Jesienne perfumy
Jesienne perfumy15 lat temu
Kreatorzy ze świata mody, makijażu czy fryzjerstwa co sezon lansują innowacyjne nowości i określają trendy jakie będą obowiązywać w najbliższej przyszłości. Tak samo najbardziej pachnąca z branży, ta perfumeryjna nie pozostaje w tyle i wkracza na rynek z kuszącymi nowościami, w których nawet najbardziej wybredny nos znajdzie coś dla siebie. Jesienne perfumy różnią się od tych, których używaliśmy latem. Czytaj więcej
Prince Polo - wafelek ponadczasowy
Prince Polo - wafelek ponadczasowy15 lat temu
Kto z nas nie zna smaku Prince Polo? Wydawałoby się, że ten kruchy, wafelek w czekoladowej polewie istnieje od zawsze, ale tak naprawdę liczy sobie dopiero pół wieku. Narodził się na początku lat pięćdziesiątych w cieszyńskiej fabryce słodyczy Olza (dziś Zakłady Przemysłu Cukierniczego Olza). Czytaj więcej
Lauren Luke - kopciuszek, który zna się na makijażu
Lauren Luke - kopciuszek, który zna się na makijażu15 lat temu
Lauren Luke zna cała Anglia. Lepiej: zna ją cały świat. Jej kosmetyki do makijażu sprzedają się jak świeże bułeczki, kontrakt z siecią SEPHORA przynosi regularne dochody na jej konto, stacje telewizyjne proponują kontrakty, a ona... dalej udziela międzyplanetarnych lekcji makijażu na You Tube. Czytaj więcej
Kostka rosołowa domowej produkcji
Kostka rosołowa domowej produkcji15 lat temu
Dodatek kostki rosołowej do zup, sosów czy potraw mięsnych bez wątpienia dodaje im smaku, ale czy zastanawialiście się nad tym jak wiele taka mała kostka zawiera sztucznych składników, chemii, konserwantów, jak bardzo nafaszerowana jest solą? Czytaj więcej
Najpopularniejsza polska krówka
Najpopularniejsza polska krówka15 lat temu
Znają ją na całym świecie. Po angielsku nazywa się cream fudge, po włosku mou polacche. Ciągutki lub kruche, każdy smakosz tych cukierków ma swoje ulubione. Czytaj więcej
Wywiad z mistrzem deserów – Ericiem Lanlardem
Wywiad z mistrzem deserów – Ericiem Lanlardem15 lat temu
Eric Lanlard jest cukiernikiem. Ten 39-letni Francuz zmienił oblicze brytyjskiej branży cukierniczej zaraz po tym, jak przyjechał na Wyspy Brytyjskie 18 lat temu. Swoją reputację zdobył dzięki wspaniałym ciastom i znanym klientom. Czytaj więcej
Kuchnia francuska: Tarte Tatin
Kuchnia francuska: Tarte Tatin15 lat temu
Ciasto to powstało przez pomyłkę. A w jego przygotowaniu pomyliła się jedna z dwóch sióstr, właścicielek hotelu w Loret-Cher we Francji - Karolina i Stephenie Tatin. Historia ta zdarzyła się na początku XX wieku i od tamtej pory „pomyłkowe ciasto” rozsławiło się na cały świat. Czasem pomyłki mogą okazać się twórcze. Czytaj więcej
Czekoladki na osłodę
Czekoladki na osłodę15 lat temu
Kończy się lato, zaczyna jesień. Wrzesień to pierwszy zwiastun nadchodzącej jesieni. Poranki i wieczory robią się coraz chłodniejsze, coraz częściej się chmurzy. „Żegnaj lato na rok…” – chciałoby się zaśpiewać. Czytaj więcej
Czekoladowe mleczko do pełni szczęścia
Czekoladowe mleczko do pełni szczęścia15 lat temu
Gdy byłam małą dziewczynką prostokątne pianki oblane czekoladą czyli „Ptasie mleczko” sprawiały, że za każdym razem gdy je jadłam moją głowę zaprzątała myśl: „Jak te ptaszki robią to mleczko?” Dla dziecięcej główki taka nazwa słodyczy daje wielkie pole popisu dla fantazji i wyobrażania sobie niestworzonych historii powstania „Ptasiego mleczka”. Czytaj więcej
Okiełznać cebulę
Okiełznać cebulę15 lat temu
Cebula to warzywo z charakterem, nie ma co do tego wątpliwości. Nadaje charakterystycznego ostrego smaku potrawom, które ją zawierają. Surowa potrafi nieźle szczypać w język, ugotowana czy usmażona lekko łagodnieje. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA