Dżem z aronii może być przygotowany na bazie samej aronii albo z dodatkiem jabłek, wiśni lub malin. Nadają się do niego zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Do aroniowych dżemów warto dodać odrobinę korzennych przypraw: laskę cynamonu, goździki czy kardamon, aby podkreślić ich kwaskowy smak.
Spis treści:
- Przepis na dżem z aronii
- Przepis na dżem z aronii mrożonej
- Przepis na dżem z aronii i jabłek
- Przepis na dżem z aronii i wiśni
- Przepis na dżem z aronii z żelfixem
Przepis na dżem z aronii
Składniki:
- 1 kg aronii,
- 500 g cukru,
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Aronię umyj. Połowę owoców przełóż do garnka i zmiażdż tłuczkiem.
- Dodaj wodę, cukier i zagotuj na małym ogniu.
- Do gorących owoców dodaj resztę aronii i znów doprowadź do wrzenia.
- Zestaw garnek z ognia i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia ponownie zagotuj dżem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestaw garnek z ognia.
- Gorący dżem z aronii przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Przepis na dżem z aronii mrożonej
Składniki:
- 1 kg aronii,
- 500 g cukru,
- 5 goździków,
- laska cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka przełóż zamrożoną aronię.
- Gotuj na średnim ogniu i gdy owoce puszczą sok, zmniejsz ogień, dodaj laskę cynamonu, goździki i duś przez około godzinę.
- Gdy owocowa masa zgęstnieje i nabierze szklistości, zestaw z palnika.
- Następnego dnia ponownie zagotuj dżem. Wyjmij laskę cynamonu.
- Gorący dżem z mrożonej aronii przełóż do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem z aronii i jabłek
Składniki:
- 1 kg aronii,
- 0,5 kg jabłek,
- 400 g cukru,
- laska cynamonu,
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
- Aronię umyj i połowę przełóż go garnka.
- Owoce zmiażdż tłuczkiem, dodaj cukier i goździki.
- Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Po 30 minutach dodaj pozostałe aronie i znów zagotuj.
- Po zagotowaniu dżem z aronii zestaw z ognia.
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka (innego, niż aronie), dodaj łyżkę wody i laskę cynamonu.
- Duś na małym ogniu do całkowitego rozgotowania się owoców.
- Aronię ponownie zagotuj i gdy masa nieco zgęstnieje, dodaj do niej uduszone jabłka. Całość gotuj jeszcze przez około 5-7 minut.
- Gorący dżem z aronii i jabłek przełóż do wyparzonych słoików.
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem z aronii i wiśni
Składniki:
- 1 kg aronii,
- 700 g wiśni,
- 400 g cukru,
- 100 ml wody,
- laska cynamonu,
- skórka otarta z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Aronię umyj i przełóż do dużego garnka. Rozgnieć tłuczkiem, dodaj wodę i zagotuj.
- Wiśnie wydryluj, rozgnieć i dodaj do aronii razem z cukrem, laską cynamonu i skórką z cytryny.
- Gotuj około godziny i zestaw z ognia w chłodne miejsce.
- Następnego dnia garnek znów postaw na gazie i gotuj aż dżem zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
- Gorący dżem z aronii i wiśni przełóż do słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Przepis na dżem z aronii z żelfixem
Składniki:
- 2 kg aronii,
- 1 kg cukru,
- 2 opakowania żelfixu.
Sposób przygotowania:
- Aronię umyj i przełóż do garnka.
- Dodaj połowę cukru, wodę i gotuj na małym ogniu często mieszając, aż do momentu, kiedy owoce staną się szkliste - mniej więcej około 30 minut.
- Pozostały cukier wymieszaj z żelfixem, dodaj do owoców i zagotuj, cały czas mieszając.
- Gorący dżem z aronii przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odstawić do górny dnem do ostygnięcia.
Więcej przepisów na domowe przetwory:
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy chcesz zrobić zapasy na zimę. Do przygotowania przetworów borówkowych potrzebujesz: dojrzałych borówek amerykańskich, cukru, soku z cytryny i wysterylizowanych słoików. Wśród przetworów z borówki amerykańskiej znajdują się: dżemy, soki i konfitury, ale też borówkowy kompot, sos do mięsa i syrop.
Przetwory ze śliwek - przepisy na powidła, kompot, śliwki do ciasta
Przetwory ze śliwek mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Zaliczają się do nich głównie powidła, kompoty i dżem, który stanowi doskonały dodatek do biszkoptowych i półkruchych ciast.
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy z miodem do herbaty smakuje wybornie, a właściwości owoców pigwy w tej postaci są nie do przecenienia - wspiera układ trawienny, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z przeziębieniem i działa dobroczynnie na skórę.
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Idealny nie tylko na kanapkę lub do naleśników. Świetny również jako słodka marynata do mięsa i warzyw!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!
Dżem ze śliwek i moreli - przepis składniki i przygotowanie
Smakowity, gęsty i kuszący: oto pyszny dżem ze śliwek i moreli!
Dżem morelowy - przepis składniki i przygotowanie
Smak lata zamknięty w słoiku - pyszny dżem morelowy!
Dżem wieloowocowy - przepis składniki i przygotowanie
Zamknij smak wszystkich owoców sezonowych w jednym słoiku: przygotuj z nami dżem wieloowocowy!
Sok i dżem z wiśni - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze wiśniowe przetwory? Sok i dżem!