Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Szaszłyki z grilla to jedno z naszych ulubionych wakacyjnych dań. Potrawa ta, składająca się z mięsa i warzyw (lub owoców) nadzianych na szpikulec (drewniany lub metalowy) i grillowana na ruszcie, ma swoją niezwykle długą historię. Prawdopodobnie geneza dania wywodzi się z centralnej Azji. Dziś grillowane szaszłyki to królowie biesiadnych stołów!
Grillowane szaszłyki
Tradycyjne szaszłyki składają się z mięsa wołowego, jagnięcego lub wieprzowego, zamarynowanego wcześniej w specjalnie przygotowywanych marynatach. Co ciekawe, w tradycyjnym daniu, jakim jest szaszłyk, mięsa z kurczaka używa się bardzo rzadko. Najczęściej występującymi w tym daniu przyprawami są pieprz, sól, papryka, chili, curry. Z warzyw najchętniej grillowane są bakłażany, cukinie, pomidory, cebula, papryka czy brokuły.
Filet można też pokroić w dość cienkie i wąskie paski i nanizać je na patyczki do szaszłyków, tworząc efektowne fale, Wcześniej mięso delikatnie rozbij.