Niemal każdy kraj ma swój przepis na rybę w zupie. Francuzi mają swój przepis na zupę rybną z dodatkiem krewetek, na Malcie króluje rybna aljotta, w Wielkiej Brytanii spróbujesz aksamitnego chowderu z łososia, a u naszych niedalekich sąsiadów kusi węgierska zupa rybna, w której smaku dodaje papryka i czosnek.
Za to na polskim stole prawdziwa zupa rybna to klasyk wśród potraw wigilijnych lub jako rosół rybny, który może być ciekawą alternatywą dla klasycznego niedzielnego obiadu. Ryby są zdrowe, pyszne i smakowite! Zobacz nasz przepis na prawdziwą zupę rybną.
Prawdziwa zupa rybna
Najważniejszą częścią tej zupy jest odpowiedni, rybny wywar. Na prawdziwą zupę rybną wystarczą głowy i kręgosłupy rybie, które pozostały po filetowaniu. Jeśli rybę kroiłaś w dzwonka (np. szczupaka), użyj głów i ogonów.
Składniki:
- kręgosłupy i ogony rybne,
- włoszczyzna - czyli kilka marchewek, tyle samo pietruszek, średniej wielkości seler albo pół dużego, jeśli dysponujesz świeżą natką pietruszki i selera – użyj jej (zwłaszcza łodyżki są tu cenne),
- 1-2 pory,
- 2 cebule (skarmelizowane na suchej patelni - najlepiej pokroić je w grube krążki i przysmażyć na ciemny brąz z jednej strony),
- 3 litry wody,
- gałka muszkatołowa,
- 4 goździki,
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- warto też dodać do wywaru 2 upieczone cebule (piecz je w 180 stopniach C, aż będą miękkie).
Sposób przygotowania:
- Taki zestaw warzyw zalej 3 litrami wody i dodaj jeszcze nieco gałki muszkatołowej oraz kilka goździków, ziaren ziela angielskiego i listków laurowych.
- Wywar gotuj, aż warzywa zmiękną, a po kuchni rozejdzie się przyjemny zapach.
- Następnie włóż do wywaru resztki rybie.
- Gotuj prawdziwą zupę rybną pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu przez 30 minut.
- Następnie przecedź całość przez sitko, uważając, żeby nie zlewać szumowin z dna garnka.
- Następnie trzeba zagęścić i według uznania doprawić zupę. Można zagęścić ją zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki, rozrobionych następnie gorącym wywarem, a potem przelanych do całości wywaru. Można też zmieszać łyżkę mąki z pół szklanki białego wina, a następnie wlać do wywaru. Jak również zmieszać mąkę ze szklanką śmietanki do zup i tym zagęścić płyn.
- Prawdziwa zupa rybna świetnie smakuje ze świeżym pieczywem albo pulpetami rybnymi z naszego przepisu.
Pulpety te wykonasz z:
- pozbawionego ości, gotowanego lub surowego, siekanego mięsa ryb (z surowego trochę trudniej wyjąć ości, można użyć do tego pęsety),
- 1 jajka (na kilogramową rybę),
- drobno siekanej cebulki i takiej ilości mąki, aby pulpety było łatwo formować w kulki.
Sposób przygotowania:
- Do masy należy wsypać nieco soli, jeśli mięso ryby nie było już wcześniej solone.
- Następnie lekko podsmaż uformowane filety ze wszystkich stron, a potem zanurzaj w mrugającym bulionie lub wywarze na kilka minut. Możesz też gotować pulpety na parze – zachowają ładniejszy kształt.
Zobacz więcej przepisów na dania z ryb: