Farinata jest idealną potrawą na upalne dni. Jest lekka, ale sycąca. To włoskie danie posiada dość specyficzny orzechowy smak. Placek z wierzchu jest chrupiący, a w środku mięciutki. Farinata pozostawia nam szerokie pole do popisu, ponieważ możemy ja przyrządzić z ulubionymi składnikami. Na początek–przepis na podstawową farinatę.
Składniki:
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 500 ml wody
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Kilka listków rozdrobnionego rozmarynu
- ½ łyżki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mąkę dokładnie zmieszać z ciepłą wodą. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól i odstawiamy na ok. 4 godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu ciasto musimy przemieszać, dodajemy przyprawy i przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut. Farinata jest gotowa, kiedy wierz się zarumieni.
Zobacz także: Jak gotować ciecierzycę?
W wersji śródziemnomorskiej
Jako drugi pomysł na przyrządzenie tego włoskiego dania proponujemy farinatę z suszonymi pomidorkami i oliwkami. Taką potrawę możesz spokojnie podać podczas przyjęcia, ponieważ ma wyrazisty smak dzięki czemu współgrać będzie z napojami alkoholowymi.
Składniki:
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 300 g ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczka soli
- ½ szklanki suszonych pomidorów
- 1 papryczka chili
- ok. 25 czarnych oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
Mąkę dokładnie mieszamy z wodą, solą i łyżką oliwy tak, by nie było grudek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę. Pomidory suszone i papryczkę chili kroimy w paski, oliwki w krążki. Patelnie smarujemy resztą oliwy z oliwek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Jedną połowę cista wylewamy na patelnię i posypujemy składnikami i świeżym tymiankiem. Pieczemy około 25 minut. To samo robimy z drugą połową cista i składników. Tak powstają nam 2 placki farinata. Smacznego!
Zobacz także: Przyprawy kuchni włoskiej