Składniki:
- 1 kg średniej wielkości ziemniaków,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki pieczone z czosnkiem to pyszny dodatek do smażonych i pieczonych mięs, ryb lub wegetariańskich kotletów.
W naszym przepisie występują razem z rozmarynem i dwoma rodzajami papryk - słodką i ostrą. Aby podkreślić ich smak, przed końcem pieczenia dodaj do brytfanki łyżkę masła.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki porządnie wyszoruj pod wodą i pokrój na ósemki.
- Przełóż ziemniaki do miski, dodaj olej i wszystkie przyprawy razem z solą i pieprzem i natrzyj je dokładnie marynatą.
- Żaroodporne naczynie do zapiekania natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, ułóż w nim ziemniaki i pozostałe nieobrane ząbki.
- Nakryj arkuszem folii aluminiowej, po czym wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie zdejmij folię z ziemniaków i piecz kolejne 15 minut - dzięki temu będą miały chrupiącą skórkę.
- Ziemniaki pieczone z czosnkiem podawaj z ulubionym sosem i świeżymi ziołami.
Więcej przepisów na ziemniaki:
Ziemniaki faszerowane szpinakiem
Najlepsze potrawy z ziemniaków
Ziemniaki faszerowane - przepisy