Angielskie przysłowie mówi: „One apple a day keeps the doctor away” czyli „Jedno jabłko na dzień trzyma z dala od lekarza”. Ten krągły, chrupko-soczysty owoc potrafi bowiem oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn, obniża poziom cholesterolu i cukrów we krwi. Posiada właściwości moczopędne i eliminuje kwasy moczowe.
Jabłko to najstarszy znany owoc, o którym wspomina się nawet w Biblii. Pochodzi z Azji, a jego ślady sięgają ery neolitycznej. Dzisiaj istnieje aż 2000 jego odmian, z których najpopularniejsze to: renety, antonówki, koksy, kosztele, papierówki, jonagold, gloster, szampion, gala, lobo i inne.
Jabłko zapisało się także w dziejach i wydarzeniach świata i kultury popularnej. Owoc ten widzimy w historii, której bohaterem był legendarny Wilhelm Tell, który wbił strzałę z łuku prosto w jabłko ustawione na głowie jego odważnego syna i w ten sposób sprostał próbie, która ocaliła życie ich obu. Dzięki spadającemu z drzewa jabłku Izaak Newton wymyślił prawo grawitacji. Jabłko to także główny protagonista biblijnej historii pierwszego grzechu ludzkości popełnionego przez prarodziców – Adama i Ewę. Spór trzech greckich bogiń o złote jabłko z pozornie niewinnym napisem „Dla najpiękniejszej” był iskrą prowadzącą do rozpętania wojny trojańskiej.
Dania z jabłkiem w roli głównej są zdrowe, a przy okazji bardzo smaczne. Wystarczy smak i zapach upieczonej w domu szarlotki czy pieczonych, nadziewanych jabłek, aby nastrój automatycznie się poprawił. Jabłka dodane do różnego rodzaju sałatek dodadzą im nutki świeżości.
Placek z jabłkami i migdałami.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 300 g mąki,
- 100 g miękkiego masła,
- 200 g cukru,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 jabłka “Renety”,
- 60 g migdałów,
- szczypta cynamonu,
- szczypta imbiru w proszku.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i posypać cynamonem i startym imbirem i odłożyć “na później” do miseczki.
W misce zmiksować masło z cukrem i z jajkami, później przesypać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i jeszcze raz wszystko zmiksować.
Do masy dodać kawałeczki jabłek i wymieszać łyżką.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą, wygładzić wierzch ciasta i wysypać na niego migdały i odrobinę cukru.
Piec w temperaturze 175° przez około 45 minut.
Spiced Apple Pie
SKŁADNIKI:
- 80 g cukru trzcinowego,
- 80 g cukru białego,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- szczypta sproszkowanych goździków,
- 1 kg jabłek,
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- parę łyżek zimnej wody,
- szczypta soli,
- jajko do posmarowania.
W miseczce wymieszać cukier trzcinowy z białym. Dodać sok z cytryny, gałkę muszkatołową, cynamon, sproszkowane goździki i mąkę – zamieszać. Dodać obrane i pokrojone jabłka – wymieszać.
Przygotować ciasto ugniatając szybko mąkę z masłem i solą, dodając odrobinę zimnej wody, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części.
Pierwszą część ciasta położyć na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszce, na ciasto wyłożyć masę jabłkową i przykryć rozwałkowana drugą połową ciasta. Ciasto posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem i cynamonem.
Piec w temperaturze około 175°C przez około 30/40 minut.
Pieczone jabłka.
SKŁADNIKI:
- 4 winne jabłka,
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub innego dowolnego,
- 1 łyżka rozdrobnionych migdałów,
- 1 łyżka rozmoczonych we wrzątku rodzynek,
- 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu.
WYKONANIE:
Umyć jabłka i wydrążyć gniazdka nasienne. Wymieszać ze sobą pozostałe składniki i napełnić otrzymaną masą jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do około 180° przez około pół godziny.
Anna Łyczko Borghi