Kampania.

Kampania i Neapol przy stole

Wielu cudzoziemców utożsamia włoskie stoły z tradycyjną kuchnią Neapolitańską, bowiem najwięcej włoskich emigrantów pochodziło z Neapolu. W nowych krajach zakładali restauracje, w których serwowali swoje ulubione dania – w ten sposób rozpowszechnili regionalną kuchnię Kampanii na cały świat.
/ 15.06.2009 12:56
Kampania.

Produkcja

Region ten słynie ze wspaniałych owoców i warzyw, a w szczególności pomidorów i bakłażanów. Słynna odmiana pomidorów San Marzano rośnie na wulkanicznej glebie u stóp Wezuwiusza. Przeczytaj także: Pomidory. Bakłażany podaje się w postaci zapiekanki, zobacz przepis: Zapiekanka z bakłażanem. Na żyznych glebach Kampanii dojrzewają dorodne karczochy, cukinie i włoskie fenkuły. W pełnym słońcu dorastają brzoskwinie, morele, cytrusy, oliwki, orzechy i cytrusy.

Mozarella

Mozarella di buffala - biały, delikatny ser twarogowy produkowany z mleka bawolic spod Salermo często trafia na lokalne stoły w postaci popularnej sałatki Caprese, zobacz przepis: Sałatka Caprese. Ciekawym, prostym i przepysznym daniem jest Mozzarella in Carrozza (Mozarella w powozie) – plaster sera wkłada się pomiędzy dwie kromki chleba, obtacza w jajku i smaży na maśle lub oliwie. Mozarella di Buffala jest podstawowym składnikiem neapolitańskiej pizzy.

Owoce morza

Kampania znana jest także z łowionych w wodach wybrzeża amalfitańskiego małż, kalmarów, ośmiornic, omułków, krewetek, kałamarnic i szerokiej gamy lokalnych rybek. Spaghetti alla puttanesca serwowana jest z sosem z pomidorów, sardelami, czosnkiem, kaparami i oliwkami. Najprostszą formą podania krewetek reprezentuje przepis na: Krewetki z grilla. Neapolitańczycy jadają spaghetti nie tylko owocami morza, ale też w klasycznej odmianie – marinara – mimo sugerującej nazwy z pomidorami, oliwą i bazylią, bez dodatku morskich specjałów.

Pizza Margherita

W okolicach Neapolu pomidory zaczęto hodować w XII wieku i dopiero wtedy stały się nieodłącznym składnikiem pizzy. Słynną Margheritę zrobił po raz pierwszy Raffaele Esposito, neapolitański piekarz aby uświetnić wizytę królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Lokalne pomidory, mozarella i bazylia kolorystycznie przypominały włoską flagę (czerwono-biało-zieloną).

Mięso

Czerwone mięso, z uwagi na trudne warunki do hodowli jest drogie i rzadko pojawia się w jadłospisie przeciętnego mieszkańca regionu Kampanii, popularniejszy jest drób serwowany pod wieloma postaciami oraz owoce morza. Do lokalnych mięsnych specjałów należy Bistecca alla Pizzaiola – cienki stek wołowy podawany z czosnkowym sosem pomidorowym z dodatkiem oregano.

Wino

Do neapolitańskich potraw najczęściej podaje się Lacrima Cristi, łzy Chrystusa. W okolicach starożytnych Pompei powstaje Greco di Tufo oraz Fiano di Avellino, które doskonale pasują do owoców morza.