Jak przygotować kurczaka z grilla po tajsku?

Niektóre tajskie potrawy opiekane na ruszcie łączą mięso z rybami lub owocami morza.
Kurczak z grilla gai yan należy do potraw w Tajlandii wszechobecnych. Choć tradycyjnie jego pochodzenie wiąże się z północno-wschodnim regionem kraju, to można go kupić dosłownie na każdej ulicy. Przed grillowaniem ważne jest, aby przez kilka godzin marynować mięso, a najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze.
/ 24.10.2010 13:03
Niektóre tajskie potrawy opiekane na ruszcie łączą mięso z rybami lub owocami morza.

Ten smakowity kurczak z grilla gai yan to jedna z najbardziej popularnych potraw tego typu. W Tajlandii na większości stacji kolejowych i przystanków autobusowego można nasycić się kilkoma kawałkami kurczaka z grilla i lepkim ryżem zapakowanym w woreczku, co razem stanowi pyszną przekąskę.

Polecamy: Jak wykonać escalibadę – kataloński przysmak

Przygotowując go w domu, najlepiej użyć mięsa z udek kurczaka, ponieważ podczas grillowania zachowują większą soczystość, ale piersi z kurczaka smakują równie wybornie. Przepis na marynatę sięga głęboko w przeszłość do czasów przed wprowadzeniem do Tajlandii papryczek chili przez Portugalczyków. Bazą marynaty są zmielone ziarna pieprzu czarnego, które były wówczas używane w ogromnych ilościach.

Marynatę przygotowujemy niezmiernie prosto. Wystarczy klika składników, które miksuje się błyskawicznie w blenderze do osiągnięcia jednolitego płynu. Następnie przelewamy ją do rondla, najlepiej nie z aluminium. Mięso w całości zanurzone w marynacie przykrywamy i obracając od czasu do czasu, przechowujemy w lodówce, co najmniej przez 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.

Tajska marynata do grilla:

  • 3 łyżki mielonego korzenia kolendry
  • 3 sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 ząbki roztartego czosnku

Na danie dla 4 osób potrzebujemy około 1 kg nóżek lub piersi z kurczaka. Nóżki dobrze jest wcześniej oskórować. Natomiast, gdy używamy filety z kurczaka, jeśli są grube, można je przekroić na pół, ale ich nie rozbijamy. 

Polecamy: Jak usmażyć cukinię w cieście?

Mięso grillujemy około 10 minut na lekko naoliwionych prętach rusztach na wysokości ok 5-8 cm od źródła ciepła (grill na węgiel drzewny lub gazowy). Pamiętajmy o zachowaniu resztki marynaty na polewanie mięsa w czasie opiekania. Dzięki temu nasz kurczak uzyska cieniutką, chrupiącą skórkę. Po 10 minutach odwracamy mięso na ruszcie polewamy resztką marynaty i pieczemy przez kolejne 10-15 minut lub do czasu, gdy mięso zarumieni się na zewnątrz.

Warto wiedzieć, że niektóre tajskie potrawy opiekane na ruszcie łączą mięso z rybami lub owocami morza (małżami, krewetkami lub krabami). Po mistrzowsku marynowane i opiekane kurczak z pastą krewetkową lub np. wieprzowina w sosie z ostryg daje oryginalne i smaczne połączenie. Orzeszki ziemne i czosnek stanowią znakomite uzupełnienie dań grillowych jako idealny dodatek do szaszłyków.

Redakcja poleca

REKLAMA