Reklama
Ilość kalorii: 350
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Ziemniaki pieczone z czosnkiem to pyszny dodatek do smażonych i pieczonych mięs, ryb lub wegetariańskich kotletów.

W naszym przepisie występują razem z rozmarynem i dwoma rodzajami papryk - słodką i ostrą. Aby podkreślić ich smak, przed końcem pieczenia dodaj do brytfanki łyżkę masła.

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Ziemniaki porządnie wyszoruj pod wodą i pokrój na ósemki.
  3. Przełóż ziemniaki do miski, dodaj olej i wszystkie przyprawy razem z solą i pieprzem i natrzyj je dokładnie marynatą.
  4. Żaroodporne naczynie do zapiekania natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, ułóż w nim ziemniaki i pozostałe nieobrane ząbki.
  5. Nakryj arkuszem folii aluminiowej, po czym wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  6. Po tym czasie zdejmij folię z ziemniaków i piecz kolejne 15 minut - dzięki temu będą miały chrupiącą skórkę.
  7. Ziemniaki pieczone z czosnkiem podawaj z ulubionym sosem i świeżymi ziołami.
Reklama

Więcej przepisów na ziemniaki:
Ziemniaki faszerowane szpinakiem
Najlepsze potrawy z ziemniaków
Ziemniaki faszerowane - przepisy

Reklama
Reklama
Reklama