Dania z młodych ziemniaków

Mówią, że Polska ziemniakiem stoi. Korzystajmy więc z dobrodziejstwa wiosny i zajadajmy się młodymi, tak pysznymi i zdrowymi ziemniakami. Bo kto nie lubi tradycyjnych pieczonych młodych ziemniaków z twarożkiem, placków ziemniaczanych, czy pomysłowych zapiekanek ziemniaczanych.
/ 04.07.2018 11:37

Mówią, że Polska ziemniakiem stoi. Korzystajmy więc z dobrodziejstwa wiosny i zajadajmy się młodymi, tak pysznymi i zdrowymi ziemniakami. Bo kto nie lubi tradycyjnych pieczonych młodych ziemniaków z twarożkiem, placków ziemniaczanych, czy pomysłowych zapiekanek ziemniaczanych.

Zobacz też: Młode ziemniaki w szynkowym płaszczyku

Dania z młodych ziemniaków

Fot. Fotolia

Ziemniaki dają nam szerokie pole do kulinarnego popisu. Możemy je przyrządzać na wiele sposobów - pieczone, smażone, gotowane. Możliwości jest wiele, a efekt zawsze jeden - wyśmienity! I pamiętajmy, że ziemniaki wcale nie są kaloryczne i tuczące, 100 g ugotowanych ziemniaków to zaledwie 80 kcal. A poza tym są lekkostrawne i są bogatym i łatwo przyswajalnym źródłem witaminy C.

Poznajcie przepisy na pyszne dania z młodych ziemniaków:

 

Pieczone młode ziemniaki z twarożkiem

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

  • 5 młodych ziemniaków (w miarę możliwości większych)
  • 15 dag sera białego śmietankowego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Dania z młodych ziemniaków

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki wyszorować i osuszyć. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej ziemniaki, posypać solą i polać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.

Serek śmietankowy wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki wyjąć z piekarnika przestudzić. Ciepłe naciąć na krzyż, wystudzić. W otwory nakładać twarożek.

 

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z marchewką

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

Czy wiesz, że...
Ziemniaki zawierają przeciwutleniacze i wykazują zdolność niszczenia wolnych rodników

  • 10 młodych ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • jajko
  • cebula
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dania z młodych ziemniaków

Sposób przyrządzenia:

Marchew, ziemniaki, cebulę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki i cebulę odciskamy z soku. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie i małymi porcjami nakładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoty kolor na oleju.

 

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

  • 1 kg twardych młodych ziemniaków,
  • 300 g wędzonego łososia w plastrach,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 200 g śmietany 18%,
  • jajko,
  • średni por,
  • koperek,
  • sól, pieprz

Dania z młodych ziemniaków

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do garnka z osoloną wodą i zagotować. Gotować przez około 3 - 4 minuty, następnie odcedzić.

Łososia podzielić na mniejsze plastry. Por pokroić w krążki, koperek drobno posiekać.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać w nim na przemian plastry ziemniaków, łososia i pora. Ostanią warstwę ziemniaków polać śmietaną wymieszaną z jakiem, koperkiem i żółtym serem. Zapiekać około 25 minut w 180 stopniach.

 

Zapiekane puree ziemniaczane

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 1/2 kg drobiowego mięsa mielonego,
  • Czy wiesz, że...
    Ziemniaki zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu

  • 2 cebule,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki masła,
  • 100 g startego parmezanu,
  • sól, pieprz
  • oliwa

Dania z młodych ziemniaków

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić i ugnieść na puree razem z masłem i śmietaną.

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać mięso i razem podsmażyć.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i na dno włożyć podsmażone mięso z cebulą. Następnie układać puree ziemniaczane, najlepiej za pomocą szprycy do zdobienia tortów. Całość posypać parmezanem i zapiekać w 180 stopniach przez około 15 minut.