Najzdrowsze letnie owoce, które najmniej obciążą twój budżet. Ranking owoców, które OPŁACA SIĘ kupować i jeść

letnie tanie owoce fot. Adobe Stock, volff
Wszystkie letnie owoce są bardzo zdrowe, ale tylko niektóre zachęcają ceną. Czy opłaca się inwestycja w droższe jagody, czy równie zdrowa będzie czarna porzeczka? Co lepiej kupić w warzywniaku: agrest, czy maliny? Przeliczamy, jakie owoce niosą najwięcej wartości prozdrowotnych za najniższą cenę. Oto nasz autorski ranking owoców, których zakup będzie inwestycją w zdrowie.
/ 03.07.2022 05:04
letnie tanie owoce fot. Adobe Stock, volff

Na pewno nie jest dla ciebie zaskoczeniem, że letnie sezonowe owoce, są bardzo zdrowe. Rosnące ceny nie omijają warzywniaków. Letnie owoce, nawet te lokalne, choć są bardzo zdrowe, mają minus: bywają drogie. Jeśli zastanawiasz się, jakie owoce dają najlepszy stosunek cena: wartość prozdrowotna, nie jesteś sama. Postanowiłyśmy dokładnie to przeliczyć i uzyskać odpowiedź.

Spis treści:

  1. Kryteria wyboru letnich owoców, które najbardziej opłaca się jeść
  2. Najzdrowsze letnie owoce - tabela
  3. Najzdrowsze letnie owoce - autorski ranking
  4. Najtańsze i najzdrowsze letnie owoce - autorski ranking
  5. TOP 5 najlepszych owoców w stosunku cena:prozdrowotne działanie

Specyficzna sytuacja geopolityczna, inflacja i czający się kryzys, zmuszają do ograniczania wydatków. Nikt nie chce jednak kosztem zmniejszenia budżetu, pogorszyć jakości diety i zdrowia rodziny. Jeśli chcesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, sięgaj po jak najzdrowsze, a tańsze owoce polskiego lata. Które z nich wybierać, by kupić zdrowie w formie owoców za najniższą cenę? Zakupy których owoców można nazwać inwestycją w zdrowie rodziny? Obliczymy to dokładnie. Tak powstał autorski ranking.

Kryteria wyboru letnich owoców, które najbardziej opłaca się jeść

W obliczeniach weźmiemy pod uwagę hurtową cenę każdego owocu za kg w szczycie sezonu oraz zawartość prozdrowotnych składników w 100 g produktu. Będziemy brać pod uwagę cząstki, które są w owocach najcenniejsze:

  • antyoksydanty (antocyjany),
  • witaminę C,
  • potas,
  • magnez.

Każdy owoc uzyska liczbę punktów, na które składać się będzie:

  • % wypełnienia dziennego zapotrzebowania na każdą z uwzględnianych witamin i minerałów,
  • % zawartość antyoksydantów na 100 g w odniesieniu do produktu o najwyższej zawartości antyoksydantów.

Uzyskane wyniki pozwolą wyłonić w autorskim rankingu najzdrowsze letnie, polskie owoce.

W kolejnym kroku zestawimy ilość zdobytych punktów z uśrednioną hurtową ceną danego owocu w szczycie sezonu. Dzięki temu uzyskamy listę owoców, które dosłownie najbardziej opłaca się jeść i kupować latem.

Najzdrowsze letnie owoce - tabela 

W tabeli poniżej przedstawiono zawartość antocyjanów, witaminy C, potasu i magnezu w wybranych letnich owocach: 

Punkty zostały przyporządkowane po obliczeniach z uwzględnieniem dziennego zapotrzebowania na dany składnik (w przypadku minerałów i witamin). Punkty za ilość antyoksydantów zostały przyznane tak, że owoc o ich najwyższej zawartości uzyskał 100 punktów, a reszta owoców otrzymała punkty proporcjonalnie, uwzględniając różnicę pomiędzy najbogatszym w antocyjany owocem.

Owoc Antyoksydanty (antocyjany) Witamina C Potas Magnez SUMA
Maliny 164 mg 26,2 mg 151 mg 22 mg  
Punkty 7,9 29,1 3,2 6,7 46,9
Czarna porzeczka 1265 mg 181 mg 336 mg 20 mg  
Punkty 61 201 7 6,1 275,1
Czerwona porzeczka 199 mg 61 mg 258 mg 12 mg  
Punkty 9,6 67,8 5,4 3,6 86,4
Agrest 96 mg 27,7 mg 198 mg 10 mg  
Punkty 4,6 30,8 4,2 3,1 42,7
Czarne jagody 2066 mg 14,7 mg 62 mg 2 mg  
Punkty 100 16,3 1,3 0,6 118,2
Borówka amerykańska 484 mg 9,7 mg 77 mg 6 mg  
Punkty 48,4 10,7 1,6 1,8 62,5
Wiśnie 156 mg 10 mg 173 mg 9 mg  
Punkty 7,6 11,1  3,6 2,7 25
Jagoda kamczacka 262 mg 186 mg 190 mg 13,5 mg  
Punkty 12,6 206 4 4,1 226,7
Truskawki 113 mg 59 mg 153 mg 13 mg  
Punkty 5,4 65,6 3,2 4 78,2
Aronia 813 mg  17 mg 309 mg 21 mg  
Punkty 38,3 18,9 6,6 6,4 70,2
Czereśnie 129 mg 7 mg 222 mg 11 mg  
Punkty 6,2 7,8 4,7 3,3 40,7
Jeżyny 536 mg 21 mg 162 mg 20 mg  
Punkty 25,9 23,3 3,4 6,1 58,7

Najzdrowsze letnie owoce - autorski ranking

Dzięki obliczeniom i punktacji z powyższej tabeli udało się wyłonić top 5 najzdrowszych letnich owoców.

  1. Czarna porzeczka: 275,1 punktów.
  2. Jagoda kamczacka: 226,7 punktów.
  3. Czarne jagody: 118 punktów.
  4. Czerwona porzeczka: 86,4 punkty.
  5. Truskawki: 78,2 punktów.

Najzdrowszym owocem (bez uwzględnienia ceny) okazała się więc czarna porzeczka. Niedługo za nią znalazły się inne ciemne jagody: kamczacka i jagoda leśna.

tanie i zdrowe owoce letniefot. Wszystkie letnie owoce są zdrowe, ale najzdrowsze są jagody i porzeczki/ Adobe Stock, vandame

Najtańsze i najzdrowsze letnie owoce - autorski ranking

Żeby dopełnić eksperyment i wybrać najtańsze i najzdrowsze rodzaje owoców, musimy dokonać jeszcze jednego obliczenia. Porównamy ilość zdobytych w poprzednim paragrafie punktów, do ceny i wybierzemy owoc, który najbardziej opłaca się kupować.

Do obliczeń przyjmiemy średnie ceny owoców w hurtowniach w wysokim sezonie. Oczywiście w warzywniakach ceny będą znacznie wyższe. Cena hurtowa jest związana z ostateczną kwotą, jaką trzeba zapłacić za dany owoc.

  • Cena malin: ok. 30 zł/kg
  • Cena czarnej porzeczki: ok. 15 zł/kg
  • Cena czerwonej porzeczki: ok. 8 zł/ kg
  • Cena agrestu: ok. 5 zł/ kg
  • Cena czarnych jagód: ok. 15 zł/kg
  • Cena borówki amerykańskiej: ok. 20 zł/kg
  • Cena wiśni: ok. 4 zł/kg
  • Cena jagody kamczackiej: ok. 8 zł/ kg
  • Cena truskawek: 6 zł/ kg
  • Cena aronii: 4 zł/kg
  • Cena czereśni: 8 zł/kg
  • Cena jeżyn: 14 zł/kg

Korzystając z liczby punktów zdobytych przez dany owoc, przeliczmy, ile zdrowych „punktów” uda się kupić wydając 5 zł na dany owoc.

  • Maliny: 78,2 punktów
  • Czarna porzeczka: 917 punktów
  • Czerwona porzeczka: 540 punktów
  • Agrest: 427 punktów
  • Czarne jagody: 394 punktów
  • Borówka amerykańska: 156,3 punktów
  • Wiśnie: 312,5 punktów
  • Jagoda kamczacka: 1416,9 punktów
  • Truskawki: 652 punktów
  • Aronia: 877,5 punktów
  • Czereśnia: 254,4 punktów
  • Jeżyny: 213 punktów

Po uwzględnieniu cen ranking najzdrowszych owoców mocno się zmienia.

