Mówią, że Polska ziemniakiem stoi. Korzystajmy więc z dobrodziejstwa wiosny i zajadajmy się młodymi, tak pysznymi i zdrowymi ziemniakami. Bo kto nie lubi tradycyjnych pieczonych młodych ziemniaków z twarożkiem, placków ziemniaczanych, czy pomysłowych zapiekanek ziemniaczanych.
Zobacz też: Młode ziemniaki w szynkowym płaszczyku
Fot. Fotolia
Ziemniaki dają nam szerokie pole do kulinarnego popisu. Możemy je przyrządzać na wiele sposobów - pieczone, smażone, gotowane. Możliwości jest wiele, a efekt zawsze jeden - wyśmienity! I pamiętajmy, że ziemniaki wcale nie są kaloryczne i tuczące, 100 g ugotowanych ziemniaków to zaledwie 80 kcal. A poza tym są lekkostrawne i są bogatym i łatwo przyswajalnym źródłem witaminy C.
Poznajcie przepisy na pyszne dania z młodych ziemniaków:
Pieczone młode ziemniaki z twarożkiem
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
- 5 młodych ziemniaków (w miarę możliwości większych)
- 15 dag sera białego śmietankowego
- szczypiorek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki wyszorować i osuszyć. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej ziemniaki, posypać solą i polać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.
Serek śmietankowy wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki wyjąć z piekarnika przestudzić. Ciepłe naciąć na krzyż, wystudzić. W otwory nakładać twarożek.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z marchewką
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
Czy wiesz, że...
Ziemniaki zawierają przeciwutleniacze i wykazują zdolność niszczenia wolnych rodników
- 10 młodych ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- jajko
- cebula
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Marchew, ziemniaki, cebulę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki i cebulę odciskamy z soku. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie i małymi porcjami nakładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoty kolor na oleju.
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
- 1 kg twardych młodych ziemniaków,
- 300 g wędzonego łososia w plastrach,
- 100 g startego żółtego sera,
- 200 g śmietany 18%,
- jajko,
- średni por,
- koperek,
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do garnka z osoloną wodą i zagotować. Gotować przez około 3 - 4 minuty, następnie odcedzić.
Łososia podzielić na mniejsze plastry. Por pokroić w krążki, koperek drobno posiekać.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać w nim na przemian plastry ziemniaków, łososia i pora. Ostanią warstwę ziemniaków polać śmietaną wymieszaną z jakiem, koperkiem i żółtym serem. Zapiekać około 25 minut w 180 stopniach.
Zapiekane puree ziemniaczane
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 1/2 kg drobiowego mięsa mielonego,
-
Czy wiesz, że...
Ziemniaki zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu - 2 cebule,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżki masła,
- 100 g startego parmezanu,
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić i ugnieść na puree razem z masłem i śmietaną.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i na dno włożyć podsmażone mięso z cebulą. Następnie układać puree ziemniaczane, najlepiej za pomocą szprycy do zdobienia tortów. Całość posypać parmezanem i zapiekać w 180 stopniach przez około 15 minut.