Nalewka z aronii fot. Adobe Stock

Nalewka z aronii - najlepsze przepisy na wódce i spirytusie

Nalewka z aronii wzmacnia naczynia krwionośne i oczyszcza organizm z toksyn. Do jej przygotowania potrzebujesz kilogram dojrzałych owoców, litr alkoholu i pół kilograma cukru.
Małgorzata Machnicka / 12.08.2020 05:06
Nalewka z aronii fot. Adobe Stock

Nalewka z aronii to bardzo ceniony trunek nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale również właściwości lecznicze: oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi skutki chemioterapii, obniża ciśnienie krwi i chroni przed zawałem, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w niedokwaśności żołądka. 

Spis treści:

  1. Przepis na nalewkę z aronii na wódce
  2. Przepis na nalewkę z aronii na spirytusie
  3. Przepis na nalewkę z aronii z imbirem

Przepis na nalewkę z aronii na wódce

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców aronii,
  • 1 litr czystej wódki,
  • 200 ml spirytusu,
  • 1 laska wanilii,
  • 500 g cukru,
  • odrobina zmielonego cynamonu,
  • skórka z 2 pomarańczy,
  • odrobina soku z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię dokładnie umyj, wysusz, umieść w dużym naczyniu i delikatnie rozgnieć.
  2. Posiekaj i utrzyj wanilię i dodaj ją do owoców. Całość zalej wódką i spirytusem i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 miesiące. 
  3. Po tym czasie przelej nalew do innego naczynia, natomiast pozostałe w gąsiorku owoce zasyp cukrem i wymieszaj.
  4. Nowy zaczyn ponownie umieść w ciepłym miejscu i każdego dnia energicznie potrząśnij naczyniem aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  5. Powstały syrop zlej z ponad osadu, przefiltrowując i wyciskając owoce przez szmatkę bawełnianą. Dolej do niego poprzednio zlany nalew.
  6. Do całości dodaj cynamon, sok z cytryny i startą skórkę pomarańczy i wymieszaj.
  7. Po miesiącu przefiltruj nalewkę z aronii przez gazę, rozlej do butelek i odstaw na pół roku w chłodne, przyciemnione miejsce.

Przepis na nalewkę z aronii na spirytusie

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców aronii,
  • 1 l spirytusu,
  • 500 ml wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj i przełóż do woreczków strunowych. Włóż do zamrażarki na 24 godziny. 
  2. Zmrożone owoce przełóż do garnka. Dodaj pół szklanki wody i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
  3. Garnek zdejmij z palnika i odstaw do następnego dnia. 
  4. Po tym czasie zlej cały sok z aronii do osobnego naczynia i dodaj do niego sok z cytryny.
  5. Do garnka z owocami dodaj cukier i resztę wody. Zagotuj i na gotuj na średnim ogniu aż cały cukier się rozpuści. 
  6. Syrop przelej przez gazę lub sitko do soku. Do całości dodaj spirytus i wstrząśnij słojem.
  7. Nalewkę z aronii przelej do mniejszych butelek i odstaw do piwniczki na mniej więcej 5-6 miesięcy leżakowania. 

przepis na nalewkę z aronii
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z aronii z imbirem

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców aronii,
  • 0,7 spirytusu,
  • korzeń imbiru,
  • skórka z cytryny,
  • 200 ml wody,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj i przełóż do dużego naczynia.
  2. Całość zalej spirytusem z dodatkiem wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
  3. Po 2 tygodniach zlej nalew do drugiego naczynia, a owoce zasyp cukrem i wymieszaj.
  4. Nowy zaczyn umieść w ciepłym miejscu od czasu do czasu mocno wstrząsając naczyniem aż do rozpuszczenia się cukru.
  5. Przefiltruj syrop przez gazę lub sitkododaj do niego poprzednio zlany nalew razem z korzeniem imbiru i skórką z cytryny.
  6. Po miesiącu przefiltruj nalewkę z aronii, rozlej do butelek i odstaw na kilka miesięcy w chłodne miejsce. 

Więcej przepisów na nalewki: