Ślub kościelny ze świadkiem Jehowy – czy to możliwe?
Ślub kościelny ze świadkiem Jehowy – czy to możliwe?15 lat temu
Spotkanie wymarzonej „drugiej połowy” to dla wielu z nas nie lada wyzwanie. A co jeśli już ją spotkamy i okaże się, że jest Świadkiem Jehowy? Czy należąc do Kościoła katolickiego, możemy zawrzeć z nią związek małżeński w kościele? Czytaj więcej
Jak osiągnąć mistrzostwo w tajskim stylu zdobienia stołu?
Jak osiągnąć mistrzostwo w tajskim stylu zdobienia stołu?15 lat temu
Dekoracyjne podawanie potraw odgrywa w Tajlandii bardzo ważną rolę. W kraju tym rozwinięto nawet specjalne sposoby rzeźbienia owoców i warzyw, aby stoły podczas uroczystości rodzinnych i innych imprez okolicznościowych wyglądały przepięknie i doskonale. Czytaj więcej
Jakie przyprawy wykorzystujemy w kuchni tajskiej?
Jakie przyprawy wykorzystujemy w kuchni tajskiej?15 lat temu
W smakach tajskich odczuwa się wpływy wielkich sąsiadów, Chin, Indii i Malezji, ale również inspiracje czerpane z kuchni muzułmańskiej. Jednak Tajowie doskonale czują się w kuchni i wymyślają własne, oryginalne mieszanki przypraw oraz szczególny zestaw dodatków. Czytaj więcej
Jak sobie radzić z mlekiem kokosowym w tajskich potrawach?
Jak sobie radzić z mlekiem kokosowym w tajskich potrawach?15 lat temu
Tajowie powszechnie stosują w kuchni owoce palmy kokosowej. Różne postaci kokosu są łączone zarówno z daniami mięsnymi, warzywami i owocami, jak i deserami na słodko. Różnorodność potraw może rzeczywiście przyprawić o zawrót głowy. Czytaj więcej
Co to jest tajskie curry?
Co to jest tajskie curry?15 lat temu
Curry, przyrządzone na bazie pysznych past ze świeżych i suszonych ziół i przypraw, jest wyjątkowe i niepodobne do żadnych potraw kuchni zachodniej. Niezliczone kombinacje składników i orzeźwiający smak czynią z curry danie niezmiernie popularne. Ale czym właściwie jest curry? Czytaj więcej
Jak przygotować kurczaka z grilla po tajsku?
Jak przygotować kurczaka z grilla po tajsku?15 lat temu
Kurczak z grilla gai yan należy do potraw w Tajlandii wszechobecnych. Choć tradycyjnie jego pochodzenie wiąże się z północno-wschodnim regionem kraju, to można go kupić dosłownie na każdej ulicy. Przed grillowaniem ważne jest, aby przez kilka godzin marynować mięso, a najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze. Czytaj więcej
Jak dobrać odpowiednie tajskie sosy i pasty?
Jak dobrać odpowiednie tajskie sosy i pasty?15 lat temu
Tajowie, podając posiłek, stawiają wszystkie przygotowane dania na stole a oddzielnie miseczki z ryżem. Dania są wnoszone po kolei, każdy nakłada małe porcje do swojego ryżu i doprawia podanymi oddzielnie sosami. Posiłek składa się zwykle z kilku dań: przystawek, zupy oraz jednej lub dwóch potraw z sosem. Czytaj więcej
Jak zrobić tajskie szaszłyczki z mieszaniny mięs?
Jak zrobić tajskie szaszłyczki z mieszaniny mięs?15 lat temu
Dania satay obecne są w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Jednak Tajowie dodali do malajsko-indonezyjskich przepisów swój wyrafinowany smak, czyniąc z tego niezmiernie prostego dania rozkosz dla podniebienia przy minimalnym wkładzie pracy i kosztów. Czytaj więcej
Jak po tajsku przygotować owoce morza z woka?
Jak po tajsku przygotować owoce morza z woka?15 lat temu
W Tajlandii dania z ryb i owoców morza przygotowywane są w przeróżny sposób. Natomiast wok jest praktycznie wszędzie wykorzystywany. Mariaż owoców morza i woka pozwala nam przyrządzić wyśmienite dania już w pół godziny. Czytaj więcej
Jak ugotować ryż po tajsku?
Jak ugotować ryż po tajsku?15 lat temu
Ryż na Dalekim Wschodzie jest wszechobecny. Podobnie jak w wielu innych krajach w Tajlandii nazwa ryżu oznacza także posiłek. Można go jadać na wiele postaci, ale najważniejsze, aby w trakcie gotowania ryżu nie solić. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA