Nalewka z aronii na wódce czy na spirytusie to bardzo ceniony trunek - nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale również właściwości lecznicze. Nalewka z aronii oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi skutki chemioterapii, obniża ciśnienie krwi i chroni przed zawałem, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w niedokwaśności żołądka.
Spis treści:
Przepis na nalewkę z aronii na wódce
Idealna nalewka z aronii na wódce jest lekka i orzeźwiająca, a jednocześnie słabsza, niż ta wykonana na spirytusie. Doskonale sprawdza się podczas rodzinnych spotkań czy wieczorów z przyjaciółmi.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców aronii,
- 1 litr czystej wódki,
- 200 ml spirytusu,
- 1 laska wanilii,
- 500 g cukru,
- odrobina zmielonego cynamonu,
- skórka z 2 pomarańczy,
- odrobina soku z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Aronię dokładnie umyj, wysusz, umieść w dużym naczyniu i delikatnie rozgnieć.
- Posiekaj i utrzyj wanilię i dodaj ją do owoców. Całość zalej wódką i spirytusem i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 miesiące.
- Po tym czasie przelej nalew do innego naczynia, natomiast pozostałe w gąsiorku owoce zasyp cukrem i wymieszaj.
- Nowy zaczyn ponownie umieść w ciepłym miejscu i każdego dnia energicznie potrząśnij naczyniem aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Powstały syrop zlej z ponad osadu, przefiltrowując i wyciskając owoce przez szmatkę bawełnianą. Dolej do niego poprzednio zlany nalew.
- Do całości dodaj cynamon, sok z cytryny i startą skórkę pomarańczy i wymieszaj.
- Po miesiącu przefiltruj nalewkę z aronii przez gazę, rozlej do butelek i odstaw na pół roku w chłodne, przyciemnione miejsce.
fot. Nalewka z aronii na wódce/Adobe Stock, Veronika Idiyat
Przepis na nalewkę z aronii na spirytusie
Nalewka z aronii na spirytusie jest nieco mocniejsza, ale ma równie wyrazisty, owocowy i lekko cierpki posmak, jak ta przygotowana na wódce. Jest też łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców aronii,
- 1 l spirytusu,
- 500 ml wody,
- sok z 1 cytryny,
- 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Aronię umyj i przełóż do woreczków strunowych. Włóż do zamrażarki na 24 godziny.
- Zmrożone owoce przełóż do garnka. Dodaj pół szklanki wody i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
- Garnek zdejmij z palnika i odstaw do następnego dnia.
-
Po tym czasie zlej cały sok z aronii do osobnego naczynia i dodaj do niego sok z cytryny.
-
Do garnka z owocami dodaj cukier i resztę wody. Zagotuj i gotuj na średnim ogniu aż cały cukier się rozpuści.
-
Syrop przelej przez gazę lub sitko do soku. Do całości dodaj spirytus i wstrząśnij słojem.
-
Nalewkę z aronii przelej do mniejszych butelek i odstaw do piwniczki na mniej więcej 5-6 miesięcy leżakowania.
Przepis na nalewkę z aronii z imbirem
Nalewka z aronii z imbirem może być przygotowana zarówno na wódce, jak i spirytusie. Sprawdza się idealnie podczas chłodnych, jesiennych i zimowych wieczorów. Pomaga wzmacniać odporność i chroni przed infekcjami (oczywiście pita w umiarkowanych ilościach).
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców aronii,
- 0,7 spirytusu,
- korzeń imbiru,
- skórka z cytryny,
- 200 ml wody,
- 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Aronię umyj i przełóż do dużego naczynia.
- Całość zalej spirytusem z dodatkiem wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
- Po 2 tygodniach zlej nalew do drugiego naczynia, a owoce zasyp cukrem i wymieszaj.
- Nowy zaczyn umieść w ciepłym miejscu od czasu do czasu mocno wstrząsając naczyniem aż do rozpuszczenia się cukru.
- Przefiltruj syrop przez gazę lub sitko, dodaj do niego poprzednio zlany nalew razem z korzeniem imbiru i skórką z cytryny.
- Po miesiącu przefiltruj nalewkę z aronii, rozlej do butelek i odstaw na kilka miesięcy w chłodne miejsce.
fot. Nalewka z aronii z imbirem/Adobe Stock, 5ph
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 12.08.2020.
Czytaj także:
Kompot z brzoskwiń
Nalewka z czereśni
Kompot z czarnej porzeczki