Dżem z aronii fot. Adobe Stock

Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe

Dżem z aronii świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i wytrawnymi daniami. Podstawowy przepis na dżem aroniowy składa się z kilograma owoców, pół kilograma cukru i odrobiny wody.
Małgorzata Machnicka / 06.08.2020 07:52
Dżem z aronii fot. Adobe Stock

Dżem z aronii może być przygotowany na bazie samej aronii albo z dodatkiem jabłek, wiśni lub malin. Nadają się do niego zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Do aroniowych dżemów warto dodać odrobinę korzennych przypraw: laskę cynamonu, goździki czy kardamon, aby podkreślić ich kwaskowy smak.

Spis treści:

  1. Przepis na dżem z aronii
  2. Przepis na dżem z aronii mrożonej
  3. Przepis na dżem z aronii i jabłek
  4. Przepis na dżem z aronii i wiśni 
  5. Przepis na dżem z aronii z żelfixem

Przepis na dżem z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 500 g cukru,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj. Połowę owoców przełóż do garnka i zmiażdż tłuczkiem.
  2. Dodaj wodę, cukier i zagotuj na małym ogniu. 
  3. Do gorących owoców dodaj resztę aronii i znów doprowadź do wrzenia.
  4. Zestaw garnek z ognia i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Następnego dnia ponownie zagotuj dżem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestaw garnek z ognia.
  6. Gorący dżem z aronii przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Przepis na ​dżem z aronii mrożonej

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 500 g cukru,
  • 5 goździków,
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka przełóż zamrożoną aronię.
  2. Gotuj na średnim ogniu i gdy owoce puszczą sok, zmniejsz ogień, dodaj laskę cynamonu, goździki i duś przez około godzinę. 
  3. Gdy owocowa masa zgęstnieje i nabierze szklistości, zestaw z palnika. 
  4. Następnego dnia ponownie zagotuj dżem. Wyjmij laskę cynamonu.
  5. Gorący dżem z mrożonej aronii przełóż do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. 

dżem z aronii mrożonej przepisy
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z aronii i jabłek

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 400 g cukru,
  • laska cynamonu,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj i połowę przełóż go garnka.
  2. Owoce zmiażdż tłuczkiem, dodaj cukier i goździki.
  3. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Po 30 minutach dodaj pozostałe aronie i znów zagotuj.
  5. Po zagotowaniu dżem z aronii zestaw z ognia.
  6. Jabłka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka (innego, niż aronie), dodaj łyżkę wody i laskę cynamonu.
  7. Duś na małym ogniu do całkowitego rozgotowania się owoców.
  8. Aronię ponownie zagotuj i gdy masa nieco zgęstnieje, dodaj do niej uduszone jabłka. Całość gotuj jeszcze przez około 5-7 minut.
  9. Gorący dżem z aronii i jabłek przełóż do wyparzonych słoików. 

dżem z aronii i jabłek przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na ​dżem z aronii i wiśni

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 700 g wiśni,
  • 400 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • laska cynamonu,
  • skórka otarta z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj i przełóż do dużego garnka. Rozgnieć tłuczkiem, dodaj wodę i zagotuj.
  2. Wiśnie wydryluj, rozgnieć i dodaj do aronii razem z cukrem, laską cynamonu i skórką z cytryny.
  3. Gotuj około godziny i zestaw z ognia w chłodne miejsce. 
  4. Następnego dnia garnek znów postaw na gazie i gotuj aż dżem zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
  5. Gorący dżem z aronii i wiśni przełóż do słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Przepis na ​dżem z aronii z żelfixem

Składniki:

  • 2 kg aronii,
  • 1 kg cukru,
  • 2 opakowania żelfixu.

Sposób przygotowania:

  1. Aronię umyj i przełóż do garnka.  
  2. Dodaj połowę cukru, wodę i gotuj na małym ogniu często mieszając, aż do momentu, kiedy owoce staną się szkliste - mniej więcej około 30 minut.
  3. Pozostały cukier wymieszaj z żelfixem, dodaj do owoców i zagotuj, cały czas mieszając.
  4. Gorący dżem z aronii przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odstawić do górny dnem do ostygnięcia.

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Przetwory ze śliwek - przepisy na powidła, kompot, śliwki do ciasta
Przetwory ze śliwek - przepisy na powidła, kompot, śliwki do ciasta
Przetwory ze śliwek mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Zaliczają się do nich głównie powidła, kompoty i dżem, który stanowi doskonały dodatek do biszkoptowych i półkruchych ciast.
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy z miodem do herbaty smakuje wybornie, a właściwości owoców pigwy w tej postaci są nie do przecenienia - wspiera układ trawienny, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z przeziębieniem i działa dobroczynnie na skórę.
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Idealny nie tylko na kanapkę lub do naleśników. Świetny również jako słodka marynata do mięsa i warzyw!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!
Dżem ze śliwek i moreli - przepis składniki i przygotowanie
Dżem ze śliwek i moreli - przepis składniki i przygotowanie
Smakowity, gęsty i kuszący: oto pyszny dżem ze śliwek i moreli!
Dżem morelowy - przepis składniki i przygotowanie
Dżem morelowy - przepis składniki i przygotowanie
Smak lata zamknięty w słoiku - pyszny dżem morelowy!
Dżem wieloowocowy - przepis składniki i przygotowanie
Dżem wieloowocowy - przepis składniki i przygotowanie
Zamknij smak wszystkich owoców sezonowych w jednym słoiku: przygotuj z nami dżem wieloowocowy!
Sok i dżem z wiśni - przepis składniki i przygotowanie
Sok i dżem z wiśni - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze wiśniowe przetwory? Sok i dżem!