie, ukośne nacięcia i wkładamy całość do miski. Nacieramy mięso marynatą (koniecznie używając szpatułki! ) z obu stron, sz–czególnie we wcześniej przygotowanych nacięciach. Tak zamarynowane piersi i skrzydełka przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około 24 godziny. Po upływie tego czasu możemy rozpocząć grillowanie. Piersi pieczemy przez około 25 minut, a skrzydełka 15-20 minut. Voila!

Tak zamarynowanego kurczaka możemy upiec także w piekarniku, ale grillowany jest bardziej chrupiący i pikantny.

Sprawdź: Kurczak zapiekany w cieście - przepis

Chicken curry

Kurczak w wersji curry to rewelacyjne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele wolnego czasu na pichcenie w kuchni. Jeśli chcesz zjeść coś szybkiego, ale smacznego i naprawdę pożywnego– podaj kurczaka curry z białym lub brązowym ryżem.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka curry
  • Oliwa lub olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ryż (biały lub brązowy)

Przygotowanie potrawy:

Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oleju lub oliwie. Na osobnej patelni należy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, po czym dodać do niej curry i smażyć jeszcze przez chwilę. Na patelnię z cebulą wrzucamy usmażonego kurczaka, zalewamy całość pomidorami z puszki. Taką potrawkę gotujemy na niewielkim ogniu około 15 – 20 minut. Do miseczki z kwaśną śmietaną włożyć odrobinę sosu i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Taką zaprawę dodajemy do kurczaka. Dobrze jest pogotować wszystko przez chwilę delikatnie mieszając. Sos podajemy na ugotowanym wcześniej ryżu. Obiad gotowy!

Zobacz także: Jak przygotować kurczaka w mleczku kokosowym?

Redakcja poleca

REKLAMA