ZIEMNIAKI: ziemniaki z piekarnika, ziemniaki z grilla i inne

ziemniaki zapiekane fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Ziemniaki to doskonały dodatek do obiadu, jak i składnik pożywnych sałatek dla całej rodziny– sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 31.07.2019 09:56
ziemniaki zapiekane fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ziemniaki bogate w witaminę C, magnez oraz potas to doskonały składnik obiadowy, który możemy przygotować w różnych formach. Zapiekane w piekarniku lub przyrządzane na grillu ciekawie łączą się z takimi dodatkami jak kwaśna śmietana, sok z cytryny lub stopione masło. Sprawdź nasze przepisy na aromatyczne ziemniaki, które na stałe zagoszczą do Twojego menu!

Ziemniaki z piekarnika: przepis

Oto składniki na ziemniaki z piekarnika:

  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • szczypta pieprzu grubo zmielonego

Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Dokładnie myjemy i szczotkujemy ziemniaki. Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Pozbywamy się wszelkich „oczek”. Oliwę z oliwek wcieramy w ziemniaki. Posypujemy świeżo zmielona solą i pieprzem. Nadziewamy głęboko miąższ ziemniaka w paru miejscach widelcem. Pieczemy na blasze wyłożonej folią aluminiową przez 50-60 minut do miękkości. Tak przygotowane ziemniaki możemy podawać z sałatką jajeczną lub samym stopionym masłem.

Ziemniaki z grilla: przepis

Oto składniki na ziemniaki z grilla:

  • 400 g ziemniaków do pieczenia
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Jak zrobić ziemniaki z grilla?

Ziemniaki dokładnie obmywamy i szorujemy pozbywając się piasku. Usuwamy „oczka”. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie przez 10 minut. Pietruszkę oraz czosnek dokładnie siekamy. Ziemniaki obtaczamy w oliwie z oliwek i mieszamy razem z ziołami. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy na rozgrzanym grillu w folii aluminiowej lub na aluminiowych tackach. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny do smaku. Tak przyrządzone ziemniaki możemy podawać ze śmietaną i szczypiorkiem.

Zapiekane ziemniaki: przepis

Oto składniki na zapiekane ziemniaki:

  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • pieprz czarny

Jak zrobić zapiekane ziemniaki?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Myjemy dokładnie ziemniaki i oczyszczamy z piasku i ziemi. Za pomocą widelca nakłuwamy miąższ ziemniaka tworząc od 5 do 7 głębokich nacięć. Posypujemy solą gruboziarnista, świeżo zmielonym pieprzem i nacieramy dokładnie oliwą z oliwek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ziemniaki pieczemy przez godzinę do miękkości. Tak przyrządzone podajemy z podsmażonym boczkiem, sałatką lub kwaśną śmietaną.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Jak zrobić pieczone ziemniaki? Sprawdzone przepisy bez gotowania. Przygotuj pyszne miękkie ziemniaki z zawsze chrupiącą skórką
Jak zrobić pieczone ziemniaki? Sprawdzone przepisy bez gotowania. Przygotuj pyszne miękkie ziemniaki z zawsze chrupiącą skórką
Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do dań obiadowych, a także doskonały pomysł na samodzielną przekąskę. Możesz je obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki albo dokładnie wyszorować i upiec „w mundurkach”. Ziemniaki zwykle piecze się w temperaturze 200 stopni lub 180 z termoobiegiem (zapewni on chrupiącą skórkę).
Ziemniaki pieczone z czosnkiem - sprawdzony przepis na pyszny dodatek do dań
Ziemniaki pieczone z czosnkiem - sprawdzony przepis na pyszny dodatek do dań
Ziemniaki pieczone z czosnkiem przygotujesz w 45 minut. Dopraw je rozmarynem, tymiankiem albo ziołami prowansalskimi.
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę
Ziemniaki faszerowane szpinakiem podawaj na gorąco - będą smaczne i aromatyczne. Można je traktować jako przekąskę lub dodatek do mięsa.
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis
Ziemniaki faszerowane szpinakiem warto wzbogacić dodatkiem sera feta, a także innym wyrazistym składnikiem - np. krewetkami, boczkiem albo szynką.
Ziemniaki w mundurkach - przepis video
Ziemniaki w mundurkach - przepis video
Idealny dodatek do wielu dań: pyszne ziemniaki w mundurkach!
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Prosto z glinianego garnka!
Pieczone paski ziemniaków - przepis składniki i przygotowanie
Pieczone paski ziemniaków - przepis składniki i przygotowanie
Chrupiące, napełnione papryką, pomidorami i cebulą i posypane serem!
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Z pomidorem, szynką i serem żółtym!
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki w mundurkach z pysznym nadzieniem.
Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Nasz nowy przepis - wykwintna przystawka lub po prostu smaczna kolacja.
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Niezwykle aromatyczne danie!
Ziemniaki faszerowane grzybami
Ziemniaki faszerowane grzybami
Przekąska na każdą okazję!
Ziemniaki faszerowane - przepis
Ziemniaki faszerowane - przepis
Ziemniaki faszerowane to pyszne danie dla całej rodziny. Polane pikantnym lub czosnkowym sosem stanowią efektowny dodatek do dania głównego.

Redakcja poleca

REKLAMA