TOP 5 najlepszych owoców w stosunku cena:prozdrowotne działanie

Dzięki obliczeniom i przyznanej punktacji możesz sprawdzić, w które owoce najlepiej zainwestować. Oczywiście, wszystkie są zdrowe i jedz te, które lubisz. Przedstawiamy jednak odpowiedź na pytanie: które owoce kupować, by za wydane pieniądze otrzymać najwięcej prozdrowotnych składników? Oto lista top 5 owoców:

  1. Jagoda kamczacka - 1416,9 punktów
  2. Czarna porzeczka - 917 punktów
  3. Aronia - 877,5 punktów
  4. Truskawki - 652 punktów
  5. Czerwona porzeczka - 540 punktów

Niżej w rankingu znalazły się:

  • Agrest - 427 punktów
  • Czarne jagody - 394 punkty
  • Wiśnie - 312,5 punktów
  • Czereśnie - 254,4 punkty
  • Jeżyny - 213 punkty,
  • Borówka amerykańska - 156,3 punkty
  • Maliny - 78,2.

Okazuje się więc, że podążając za przyjętymi kryteriami w rankingu, najbardziej „opłaca się” pod względem zdrowotnym i budżetowym, sięgać po jagodę kamczacką, aronię i czarną porzeczkę. 

Oczywiście wszystko zależy od ostatecznej ceny, jaką zapłacisz za te owoce. Nasz ranking nie jest idealny i bezbłędny, opiera się na kilku uproszczeniach, ale może stanowić dla ciebie podpowiedź, przy budowaniu zdrowego, taniego menu na lato dla twojej rodziny. Pamiętaj, że wszystkie owoce warto jeść, a jeśli masz je w przydomowym ogródku lub na działce, nie zastanawiaj się nad tym, który z owoców jest najzdrowszy, a jedz je śmiało i korzystaj z sezonu.

Źródła:

Szmagara A., Sadok I., Krzyszczak A., Stefaniak E. A.: „Zawartość antocyjanów jako parametr charakteryzujący złożoność matrycy owoców”. KUL
Burton-Freeman BM, Sandhu AK, Edirisinghe I. Red Raspberries and Their Bioactive Polyphenols: Cardiometabolic and Neuronal Health Links. Adv Nutr. 2016 Jan 15;7(1):44-65. doi: 10.3945/an.115.009639. PMID: 26773014; PMCID: PMC4717884.
Moyer RA, Hummer KE, Finn CE, Frei B, Wrolstad RE. Anthocyanins, phenolics, and antioxidant capacity in diverse small fruits: vaccinium, rubus, and ribes. J Agric Food Chem. 2002 Jan 30;50(3):519-25. doi: 10.1021/jf011062r. PMID: 11804523.
Trych U, Buniowska M, Skąpska S, Starzonek S, Marszałek K. The Bioaccessibility of Antioxidants in Black Currant Puree after High Hydrostatic Pressure Treatment. Molecules. 2020 Aug 3;25(15):3544. doi: 10.3390/molecules25153544. PMID: 32756431; PMCID: PMC7435975.
Djordjević B, Savikin K, Zdunić G, Janković T, Vulić T, Oparnica C, Radivojević D. Biochemical properties of red currant varieties in relation to storage. Plant Foods Hum Nutr. 2010 Dec;65(4):326-32. doi: 10.1007/s11130-010-0195-z. PMID: 21046468.
Gołba M, Sokół-Łętowska A, Kucharska AZ. Health Properties and Composition of Honeysuckle Berry Lonicera caerulea L. An Update on Recent Studies. Molecules. 2020 Feb 9;25(3):749. doi: 10.3390/molecules25030749. PMID: 32050498; PMCID: PMC7037556.
Kelley DS, Adkins Y, Laugero KD. A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients. 2018 Mar 17;10(3):368. doi: 10.3390/nu10030368. PMID: 29562604; PMCID: PMC5872786.

Czytaj także:
Najzdrowsze orzechy - autorski ranking TOP 5 orzechów o najwyższej zawartości mikroelementów
8 kreatywnych pomysłów na zdrowe i tanie posiłki z resztek - dania czyszczące lodówkę
Obalamy żywieniowe mity: 8 popularnych mitów o miodzie. Zderzenie ze słodko-gorzką prawdą

Redakcja poleca

REKLAMA