Szczypiorek - skarbnica zdrowia na wiosnę!

Wiosną często przypominamy sobie o szczypiorku. Jego intensywnie zielony kolor oraz charakterystyczny smak sprawiają, że chętnie dodajemy go do wiosennych sałatek, kanapek, a także nieco bardziej wyszukanych dań. Oprócz walorów estetycznych i smakowych, szczypiorek to również cenne źródło wartości odżywczych.

Wiosną często przypominamy sobie o szczypiorku. Jego intensywnie zielony kolor oraz charakterystyczny smak sprawiają, że chętnie dodajemy go do wiosennych sałatek, kanapek, a także nieco bardziej wyszukanych dań. Oprócz walorów estetycznych i smakowych, szczypiorek to również cenne źródło wartości odżywczych.

Szczypiorek - skarbnica witamin na wiosnę!

Fot. Depositphotos

Używany jako dodatek kulinarny, wzbogacający wygląd potraw oraz aromat potraw, szczypiorek z rodziny czosnkowatych, jest znany na naszych terenach od XVI wieku. Oprócz zalet dekoracyjnych oraz aromatyczno-smakowych to niepozorne warzywo, charakteryzujące się ostrym, a jednocześnie lekko słodkim smakiem, uznawane jest za roślinę prozdrowotną, a nawet leczniczą. Swój specyficzny smak i zapach zawdzięcza związkom siarki, lecz to nie jedyne wartości odżywcze zawarte w niepozornym, lecz tak cennym dla zdrowia, szczypiorku.

Co zwiera szczypiorek?

  • witaminy C, B1 oraz B2;
  • karoten;
  • kwas foliowy;
  • potas;
  • wapń;
  • sód;
  • magnez;
  • fosfor;
  • żelazo.

Jakie właściwości ma szczypiorek?

  • poprawia apetyt;
  • ma działanie bakteriobójcze;
  • ułatwia trawienie i ma delikatne działanie przeczyszczające;
  • delikatnie obniża ciśnienie krwi;
  • jest niskokaloryczny, a jego wyrazisty smak może zastąpić sól w wielu przystawkach, dzięki czemu ograniczymy zatrzymywanie się wody w organizmie.

Szczypiorek to doskonały dodatek to kanapek, sałatek, twarożków, past kanapkowych, zup i wielu innych potraw. Oto kilka przykładów potraw, w których wykorzystano szczypiorek:

Szczypiorek - skarbnica witamin na wiosnę! Szczypiorek - skarbnica witamin na wiosnę! Szczypiorek - skarbnica witamin na wiosnę!

 Twarożek                                    Jajecznica                               Roladki z łososia

Uprawa szczypiorku w domu

Świeży szczypiorek możemy bez problemu kupić na każdym targu oraz w supermarkecie, lecz ponieważ jego uprawa jest dziecinnie prosta, warto pokusić się o samodzielne wyhodowanie zielonych pęczków. Szczypiorek nie wymaga szczególnych warunków ani wyszukanej pielęgnacji, by dawać zadowalające i cieszące oko, plony.

Potrzebne będą:

  • jedna podłużna doniczka lub kilka mniejszych;
  • 2-5 cebuli;
  • ziemia ogrodowa.

Jak to zrobić?

Do wypełnionych do połowy ziemią doniczek, wkładamy cebule i delikatnie podsypujemy je ziemią. Doniczki z cebulą należy ustawić w dobrze nasłonecznionym miejscu (parapet będzie idealny!) i podlewamy je codziennie niewielką ilością wody. Uważajmy, by nie przesadzić, wówczas cebule mogą zgnić. Już po kilku dniach możemy spodziewać się pierwszych, zielonych listków. Jeśli zależy nam na długofalowej hodowli, co dwa-trzy tygodnie trzeba będzie wymienić cebulę w doniczkach na nową.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)