Aquas frescas - napoje z Ameryki Środkowej

Aquas frescas za oceanem są hitem - idealne na upalne dni, jednocześnie chłodzące i bardzo pożywne. W Polsce trudno jest je spotkać w restauracyjnym menu, ale ich przygotowanie jest naprawdę proste. Co więcej nie ma na nie jednego przepisu - można eksperymentować do woli.
/ 10.07.2013 13:54

Koktajl

Czym są aquas frescas?

Tłumacząc z języka hiszpańskiego, aquas frescas to po prostu " świeże wody". W Ameryce Środkowej są tak popularne, że sprzedaje się je na ulicach, a przechowuje w plastikowych butelkach lub torbach. Aquas frescas to różnego rodzaju napoje chłodzące, które najczęściej przygotowywane są z owoców. Rozcieńczane są woda i dosładzane cukrem. Bardzo popularne są także napoje z dodatkiem ziaren zbóż zmiksowanych razem z owocami. Tego typu koktajl jest idealny na gorące letnie dni, ponieważ chłodzi, jest lekki, ale sycący. Największą sławą cieszą się głównie w Meksyku, ale z łatwością można je spotkać także na Karaibach.

Zobacz także: Jak przygotować orzeźwiający napój rabarbarowy?

Jak je przygotować?

Najczęściej wykorzystywanymi owocami  do aquas frescas są: mango, papaja, melon, arbuz, gujawa. Jeśli któreś z wymienionych wydaje ci się mało dostępne lub za drogie spokojnie możesz zmodyfikować przepis i użyć np. truskawek, pomarańczy, arbuza, a nawet ogórka. Świetnie nadają się także kwaśne owoce takie jak limonka, czy cytryna. W Meksyku najpopularniejszymi odmianami aquas frescas są aqua de tamarindo, czyli napój ze strąkami tamaryndowca indyjskiego, aqua de jamaica – z hibiskusem oraz aqua de horchata – z dodatkiem ryżu.

Jeśli chcesz przygotować aquas frescas wybierz odpowiednie dla ciebie owoce lub warzywa (można użyć nawet szpinaku) i umyte wrzuć do blendera. Dolej szklankę wody, dwie łyżki cukru i odrobinę soku z cytryny lub limonki. Możesz także dodać kostki lodu i liście mięty – wtedy napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Wszystko dokładnie zmiksuj.

Zobacz także: Dlaczego warto spożywać mleczne napoje fermentowane?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)