Ten smakowity kurczak z grilla gai yan to jedna z najbardziej popularnych potraw tego typu. W Tajlandii na większości stacji kolejowych i przystanków autobusowego można nasycić się kilkoma kawałkami kurczaka z grilla i lepkim ryżem zapakowanym w woreczku, co razem stanowi pyszną przekąskę.
Polecamy: Jak wykonać escalibadę – kataloński przysmak
Przygotowując go w domu, najlepiej użyć mięsa z udek kurczaka, ponieważ podczas grillowania zachowują większą soczystość, ale piersi z kurczaka smakują równie wybornie. Przepis na marynatę sięga głęboko w przeszłość do czasów przed wprowadzeniem do Tajlandii papryczek chili przez Portugalczyków. Bazą marynaty są zmielone ziarna pieprzu czarnego, które były wówczas używane w ogromnych ilościach.
Marynatę przygotowujemy niezmiernie prosto. Wystarczy klika składników, które miksuje się błyskawicznie w blenderze do osiągnięcia jednolitego płynu. Następnie przelewamy ją do rondla, najlepiej nie z aluminium. Mięso w całości zanurzone w marynacie przykrywamy i obracając od czasu do czasu, przechowujemy w lodówce, co najmniej przez 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.
Tajska marynata do grilla:
- 3 łyżki mielonego korzenia kolendry
- 3 sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 ząbki roztartego czosnku
Na danie dla 4 osób potrzebujemy około 1 kg nóżek lub piersi z kurczaka. Nóżki dobrze jest wcześniej oskórować. Natomiast, gdy używamy filety z kurczaka, jeśli są grube, można je przekroić na pół, ale ich nie rozbijamy.
Polecamy: Jak usmażyć cukinię w cieście?
Mięso grillujemy około 10 minut na lekko naoliwionych prętach rusztach na wysokości ok 5-8 cm od źródła ciepła (grill na węgiel drzewny lub gazowy). Pamiętajmy o zachowaniu resztki marynaty na polewanie mięsa w czasie opiekania. Dzięki temu nasz kurczak uzyska cieniutką, chrupiącą skórkę. Po 10 minutach odwracamy mięso na ruszcie polewamy resztką marynaty i pieczemy przez kolejne 10-15 minut lub do czasu, gdy mięso zarumieni się na zewnątrz.
Warto wiedzieć, że niektóre tajskie potrawy opiekane na ruszcie łączą mięso z rybami lub owocami morza (małżami, krewetkami lub krabami). Po mistrzowsku marynowane i opiekane kurczak z pastą krewetkową lub np. wieprzowina w sosie z ostryg daje oryginalne i smaczne połączenie. Orzeszki ziemne i czosnek stanowią znakomite uzupełnienie dań grillowych jako idealny dodatek do szaszłyków.