Czym są aquas frescas?
Tłumacząc z języka hiszpańskiego, aquas frescas to po prostu " świeże wody". W Ameryce Środkowej są tak popularne, że sprzedaje się je na ulicach, a przechowuje w plastikowych butelkach lub torbach. Aquas frescas to różnego rodzaju napoje chłodzące, które najczęściej przygotowywane są z owoców. Rozcieńczane są woda i dosładzane cukrem. Bardzo popularne są także napoje z dodatkiem ziaren zbóż zmiksowanych razem z owocami. Tego typu koktajl jest idealny na gorące letnie dni, ponieważ chłodzi, jest lekki, ale sycący. Największą sławą cieszą się głównie w Meksyku, ale z łatwością można je spotkać także na Karaibach.
Zobacz także: Jak przygotować orzeźwiający napój rabarbarowy?
Jak je przygotować?
Najczęściej wykorzystywanymi owocami do aquas frescas są: mango, papaja, melon, arbuz, gujawa. Jeśli któreś z wymienionych wydaje ci się mało dostępne lub za drogie spokojnie możesz zmodyfikować przepis i użyć np. truskawek, pomarańczy, arbuza, a nawet ogórka. Świetnie nadają się także kwaśne owoce takie jak limonka, czy cytryna. W Meksyku najpopularniejszymi odmianami aquas frescas są aqua de tamarindo, czyli napój ze strąkami tamaryndowca indyjskiego, aqua de jamaica – z hibiskusem oraz aqua de horchata – z dodatkiem ryżu.
Jeśli chcesz przygotować aquas frescas wybierz odpowiednie dla ciebie owoce lub warzywa (można użyć nawet szpinaku) i umyte wrzuć do blendera. Dolej szklankę wody, dwie łyżki cukru i odrobinę soku z cytryny lub limonki. Możesz także dodać kostki lodu i liście mięty – wtedy napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Zobacz także: Dlaczego warto spożywać mleczne napoje fermentowane?