Wywiad z mistrzem deserów – Ericiem Lanlardem
Wywiad z mistrzem deserów – Ericiem Lanlardem16 lat temu
Eric Lanlard jest cukiernikiem. Ten 39-letni Francuz zmienił oblicze brytyjskiej branży cukierniczej zaraz po tym, jak przyjechał na Wyspy Brytyjskie 18 lat temu. Swoją reputację zdobył dzięki wspaniałym ciastom i znanym klientom. Czytaj więcej
Kuchnia francuska: Tarte Tatin
Kuchnia francuska: Tarte Tatin16 lat temu
Ciasto to powstało przez pomyłkę. A w jego przygotowaniu pomyliła się jedna z dwóch sióstr, właścicielek hotelu w Loret-Cher we Francji - Karolina i Stephenie Tatin. Historia ta zdarzyła się na początku XX wieku i od tamtej pory „pomyłkowe ciasto” rozsławiło się na cały świat. Czasem pomyłki mogą okazać się twórcze. Czytaj więcej
Czekoladki na osłodę
Czekoladki na osłodę16 lat temu
Kończy się lato, zaczyna jesień. Wrzesień to pierwszy zwiastun nadchodzącej jesieni. Poranki i wieczory robią się coraz chłodniejsze, coraz częściej się chmurzy. „Żegnaj lato na rok…” – chciałoby się zaśpiewać. Czytaj więcej
Czekoladowe mleczko do pełni szczęścia
Czekoladowe mleczko do pełni szczęścia16 lat temu
Gdy byłam małą dziewczynką prostokątne pianki oblane czekoladą czyli „Ptasie mleczko” sprawiały, że za każdym razem gdy je jadłam moją głowę zaprzątała myśl: „Jak te ptaszki robią to mleczko?” Dla dziecięcej główki taka nazwa słodyczy daje wielkie pole popisu dla fantazji i wyobrażania sobie niestworzonych historii powstania „Ptasiego mleczka”. Czytaj więcej
Okiełznać cebulę
Okiełznać cebulę16 lat temu
Cebula to warzywo z charakterem, nie ma co do tego wątpliwości. Nadaje charakterystycznego ostrego smaku potrawom, które ją zawierają. Surowa potrafi nieźle szczypać w język, ugotowana czy usmażona lekko łagodnieje. Czytaj więcej
Makaron? Błyskawicznie!
Makaron? Błyskawicznie!16 lat temu
Gdy na dworze ciepło i ma się ochotę wyjść z domu, zrelaksować się na świeżym powietrzu zamiast godzinami stać przy przysłowiowych „garach” i w pocie czoła przygotowywać klasyczny polski obiad z dwóch dań, może warto od czasu do czasu zaoszczędzić czas i przerzucić się na szybkie, acz smaczne dania kuchni włoskiej na bazie makaronów. Czytaj więcej
Dzieci jedzą oczami
Dzieci jedzą oczami16 lat temu
W dziecięcej kuchni sprawdza się prawidłowość - im bardziej kolorowe danie, zabawniej podane, tym chętniej będzie zjedzone. Na małych „Tadków niejadków” są sposoby – wystarczy odrobina fantazji, kreatywności, a przy okazji dobrej zabawy, a jedzenie będzie znikać z talerzy najmłodszych w błyskawicznym tempie. Czytaj więcej
Co powiesz na sorbet?
Co powiesz na sorbet?16 lat temu
Sorbet to starszy brat lodów. W pierwotnej postaci składał się z wody i owoców, ale można spotkać się także z sorbetami z dodatkiem mleka czy likierów. Czytaj więcej
Mrożona kawa w sam raz na lato
Mrożona kawa w sam raz na lato16 lat temu
Najlepszy zastrzyk energii w upalne, sierpniowe popołudnie? Odpowiedź jest prosta – mrożona kawa! Bo nie dość, że błyskawicznie stawia na nogi, orzeźwia, to jest po prostu przepyszna. Czytaj więcej
Kuchnia włoska: Cassata siciliana
Kuchnia włoska: Cassata siciliana16 lat temu
„Cassata siciliana” to tradycyjne sycylijskie ciasto na bazie posłodzonego serka „ricotta”, biszkopta, specjalnej masy z migdałów, owoców kandyzowanych i cukru. We Włoszech mówi się o niej „królowa sycylijskich łakoci”, bo jest jednym z najpopularniejszych ciast rodem z Sycylii, słynącej z pysznych słodkości. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA