Czym jest Farinata?

Niby prosta potrawa, a ma w sobie to „coś”. To za sprawą mąki z cieciorki, która nadaje temu daniu wyjątkowości. Prezentujemy przepis na farinatę, czyli włoski placek z ciecierzycy.
/ 01.08.2013 08:38

Farinata jest idealną potrawą na upalne dni. Jest lekka, ale sycąca. To włoskie danie posiada dość specyficzny orzechowy smak. Placek z wierzchu jest chrupiący, a w środku mięciutki. Farinata pozostawia nam szerokie pole do popisu, ponieważ możemy ja przyrządzić z ulubionymi składnikami. Na początek–przepis na podstawową farinatę.

Składniki:

  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 500 ml wody
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilka listków rozdrobnionego rozmarynu
  • ½ łyżki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mąkę dokładnie zmieszać z ciepłą wodą. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól i odstawiamy na ok. 4 godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu ciasto musimy przemieszać, dodajemy przyprawy i przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut. Farinata jest gotowa, kiedy wierz się zarumieni.

Zobacz także: Jak gotować ciecierzycę?

W wersji śródziemnomorskiej

Jako drugi pomysł na przyrządzenie tego włoskiego dania proponujemy farinatę z suszonymi pomidorkami i oliwkami. Taką potrawę możesz spokojnie podać podczas przyjęcia, ponieważ ma wyrazisty smak dzięki czemu współgrać będzie z napojami alkoholowymi.

Składniki:

  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 300 g ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczka soli
  • ½ szklanki suszonych pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • ok. 25 czarnych oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

Mąkę dokładnie mieszamy z wodą, solą i łyżką oliwy tak, by nie było grudek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę. Pomidory suszone i papryczkę chili kroimy w paski, oliwki w krążki. Patelnie smarujemy resztą oliwy z oliwek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Jedną połowę cista wylewamy na patelnię i posypujemy składnikami i świeżym tymiankiem. Pieczemy około 25 minut. To samo robimy z drugą połową cista i składników. Tak powstają nam 2 placki farinata. Smacznego!

Zobacz także: Przyprawy kuchni włoskiej

Redakcja poleca

REKLAMA