Kuskus - trochę kaszka, trochę makaron

Swoją formą przypomina kaszkę, składa się bowiem z milimetrowych ziarenek, ale tak naprawdę otrzymywana jest z pszenicy twardej „Triticum durum”, a właściwie z gruboziarnistej pozostałości z przemiału mąki pszennej.
/ 13.04.2009 10:02

Swoją formą przypomina kaszkę, składa się bowiem z milimetrowych ziarenek, ale tak naprawdę otrzymywana jest z pszenicy twardej „Triticum durum”, a właściwie z gruboziarnistej pozostałości z przemiału mąki pszennej.

Kuskus bardzo popularny jest w krajach Maghrebu, zachodniej Afryki, Francji, krajach Bliskiego Wschodu, w Brazylii, a także na włoskiej Sycylii gdzie stał się popularny dzięki bliskości Afryki. W języku arabskim nosi nazwę „kuskusu”, francuskim „cous-cous”, berberskim „seksu”.
W Ameryce kuskus uważa się za typ makaronu, najprawdopodobniej poprzez rozpowszechnienie go przez licznych sycylijskich emigrantów.

Kuskus można ugotować w dwojaki sposób. Pierwszy, to wymieszanie ziarenek kuskus z łyżką oliwy i zalanie wrzątkiem, a następnie pozostawienie pod przykryciem na parę minut.
Drugi sposób to gotowanie go na parze, nad warzywami z mięsem. Kuskus podaje się z sosem mięsa (drób, baranina) i warzywami. Można przyrządzić go także z rybą i owocami morza.
Jako dodatek do niego często używa się „harissy”, ostrej pasty na bazie świeżej papryczki chilli, czosnku i oliwy z oliwek.
100 gram kuskus zawiera 358 kalorii, na długo pozostawia uczucie sytości.

Kuskus – trochę kaszka, trochę makaron

Kuskus z kurczakiem i warzywami
SKŁADNIKI:

  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • seler naciowy,
  • cukinia,
  • papryka,
  • skórka z cytryny,
  • piersi z kurczaka,
  • przyprawy: sól, papryczka chilli, imbir.

WYKONANIE:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a cebulę w krążki. W ten sposób uzyskamy ciekawy efekt wizualny. Odkrawamy kawałek skórki z cytryny, kroimy ją w takie same cienkie paseczki jak warzywa. Skórka z cytryny nada daniu ciekawego smaku i aromatu, pięknie skomponuje się z imbirem i mięsem z kurczaka.
Piersi kurczaka kroimy w drobne paski, przyprawiamy solą, papryczką chilli, imbirem w proszku i przysmażamy na rumiano na oliwie z oliwek. Dodajemy cebulę, chwilkę smażymy, a następnie dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy podlewając odrobiną wody, aż do miękkości.
Kuskus mieszamy z łyżką oliwy i zalewamy osolonym wrzątkiem lekko ponad ziarenka kuskus. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem parę minut. Wysypujemy kuskus na talerz, polewamy sosem z warzyw i kurczaka. Serwujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA