Lekkie lody dla linii i ochłody
Lekkie lody dla linii i ochłody16 lat temu
Robi się coraz cieplej, dłużej przebywamy na świeżym powietrzu, spacerując, buszując po sklepach czy choćby wybierając pieszy powrót do domu z pracy. Jestem pewna, że za każdym razem gdy mijacie na swojej drodze lodziarnię ogarnia was nieprzeparta ochota na małe lodowe co nieco. Czytaj więcej
Tylko jeden taki miesiąc - maj!
Tylko jeden taki miesiąc - maj!16 lat temu
Mówi się, że maj to najpiękniejszy miesiąc w roku. Wiosna w pełni, a rozbuchana przyroda raczy nas cudownymi widokami i zapachami kwitnących drzew i kwiatów. Czytaj więcej
Ochota na piknik
Ochota na piknik16 lat temu
Maj to wymarzony miesiąc na zorganizowanie pikniku. Tradycyjne majówki na dobre wpisały się już do zwyczajów Polaków. Dobrą okazją na piknikowanie będzie na przykład długi majowy weekend. Wiosna w pełni, a apetyt na słońce i chęć kontaktu z naturą wielka. Czytaj więcej
Jabłko - owoc przykazany
Jabłko - owoc przykazany16 lat temu
Ten popularny i lubiany owoc to prawdziwa skarbnica dobroczynnych dla organizmu substancji. Można go jeść do woli, a przynajmniej jedno dziennie obowiązkowo. Jest niskokaloryczne – 100 gram tego owocu w zależności od odmiany zawiera od 30 do 50 kalorii. W jego skórce i nasionach jest mnóstwo drogocennych dla układu trawiennego pektyn – nie pomijajmy więc ich podczas jego konsumpcji. Jest bogatym źródłem witaminy C i A, zawiera potas, wapń i magnez. Czytaj więcej
Kuskus - trochę kaszka, trochę makaron
Kuskus - trochę kaszka, trochę makaron16 lat temu
Swoją formą przypomina kaszkę, składa się bowiem z milimetrowych ziarenek, ale tak naprawdę otrzymywana jest z pszenicy twardej „Triticum durum”, a właściwie z gruboziarnistej pozostałości z przemiału mąki pszennej. Czytaj więcej
Trzęsienie ziemi we Włoszech: nadzieja umiera ostatnia
Trzęsienie ziemi we Włoszech: nadzieja umiera ostatnia16 lat temu
O tragicznym trzęsieniu ziemi mającym miejsce parę dni temu we włoskiej Abruzji głośno jest w międzynarodowych mediach – jego ofiary śmiertelne wciąż rosną - w dniu 9 kwietnia, trzy dni po tragedii jest ich 279, a ziemia nie uspokoiła jeszcze swej niszczycielskiej furii i wciąż rejestrowane są wstrząsy. Czytaj więcej
Wariacje na temat jajka. Część 2.
Wariacje na temat jajka. Część 2.16 lat temu
Jajka mogą być także głównym składnikiem przepysznych deserów, które przypieczętują wielkanocne menu. Co powiecie na deser „Tiramisù” czy „Zabajone”? Czytaj więcej
Makijaż “Soft violet”
Makijaż “Soft violet”16 lat temu
Inspiracją do tego makijażu była budząca się do życia wiosna, delikatne barwy zaczerpnięte wprost z wiosennej przyrody: intensywny fiolet pierwszych fiołków, soczysta zieleń trawy, ciepła barwa słońca. Czytaj więcej
Wariacje na temat jajka. Część 1.
Wariacje na temat jajka. Część 1.17 lat temu
Jak wiadomo jajko to niezaprzeczalny król wielkanocnego stołu, którego absolutnie nie może na nim zabraknąć. Nie ma Wielkanocy bez jajka i odwrotnie. W tym krótkim kulinarnym cyklu przedstawię parę przepisów i pomysłów na niebanalne wielkanocne potrawy z jajkiem w roli głównej. Czytaj więcej
Kuchnia włoska: Spaghetti alla carbonara
Kuchnia włoska: Spaghetti alla carbonara17 lat temu
Danie to, tak proste i szybkie w przygotowaniu możemy porównać do naszej polskiej jajecznicy – gdy burczy w brzuchu i ma się ochotę na coś pożywnego i „na ciepło” Polak zrobi sobie jajecznicę, a Włoch, który bez makaronu żyć nie może – spaghetti alla carbonara. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA