Wariacje na temat jajka. Część 1.

Jak wiadomo jajko to niezaprzeczalny król wielkanocnego stołu, którego absolutnie nie może na nim zabraknąć. Nie ma Wielkanocy bez jajka i odwrotnie. W tym krótkim kulinarnym cyklu przedstawię parę przepisów i pomysłów na niebanalne wielkanocne potrawy z jajkiem w roli głównej.
/ 02.04.2009 09:08
Jak wiadomo jajko to niezaprzeczalny król wielkanocnego stołu, którego absolutnie nie może na nim zabraknąć. Nie ma Wielkanocy bez jajka. W tym krótkim kulinarnym cyklu przedstawię parę przepisów i pomysłów na niebanalne wielkanocne potrawy z jajkiem w roli głównej.

Jajka są bardzo pożywne, bogate w proteiny, sole mineralne, witaminy – A, B6, B12, D i E, zawierają ponadto kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor i potas.
Najprostszy przepis z ich udziałem to jajka ugotowane na twardo. Można ugotować je na dwa sposoby:
  • włożyć je do zimnej wody i doprowadzić do wrzenia (wówczas należy je gotować około 9 minut od momentu zagotowania się wody),
  • albo zanurzyć je w gotującej się wodzie (wtedy wystarczy około 7 minut, aby ugotowały się na twardo).
Im jajka są świeższe tym trudniej obierają się z łupinki. Aby sprawić by łatwiej się obierały należy ugotować je w osolonej wodzie, a zaraz po ugotowaniu zanurzyć w strumieniu zimnej wody i potrzymać je w niej przez parę minut.
Jajko na twardo samo w sobie jest już przysmakiem, zajadamy je oprószone solą czy z odrobiną majonezu. Aby trochę wzbogacić smak i wygląd zwyczajnego jajka na twardo proponuję parę szybkich przepisów na faszerowane na różne sposoby jajka.

Wariacje na temat jajka. Część 1.

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka
SKŁADNIKI (na 4 osoby):
4 jajka,
160 g tuńczyka w oleju,
łyżeczka kaparów w occie,
50 g majonezu,
cytryna,
2 anchois (sardelki),
2 małe ogórki korniszony,
pieprz,
natka pietruszki, kapary i sardelki do ozdoby.

WYKONANIE:
Ugotować jajka na twardo, obrać i przekroić wzdłuż, wyciągając z nich żółtka. Odlać olej z puszki tuńczyka i zmiksować razem: tuńczyka, żółtka, sardelki, odrobinę skórki z cytryny, kapary, ogórki. Popieprzyć otrzymaną pastę i zmieszać z majonezem. Za pomocą kuchennej strzykawki napełnić pastą jajka i udekorować natką pietruszki, kaparami i sardelkami.

Jajka na ostro
SKŁADNIKI:
2 jajka,
80 g sałatki warzywnej w occie (papryka, marchewka, cebula itp.),
60 g majonezu,
szczypta papryczki chilli.

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, przeciąć wzdłuż, wydrążyć żółtka i zmiksować je razem z sałatką warzywną w occie, majonezem i papryką chilli. Tak otrzymaną pastą napełnić jajka.

Jajka faszerowane zieloną pastą
SKŁADNIKI (na 4 osoby):
8 jajek,
120 g kremowego serka typu „Philadelphia”,
10 listków bazylii,
2 łyżki startego parmezanu,
natka pietruszki,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku.

WYKONANIE:
Obrać jajka ugotowane na twardo, przekroić wzdłuż, wyciągnąć żółtka. Zmiksować razem: żółtka, serek „Philadelphia”, parmezan i oliwę z oliwek. Otrzymaną pastę włożyć do miseczki i zmieszać ją z uprzednio posiekanymi na drobniutko: pietruszką i bazylią z czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić farszem jajka.

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA