Dania z młodych ziemniaków mają smak lata. Tak naprawdę wystarczy ugotować ziemniaki w mundurkach i podać je z masłem i solą, aby otrzymać pyszne obiadowe danie - możesz serwować je również z jajkiem sadzonym, mięsem albo z wegetariańskimi kotletami.
Dania z młodych ziemniaków mogą być pieczone, smażone, gotowane. Ziemniaki lubią się ze świeżym koperkiem, tymiankiem i rozmarynem.
Spis treści:
- Pieczone młode ziemniaki w mundurkach
- Zapiekanka z młodych ziemniaków
- Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
- Puree z młodych ziemniaków
Przepis na pieczone młode ziemniaki w mundurkach
Składniki:
- 4 duże młode ziemniaki,
- 15 dag sera białego śmietankowego,
- szczypiorek,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Młode ziemniaki wyszoruj i osusz. Blaszkę wyłóż folią aluminiową, ułóż na niej młode ziemniaki, posyp solą i polej oliwą z oliwek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 40 minut.
- Serek śmietankowy wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem.
- Ziemniaki wyjmij z piekarnika i przestudź. Ciepłe natnij na krzyż i nałóż na nie doprawiony twarożek.
- Pieczone młode ziemniaki mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa, ryby lub np. wegetariańskich kotletów.
fot. Młode ziemniaki w mundurkach/Adobe Stock, Monika
Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Składniki:
- 800 g młodych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1/2 cebuli,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nadmiaru soku.
- Całość wymieszaj. Dodaj mąkę, jajko i przyprawy.
- Małymi porcjami nakładaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
- Smaż na złoty kolor z obu stron.
- Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków podawaj ze śmietaną i koperkiem.
fot. Placki z młodych ziemniaków/Adobe Stock, Андрій Пограничний
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z wędzonym łososiem
Składniki:
- 1 kg twardych młodych ziemniaków,
- 300 g wędzonego łososia w plastrach,
- 100 g startego żółtego sera,
- 200 g śmietany 18%,
- 1 jajko,
- 1 średni por,
- świeży koperek,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Młode ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Włóż do garnka z osoloną wodą i zagotuj. Gotuj przez około 3-4 minuty i odcedź.
- Łososia pokrój na mniejsze plastry, pora pokrój w krążki, a koperek drobno posiekaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i układaj w nim na przemian plastry ziemniaków, łososia i pora.
- Ostatnią warstwę ziemniaków polej śmietaną wymieszaną z jajkiem, koperkiem i żółtym serem.
- Zapiekaj około 25 minut w 180 stopniach.
fot. Zapiekanka z młodych ziemniaków/Adobe Stock, anna_shepulova
Zapiekane puree ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 1/2 kg drobiowego mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżki masła,
- 100 g startego parmezanu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Przecedź i ugnieć na puree razem z masłem i śmietaną.
- Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i na dno włóż podsmażone mięso z cebulą.
- Następnie ułóż puree ziemniaczane.
- Całość posyp parmezanem i zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut.
Sprawdź do Bonito kody rabatowe i zobacz, o ile taniej możesz kupić książki kucharskie i wiele innych!
Więcej przepisów na dania z ziemniaków: