Jak ugotować ryż po tajsku?

W Tajlandii ryż możemy napotkać w trzech podstawowych odmianach: biały, jaśminowy długoziarnisty, złoty i okrągły oraz ciemny ryż purpurowy.
Ryż na Dalekim Wschodzie jest wszechobecny. Podobnie jak w wielu innych krajach w Tajlandii nazwa ryżu oznacza także posiłek. Można go jadać na wiele postaci, ale najważniejsze, aby w trakcie gotowania ryżu nie solić.
/ 22.10.2010 18:00
W Tajlandii ryż możemy napotkać w trzech podstawowych odmianach: biały, jaśminowy długoziarnisty, złoty i okrągły oraz ciemny ryż purpurowy.

Ryż dla Tajów jest tym, czym dla nas chleb. Nic więc dziwnego, że niemal każde tajskie święto związane jest z sadzeniem ryżu lub innymi etapami jego uprawy. W tajskiej kuchni jada się zarówno ryż, różnego rodzaju makarony ryżowe, jak również przygotowane z papieru ryżowego przeróżne naleśniki, pierożki czy nadziewane sakiewki. 

Ryż w trzech różnych postaciach

W Tajlandii ryż możemy napotkać w trzech podstawowych odmianach: biały, jaśminowy długoziarnisty, złoty, słodki i okrągły oraz ciemny ryż purpurowy. Najbardziej znanym na całym świecie jest długoziarnisty ryż jaśminowy o bardzo delikatnym smaku. Gotujemy go zawsze na sypko, bo wówczas w pełni ukazuje swój wyjątkowy aromat. Pamiętajmy, aby w czasie gotowania tej odmiany ryżu nigdy go nie solić. Najlepiej podawać go od razu po ugotowaniu, gdyż świetnie harmonizuje się z daniami pikantnymi, wnosząc łagodność i delikatność. 

Polecamy: Pomysły na faszerowaną paprykę

Tajski ryż okrągły jest słodkawy i lepki. Dzięki dużej zawartości glutenu jest kleisty i łatwo z niego formować kulki. Dlatego świetnie nadaje się do deserów. Przyrządzając tą odmianę ryżu pamiętajmy, że jeśli zamoczymy go w zimnej wodzie, nawet przez całą noc, stanie się miększy i będzie się równomierniej gotować.
Ryż ciemny (czasem zwany czarnym) jest niepolerowany i nieczyszczony. Po ugotowaniu (w Tajlandii najczęściej w specjalnym szybkowarze) staje się ciemnopurpurowy i zyskuje charakterystyczny orzechowy smak. 

Jak gotować ryż?

Można to robić na trzy sposoby:

  • Podobnie jak makaron, czyli ryż gotujemy w dużej ilości wody, mieszając od czasu do czasu;
  • taić metodą absorpcji, czyli po przepłukaniu zalewamy zimną wodą w proporcji ryżu do wody 1:2 i gotujemy do momentu aż cały płyn zostanie wchłonięty. Warto wiedzieć, że Tajowie czasem wcześniej ryż obsmażają w tłuszczu (np. z dodatkiem cebuli, czosnku, galangalu, itp.) albo zamiast wody używają wywaru z mięsa lub warzyw;
  • Albo na parze – tu najlepszy jest specjalny tajski koszyk bambusowy.

Tajskie makarony z mąki ryżowej

Tajskie makarony z mąki ryżowej są żółte (jajeczne) i wymagają gotowania albo białe (przygotowane bez jajek), które wystarczy zamoczyć (aż staną się miękkie), by następnie dodać je do potraw smażonych lub zup.

Co ciekawe Tajowie powszechnie jadają poza domem, najczęściej w małych restauracyjkach, zwanych groat tee-ow, które oferują szybkie dania makaronowe. Najczęściej jest to makaron, błyskawicznie przygotowany w woku, serwowany z sosem i wybranymi składnikami. W takiej restauracyjce zamawiamy rodzaj makaronu i dobieramy do niego dodatki, np. wybrane mięso oraz warzywa. 

Właśnie taki makaron ryżowy o nazwie pad tai uważany jest za narodową potrawę Tajlandii. Jest to makaron obsmażany z przyprawami, zwykle sosem rybnym i sokiem z limonki. Z reguły serwowany z krewetkami lub kurczakiem, wymieszany z jajkiem i warzywami, a na końcu posypany skruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Redakcja poleca

REKLAMA