Ochota na piknik

Maj to wymarzony miesiąc na zorganizowanie pikniku. Tradycyjne majówki na dobre wpisały się już do zwyczajów Polaków. Dobrą okazją na piknikowanie będzie na przykład długi majowy weekend. Wiosna w pełni, a apetyt na słońce i chęć kontaktu z naturą wielka.
/ 30.04.2009 08:52
Maj to wymarzony miesiąc na zorganizowanie pikniku. Tradycyjne majówki na dobre wpisały się już do zwyczajów Polaków. Dobrą okazją na piknikowanie będzie na przykład długi majowy weekend. Wiosna w pełni, a apetyt na słońce i chęć kontaktu z naturą wielka.

Perspektywa relaksu na zielonej trawce, wraz z rodziną, przyjaciółmi czy tylko z ukochaną osobą jest bardzo kusząca. Piknik to powietrze pachnące świeżą trawą, rozłożony koc, ciekawskie mrówki i brzęczące pszczoły. To leniwy relaks w wiosennym słońcu, długie rozmowy, śmiech dzieci i gonitwy psów. To wreszcie smakowanie przyniesionego z domu prowiantu w koszyczku, a jak wiadomo świeże powietrze pobudza apetyt i nawet piknikowy klasyk – zwykłe jajko na twardo wydaje się kulinarnym arcydziełem, bo jest smakowane na dworze, a nie w czterech ścianach.

Ochota na piknik

Jeśli więc tylko pogoda dopisze warto wybrać się na gościnne łono natury. Aby jednak zabawa, relaks i degustacja przyniesionych z domu smakołyków jak najlepiej się udała trzeba pamiętać, aby nie zapomnieć ze sobą paru niezbędnych rzeczy. A mianowicie na pewno przydadzą się:
  • mały, poręczny nożyk,
  • plastikowe kubeczki (lepiej takie wielokrotnego użytku, są bardziej ekologiczne),
  • serwetki,
  • termos z kawą lub herbatą,
  • woda,
  • sól i pieprz,
  • otwieracz do butelek,
  • specyfik przeciw komarom lub mrówkom,
  • okulary przeciwsłoneczne,
  • krem z filtrem (majowe słonko mocno przygrzewa),
  • woreczki na śmieci, do których włożymy wszystko to, co po pikniku zostanie i tym samym nie zaśmiecimy naszej „Matki Natury”.
Nie zabierajmy ze sobą radia – lepiej wsłuchać się w muzykę natury i przy okazji wyciszyć.
Oprócz zawsze zjadanych ze smakiem piknikowych klasyków czyli wspomnianego już wyżej jajka na twardo oprószonego solą i pieprzem, czy też na przykład czerwonych pomidorów, świeżych ogórków czy rzodkiewek, kabanosów, kanapek z szynką itp. nasz koszyczkowy prowiant warto także wzbogacić o coś odrobinę bardziej wyszukanego. Poniżej przedstawiam parę propozycji na piknikowe dania, które wcześniej przygotujemy w domu.

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
SKŁADNIKI:
  • 200 g ryżu ugotowanego na sypko,
  • 200 g tuńczyka w oleju,
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 2 jajka,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 mozzarella (ewentualnie),
  • sól i pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Ugotować ryż na sypko, a jajka na twardo. Jajka pokroić na kawałeczki. Posiekać natkę pietruszki. Wymieszać w miseczce ryż z jajkami, kukurydzą, odsączonym z oleju tuńczykiem, pokrojoną na kawałeczki mozzarellą. Posypać natką pietruszki. Doprawić oliwą, solą i pieprzem. Wymieszać. Włożyć do plastikowego pojemniczka, a następnie wstawić do lodówki.

Drożdżowy placek z szynką
SKŁADNIKI:
  • 150 g wędzonej szynki,
  • 500 g mąki,
  • 10 g soli,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 50 g smalcu,
  • łyżeczka oliwy z oliwek.
WYKONANIE:
Pokroić szynkę na drobne kwadraciki. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier, poczekać, aż wyrosną. Wymieszać mąkę z solą i dodać do niej smalec i drożdże. Zagnieść ciasto, aż stanie się sprężyste. Dodać do niego pokrojoną szynkę, zagnieść. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Natłuścić dużą blaszkę oliwą z oliwek i rozłożyć na niej ciasto, ugniatając natłuszczonymi oliwą dłońmi. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut. Upieczone i ostudzone ciasto pokroić w kwadraty.

Prosty jabłecznik
SKŁADNIKI:
  • 200 g mąki,
  • 175 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 50 g masła,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 200 ml mleka,
  • 5 jabłek (najlepsze „Renety”),
  • 50 g migdałów
WYKONANIE:
W miseczce wymieszać: mąkę, cukier, jajka, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i mleko. Jabłka pokroić na kawałeczki i dodać do ciasta. Wysmarować masłem i posypać bułką tartą blaszkę, wlać ciasto i na wierzchu posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego do 180° piekarnika i piec przez około 30-40 minut. Ostudzić ciasto i pokroić na kawałki.

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA